Гергана Паси заема мястото на Георгиева като еврокомисар?

Кабинетът "Борисов-2" щял да я номинира за ЕК в последната минута
194
Гергана Паси заема мястото на Георгиева като еврокомисар?
Снимка: Булфото, архив

Името на Гергана Паси в последните дни упорито се върти като една от възможните кандидатури за служебен външен министър в правителството, което предстои да бъде назначено от новия президент Румен Радев, пише в."Труд".

В политическите среди с не по-малка упоритост текат облози, че това е просто камуфлаж, тъй като амбициите на блондинката и нейния съпруг - атлантикът Соломон Паси били далеч по-големи.

Още по темата

Гергана Паси се целела в поста еврокомисар, а външният министър Даниел Митов бил склонен в 12 без пет, преди кабинетът да сдаде властта, да номинира бившия министър по европейските въпроси.

На 2 декември премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да предлага никого за поста еврокомисар. Той призова служебното правителство да стори това. Очакваше се президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство, но това не се случи. Най-рано такова ще има в края на месеца.

Няма проблем дотогава тихомълком да бъде номиниран бъдещия еврокомисар на България, коментират политици. Ако това се случи би било твърде конфузно впоследствие да сменяме кандидатурата. Още повече че съвсем наскоро България вече игра този ход с Кристалина Георгиева и Ирина Бокова в надпреварата за шеф на ООН. И резултатът е виден.

Впрочем, имено в сюжета "Сменяме Бокова с Георгиева" позицията на Соломон Паси бе доста изненадваща.

Противно на очакванията, че шефът на Атлантическия клуб ще застане зад Кристалина Георгиева, той самоотвержено защити Ирина Бокова.

"Това, което е правим – хвърляме една изключителна бомба, хората са зашеметени за известно време и ако сме целели да предизвикаме объркване или смут, ние сме го постигнали", коментира Паси след смяната на Бокова с Георгиева и попита премиера дали е готов да поеме отговорност за това еднолично решение.

Гергана Паси е един от обичайните заподозрени когато стане въпрос за номиниране на български еврокомисар. Името й бе пуснато в оборот и през 2014 г., когато правителството "Орешарски" бе изправено пред дилемата дали да остави Кристалина Георгиева за втори мандат или да я смени.

Тогава освен Гергана Паси бе коментирана и възможна кандидатура на Надежда Нейнски. И двете са бивши министри – едната на външните работи, другата по европейските въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
22
 
! Отговори
категорично НЕ преди 7 години
Но кой ли ни пита нас, обикновенните българи. Като какъв голям капацитет се е изявила тая госпожа, че ще я натикат на мястото на другата продажница? Няма отърване от тия, дето дремят скрити като животни в хралупи и като хиени се нахвърлят на големия кокал.Искрено се надявам това да е някаква партенка.Господа политици мислете с главите си за бъдещето на България, защото затриването и върви със страшна сила.
79
5
 
22
 
! Отговори
Мони, Мони ... преди 7 години
Къде отиде трабантът? Нещо не го споменават напоследък.
78
20
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 100 Приятел ,ти и такива като теб още не сте разбрали че социализма умря преди четвърт век. Нямате никакъв шанс , колкото и да повръщате жлъчка.А Гергана си е супер и става.А що се отнася да Паси , ти ли си всеки ?
77
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
соломон паси ме праща в антарктида понеже искам мир с тези номинации ако саверни някои от екипа на ген радев го пуска по улея ако има царисти в служ кабинетбсп да излезе пред президенството на 22 януари 2017
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да е читава тази държава дорде не се отървем от пиявиците дето ни смучат,не искам вече политици да ни управляват,не и тези,не и онези,искам истински хора непристрастни,специалисти и неслужещи на ничия партия.Имам чувството,че ако заградят централна улица в някой голям град и хората попаднали в ограждението ги сложат да управляват държавата-ще се справят по-добре от продажниците в момента
75
16
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Абе болшевики-вие нали сте против ЕС. Сега какво ви пука кой ще стане евро комисар ,та сте надали такъв вой??? Гледайте си там кремълските насоки и не се месете в чужди работи...
74
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чул съм че евреите много миришат. Но явно госпожата е надмогнала миризмата в името на кариерата.
73
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Вероника Не говори глупости! Да си дипломатичен е едно, а да си добър дипломат е съвсем друго. БГ има обслужващи чуждите интереси , а не дипломати. Затова от 27г. кретаме в края на списъка с добрите неща.
72
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на Килъри и останалата иберастка .ач си отива ,но бавно и трудно. И още дълго ще съсипва държави и народи.
71
7
 
24
 
! Отговори
Ицхак Паси преди 7 години
Бог да го прости, Ицхак Паси беше голям човек, преподавател по философия в СУ, навремето имахме много добра философска школа в БГ. За жалост синът и на стотна не прилича на баща си. Относно еврейството нямам нищо против, стига да е доказал се човек в областта си и да защитава националния интерес на БГ. Не може член на семейството на политик от една партия - политически труп, да се номинира. НАТО беше излишна авантюра за БГ-тази год. плащаме 2 милрд. за фрегата, трябва мисъл за този народ
70
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 104Ако Соломон Паси беше евреин щеше да бъде успешен. Оказа се че нито е евреин, нито е успешен. Чудя се няма ли млади български момчета завършили в престижжни европейски университети. Положили труд и умение а все назначават наши и ваши калинки пеперудки и разни малки кърлежи на които за година две им расте само банковата сметка...?
69
9
 
23
 
! Отговори
евреин или Не ! преди 7 години
Соломон Паси би искал да бъде евреин, но евреите не го признават. Роден ли е е от майка християнка той неможе да бъде евреин дори и Моисей да го бяха кръстели.Как българите решиха че името му го прави евреин си е чист български проблем. Соломон Паси не е евреин.
68
2
 
12
 
! Отговори
Петко преди 7 години
Чие прокси е НДСВ ние добре знаем. Знаем и помним. И с какъв балансьор върви - също. Остава само да залагаме колко царски хора ще има в служебното правителство. Залагам на числото "пет".
67
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Омръзна ми да гледам все едни и същи муцуни в политиката.Крайно време е да се сменят с нови хора, а тези да идат да поработят някъде.Цял живот ли ще ги дондурикаме..............?
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъже в тая държава има ли. След пръмовица и сталина поредната пръчка.
65
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шуро-бажанащината не е спряла да работи в България. Правителството на Борисов не разполага със съвестни кадри.
64
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Така еСОЛОМОН ПАСИ БЕШЕ НЕУСПЕШЕН МИНИСТЪР ТОВА ВСЕКИ ЩЕ ТИ ГО КАЖЕ
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има голям опит с четене на медии и гледане на телевизия особено новините за международни институции.
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РеалистЕ, браво. Без образование и с вид на селска труженичка
61
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До VeronikaГЕРГАНА ПАСИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ГИ Е ГЛЕДАЛА САМО ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ТОВА Е ОПИТА И.