Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС

Новият президент смята, че депутатите са имали време да свършат работа
177
Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС
Снимка: БТА

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", посочва той.

Радев напомня, че на 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент.

"След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

Новоизбраният президент пожелава ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане. Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За който и да гласува българинът, чака го все мизерия и мъка през следващите 30-40 години. Има три възможностти - или гласуваш, няма значение за кой, или не гласуваш, или се вдигаш и заминаваш в чужбина емигрант да работиш презрян черноработник, но поне след 20 години мъка там децата ти вече няма да са българи и емигранти и ще живеят нормален живот.
91
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ти взеха залъгалката? Хайде Боко по пързалката!Всички тиквени юнаци, ядно тръшкат днес калпаци,че провиждаха победа, но стопи се сладоледа!И омазаха брадите, капят сълзи...ох, горките!Дали да ги съжалим? Факт е - няма да скърбим!
90
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП се проваляха винаги досега до сега и много крадяха, но този път ще ни спасят, няма да крадат и няма да се провалят, защото този път е по-различно. Гласувайте за БСП. Този път ще бъде по-различно.
89
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да България - това е партията коят може да ни оправи! Нови политици са нужни сега да дойдат да ни спасят.
88
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП се провали!
87
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ се провали!
86
23
 
6
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Сега на България и требе ново лице, едно ново лице като Марешки, да си нареди правителството и да ни ги дига заплатите и да свали бензина на точиме евтин бензин и да си зимаме големите заплати и да се кефиме. Затова българите ще гласуваме и ще си избереме Марешки, само той може да ни оправи сега, нови лица трябва да дойдат да ни оправат, старите се провалиха.
85
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БСП+ДПС=ПЪЛЕН ФАЛИТ!Към точка 4 да прибавиш имена, за по-достоверно? Или всички знаем поне един от тях, който сега се изживява в оставка, след като премина през всички останали точки надолу?
84
5
 
29
 
! Отговори
Хахахха преди 7 години
Радев показа че спазва конституцията и законите. Плевнелиев и политическите партии правят обратното. Специално партиите начело с герб не зачетоха референдума, гласуваха за субсидиите и сега уж под предтекст че са загрижени за волята на суверена ( както обичат да казват) правят циркове. С тия номера само хора с основно биха им се хванали. Генерал Радев продължава да трупа точки покрай неадекватните ръководители на герб
83
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червени ***, не ГЕРБ иска мажоритарните избори! Вашият шапкар Радев прави огромна грешка като замита референдума под килима. Не че друго се е очаквало о него.
82
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гробарите вият на умрело.Остава им само седмица за грабеж и замитане на следите.За месец окрадоха 2-3 милиарда ,но има и Видовден ,тикви с тикви.-------Вие за два дена свихте 2 млр в Белене, затова са тези заеми.
81
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев показа че не зачита волята на народа, който гласува за мажоритарен вот. Радев послуша Нинова и Йотова неговите класни ръководителки.
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Европейска столицаАми на мене ми направи впечатление, че от цялата улица сутринта към 8 само аз бях изринал снега пред блока. Поне по един будала от вход да бяха излъчили (аз за нашия си знам). Още малко и по къщите ще чакат някой да им почисти.Та да се върнем на статията - Радев наистина няма какво да се бави. Имаха достатъчно време и герберите, и *** да свършат някаква работа. То не бяха ваканции, то не бяха избори, ала-бала... Що време за загубили и що пари са потрошили.
79
13
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До обективенГрабежът сега започва бе yшанка...
78
21
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Радев трябва да избере между двете влъхви Нинова и Йотова... - коя ще слуша повече...
77
3
 
16
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
И нека си остане без нито една въздушна победа. В противен случай ще означава, че в 21 век 2 цивилизовани държави ( визирайки че имат авиция) воюват, което не е желателно. Нека само по авиошоу- та да ги виждам на какво са способни. Това ми стига. Всеки който иска конфронтация между НАТО и Русия е беумно ***. Руснаците още помнят ужаса от WW2. Никога няма да пратят войничета да умират напразно и ако за тях стане безнадажно ядрения арсенал влиза в действие. А той повярвай е плашещ...
76
1
 
15
 
! Отговори
Европейска столица преди 7 години
Абе, само на мене ли ми праши впечатление, че навънка ...мани за колите... хората няма къде да ходиме , е,,,,,, туземската държава !!!
75
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много мина,малко остана!!!Ще дочакаме встъпването в длъжност,а то ще докара нов служебен кабинет!!А,по кабинета ще съдим има ли нещо ново или пременил се Илия,погледнал се отново в тия!!Аз поне изненади не чакам,ама много избиратели ще останат неприятно изненадани!!Колкото пъти сме вкарали в политиката новия месия,новия спасител-толкова пъти сме се проваляли!!
74
15
 
19
 
! Отговори
Запомнете... преди 7 години
Каквото и да прави Радев БСП няма да управлява!
73
13
 
26
 
! Отговори
Ицо преди 7 години
Браво генерале. Това ти е играта. Смело напред. Народа е с тебе. Мачкай наглите и самозабравили се ***. Следвай законите и конституцията и работи за народа. На прав път си щом още невстъпил в длъжност караш противниците ти да се пръскат от злоба. Само не ни предавай. Като че ли си последна надежда на тоя изтрадал народ. Омръзна ни от кумунизъм и псевдодемокрация.