Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС

Сидеров: Половината от населението е било убито тогава!
513
Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

За пореден път предложението на "Атака" парламентът да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396-1913 г.) не мина.

Макар че беше точка първа в дневния ред на парламента, по искане на независимия депутат Муса Палев депутатите отложиха разглеждането на проекта на националистите.

Мислете с българските си сърца, не с турските, защото половината от населението е било убито тогава, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но призивът му не даде резултат.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан не може да се говори за геноцид спрямо българите в Османската империя, защото това би било прецедент в световната история.

"Терминът, с който може да бъде определен периодът, е османско владичество, въпрос на исторически комплекс е да си пазим робството, не знам защо", коментира той.

За Местан проектът на "Атака" е гавра с историята, а освен това прокарвал разделителна линия в обществото ни, когато страната има нужда от обединение по пътя на толерантността и от верен прочит на историята.

Според него другото би било политически егоизъм, опит да се експлоатират исторически събития за разширяване на популистката ниша.

Във всеки парламент от 2005 г. насам "Атака" постоянно предлага осъждане или признаване на геноцид над българите в Османската империя, но или бива отхвърлено, или не се стига до гласуване.

Проекторешението на "Атака" беше внесено и в първия ден на 43-ото Народно събрание - 27 октомври 2014 г.

Националистите настояват и определянето на 17 май като ден за поклонение пред жертвите на геноцида над българите по време на Османската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зто - всеки, който говори съвременния турски език може да разбере текстовете, написани на пра-български език._______Това е абсолютна глуппст, зя съвременния турчин е трудно да разбере и прочете дори и османски документ от 19 век, турскоезичния произход на прабългарите е само една теория, недоказана теория
181
5
 
3
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Феновете на Бялата Златка са изпаднали в екстаз. Все пак вожда не се е показвал на светло от половин година, но чак толкова голяма радост не е здравословна. Ще скъсате някой менискус бе!
180
7
 
3
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 7 години
До Анонимен 259Сигурно и аз съм ирано-езичен, щом разбирам 90% от надписите от времето на пра-българите без никакъв проблем, ха? Все пак си българин, може и да не разбереш сарказъма ми, та да ти обясня по-проЗто - всеки, който говори съвременния турски език може да разбере текстовете, написани на пра-български език. Но никой българин, който говори като майчин език източно-македонският диалект, наречен български език не може да ги разбере!
179
3
 
1
 
! Отговори
от Дост до атакист преди 7 години
Ти си едно несполучливо подражание пародия! Волен те е наел като *** ама не ставаш! Трябва да те изгони от работа, четеш ли ***!
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атакистите не може да са никакви патриоти, вижте ги например как говорят за неща случили се преди няколко века, в същото време обаче и дума не обелват за репресиите на руските окупатори над волжките и кримски българи
177
2
 
4
 
! Отговори
турчина преди 7 години
До АтакистНикога не нападам. Никого не съм заплашвал. Пребил съм няколко момчета когато бях луда глава. И те бяха турци като мен. На жена не съм посягал. Вече съм по умерен и уседнал с възрастта но никога не мога да преглътна ако някой ме унижава или заплашва. Ако ще да е 300 кг. и три метра. Разбираш ли какво искам да кажа?
176
2
 
4
 
! Отговори
Логично е да се преди 7 години
говори за геноцид. Който недоумява, нека да потърси съответната историческа книжнина. През 14-и век сме един от най-големите европейски народи, а след 1878 г. - един от най-малките. Който не вярва, нека се поинтересува каква е била числеността на българите, германците, французите и англичаните преди седем века.Важно да се иска Нар.събрание да гласува и друго - стриктна и коректна дефиниция относно съсипаното културно наследство и изкуствено забавено развитие на българите през османския период.
175
4
 
3
 
! Отговори
ист преди 7 години
Сидерчо, защо геноцид само от османската империя. Забрави ли че 200 години имаше геноцид от Византийската империя. Забравиш ли геноцида по време на Орешарски - ти го причини на народа.
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пра българите са ирано езични, има огромна разлика с тюркоезичните, но естествено нация, която няма 100години,,турската", да си измисля история. А иначе разните му там грабливи птици обикновено са някакви черкези, или чеченци по произход.
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 230 Не се излагай ,по време на византийското владичество българите са имали същите права като гърците и другите народи на империята,имало е българи управители области и. градове.Не може да се сравнява с Османското владичество.Иначе по време на Междусъюзническата/а и след това/война гърците са се отнасяли с мирното население по-лошо и от турците.
172
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето го страшилището на клекшоповете!
171
3
 
4
 
! Отговори
seira преди 7 години
НАКРАТКО:АКО БЪЛГАРИТЕ-МОХАМЕДАНИ СА ТУРЦИ, ТО ВСИЧКИ ОКСТАНАЛИ СМЕ ПРОСТО ... МАРСИАНЦИ!
170
6
 
6
 
! Отговори
турчина преди 7 години
до АтакистаАз живея в Шумен. *** не го знам къде е.Няма да се срещам с теб. Не съм кабадайъ пред клавиатурата. Някой настъпи ли ме отговарям. Ако изям бой се скривам за няколко дни и после правя сюрприз. С оръже. Имам семейство не искам да си развалям живота. Но някой премине ли границата просто го убивам и се предавам в полицията. Не се прави на мъж. Всеки е мъж, но пред компа недей. И най опасния човек е този който няма какво да загуби. На мъж не се прави. Опасно е.
169
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ви е гонил, като след два месеца се върнахте, много мили и сговорчиви ? А дали е било робство незнам, но трима мои прароднини са били заклани от турците.
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Османските регистри на населението се описани християни и мюселмани,а не по етнически статус.Освен това огромни маси народ се изселва отатък Дунава.По-голямата част от българите м/уВидин,Браничево и Ниш бягат в Австрия ,стотина години по-късно местните паши либерализират режима и привличат заселници предимно власи.Подобно нещо се случва и в северна Македония.При всички положения както и да го погледнем Османския период на властване над Българските територии е СРИВ за етносът ни.
167
2
 
9
 
! Отговори
А1 до Анонимен преди 7 години
о 1990 бг. беше соц конслагер. Всички бяхме пандизчии.---За такъв "пандиз" мечтаят огромна част от населението на западна Европа и особенно в САЩ, с 40 милиона без здравни осигуровки, без работа, без дом и на купонна система под формата на соц. помощи!Да, мнозина млади българи напуснаха Бг защото????Я си спомни 90-те години в Бг - с мутрите, мафията, рекета, безработицата, приватизацията, реституцията, и 10$-те заплати.До 1990 имахме държава, днес сме разграден двор под чехъла на ЕС и САЩ!
166
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Волене как така 1913 нали твоите спонсори в Кремъл са ни освободили през 1878) Путин ще ти спре парите с тия приказки да знаИш
165
3
 
2
 
! Отговори
Дост преди 7 години
Най интересна е тая амждьклама на снимкта като трьгне да се ежи! Свьршат ли му парите и майка си ще продаде за няколко сребьрника!
164
5
 
2
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До атакистБил си на далавера. Заменяш лада за имот. На вас само пари са ви в сърцата. След някоя друга година два метра под земята. Нито лада ща закараш отатъка нито къща. Но ако си Човек ще закараш Душа. Но понеже не си. Ще си останеш с мъките.
163
1
 
3
 
! Отговори
seira преди 7 години
КАЗАНО НА "МАЙЧИН ЕЗИК":ТАШАКЛАРЪ!!!