Депутатът ни – беднякът на депутатите в Европа!

Ангела Меркел печели осъм пъти повече от редовите германци
7 яну 2017 12:01,
83
Депутатът ни – беднякът на депутатите в Европа!
Снимка: архив "Булфото"

Българският депутат е сред най-бедните народни представители в Европа. Заедно с него последните места в класацията на депутатските доходи дели и избраникът в Румъния.

Това пише ирландският сайт "Thejournal.ie", цитиран от "Нова телевизия".

Изданието публикува заплатите, които получават парламентаристи във всички европейски страни, но също така и  някои европейски премиери и президенти.

Изследването е фокусирано върху брутната печалба.

Според информацията българските депутати се нареждат на предпоследна позиция по доход, следвани от румънските си колеги.

На челна позиция е Италия, където доходът на депутат е 125 220 евро на година, което е четири пъти повече от тази на един жител на страната (29 599 на година).

В Гърция един депутат печели 61 620 евро годишно средно, което е три пъти повече от средния доход на гръцки граждани - 18 331 евро.

На дъното на класацията се намират румънските и българските депутати, чиито заплати не надхвърлят 20000 евро годишно.

Само 20 от 28-те европейски страни са подали данни за годишните заплати на премиерите.

Германският канцлер Ангела Меркел е най-добре платеният лидер на ЕС с брутен годишен доход от 325 955 евро. Това е осем пъти над средния национален доход на германците.

Френският премиер се нарежда на четвърто място. Неговата годишна заплата е 178 920 евро, т.е. пет пъти повече от средния годишен доход на един френски гражданин, който е 36 572 евро.

Добре платен е и премиерът на Люксембург, който е на четвърто място, с годишна брутна заплата от 178 920 евро, което е пет пъти повече от средния годишен доход на един гражданин, който е 36 572 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
23
 
! Отговори
Има и други държави преди 7 години
в които държавният глава получава възнаграждение, равняващо се на три заплати на обикновения човек, така е по закон.У нас работещите хора масово живеят с възнаграждения от порядъка на 400-600 лв и това не се повлиява от никакви официални решения за минимална заплата, нито от изявленията на какво се била равнявала средната заплата!Е, върховните ни управници биха ли се съгласили да взимат по 1200-1800 лв месечно?