ГЕРБ и референдумът се препънаха в правната комисия

Хората на Борисов не успяха да се преборят за проекторешението си
10 яну 2017 16:40,
35
ГЕРБ и референдумът се препънаха в правната комисия
Снимка: архив "Булфото"

ГЕРБ не успяха да прокарат проекторешението си за промяна на изборното законодателство в синхрон с проведения през ноември референдум. То трябваше да бъде обсъдено и прието на днешното заседание на правната комисия.

Депутати от опозицията обаче поискаха тази точка да отпадне от дневния ред, а след гласуване предложението им бе прието.

Така с 6 гласа "за" и 11 "против" правната комисия реши да не обсъжда искането на ГЕРБ.

Още по темата

От партията на Бойко Борисов още преди дни призоваха президентът Румен Радев да удължи живота на сегашното Народно събрание, за да може то да промени Изборния кодекс според вота на хората от 6 ноември. Вчера ГЕРБ обявиха и че са внесли проекторешение за това.

От "Атака", "БСП лява България", ДПС и Реформаторския блок в един глас обявиха, че  преди да бъде обсъдено такова проекторешение, трябва да се изчака произнасянето на Върховния административен съд дали референдумът има задължителен характер, пише БТА.

Освен това според депутати от опозицията разглеждането на проекторешението е закъсняло, защото предложените срокове в него са изтекли и първо трябва да бъдат актуализирани. Проектът е внесен на 14 ноември и предвижда до 15 декември 2016 комисията да внесе доклад за второ гласуване.

Проекторешението ще бъде включено в седмичната програма на Народното събрание като точка първа утре, съобщи председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Затова според него е трябвало ресорната комисия да излезе с доклад. ГЕРБ ще настоява за обсъждане на този проект за решение от пленарна зала, добави Кирилов.

С проекторешението депутатите на Бойко Борисов предлагат 43-то Народно събрание да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, задължителното гласуване и намаляването на субсидията за партиите на 1 лев за действителен глас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
12
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Дами и Господа,Коментирате субсидиите. Проблемът не е само там ! Посмилете до какво ще доведе това гласуване в 2 тура...... Тук шутът Слафи и останалите политици подкрепящ промяна на изпобните правила направо се оср***ха !
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да усвоят още някоя друга пара.Пуста лакомия.
8
0
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
О ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРАВЯТ ЛЪЖЛИВИ МАНЕВРИ С ЦЕЛ МАЛКО ДА ПОЗАГЛАДЯТ СИЛНО НАЩЪРБЕНИЯ ИМ ОБЛИК, НО ВЕЧЕ ЗАСЛУЖЕНО НИКОЙ НЕ ИМ ВЯРВА.
7
0
 
5
 
! Отговори
anunak преди 7 години
mnogo im se iska na milicionerite no v sledvastija parlament 50 deputata i marsh v opozicia
6
4
 
30
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Нали си гласувахте по 11 лв. на глас. Какво още го увъртате бе нещастни гербери. Вън от Парламента, веднага на борсата или пак нов 20 год. юбилей 10.l.2017 г.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще шикалкавят до последно, особено за субсидиите. Ще обясняват как като получават субсидии, няма да се финансират незаконно. В Германия, като получават 50 пъти по-малки субсидии от българските, да не би да са разрешили незаконното финансиране на партиите? Докато народа не се вдигне и със сила да ги принуди да вземат тези решения, пръста си няма да мръднат. Само ще разтягат масали по медиите.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кокал лесно се не пуска!
3
1
 
25
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Препъна се защото нямат воля. На изборите и тях ще препънем.
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия на вързано куче леб не могат да дадат, какъв реферндум ще правят сега кой е виновен Путин, Тръмп, Меркел кой.
1
3
 
31
 
! Отговори
Край преди 7 години
Изборите които могат да променят нещо са ни забранени. Даже и Герб само се правят че ги подкрепят. Народа?