Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС

Сидеров: Половината от населението е било убито тогава!
513
Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

За пореден път предложението на "Атака" парламентът да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396-1913 г.) не мина.

Макар че беше точка първа в дневния ред на парламента, по искане на независимия депутат Муса Палев депутатите отложиха разглеждането на проекта на националистите.

Мислете с българските си сърца, не с турските, защото половината от населението е било убито тогава, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но призивът му не даде резултат.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан не може да се говори за геноцид спрямо българите в Османската империя, защото това би било прецедент в световната история.

"Терминът, с който може да бъде определен периодът, е османско владичество, въпрос на исторически комплекс е да си пазим робството, не знам защо", коментира той.

За Местан проектът на "Атака" е гавра с историята, а освен това прокарвал разделителна линия в обществото ни, когато страната има нужда от обединение по пътя на толерантността и от верен прочит на историята.

Според него другото би било политически егоизъм, опит да се експлоатират исторически събития за разширяване на популистката ниша.

Във всеки парламент от 2005 г. насам "Атака" постоянно предлага осъждане или признаване на геноцид над българите в Османската империя, но или бива отхвърлено, или не се стига до гласуване.

Проекторешението на "Атака" беше внесено и в първия ден на 43-ото Народно събрание - 27 октомври 2014 г.

Националистите настояват и определянето на 17 май като ден за поклонение пред жертвите на геноцида над българите по време на Османската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
11
 
! Отговори
dido преди 7 години
до #220 ти ще изкараш, че трябва и да сме ви благодарни за робството ли? Кой си хранил бе ***? Единствено сте грабили, всичко е построено от изстрадалите народи под властта на азиатски неграмотни варвари. Истината е, че вместо да отидем в Ренесанса сме замъкнати в най-тъмното средновековие от долна мюсулманска пас_минам, която освен да се ду_пи по пет пъти на ден друг критерии за култура и наука няма.И действително имате един мъдър политик Ататюрк, който ви е извадил от невежеството ви
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че Османската империя е била неравноправна, изостанала и слабо развита е безспорен факт, тя затова се е и рзпаднала, но да говорим за геноцид над българите е смешно, и още нещо войните за завладяване на българските земи продължават до средата на 15 век, тая година 1396 беше написана в учебниците от необразованите шумкари под диктовката на Масква та да се придаде повече драматичност
160
13
 
5
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
А за геноцида извършен над мюсюлманите в българските земи от руснаци и българи по време на освободителната Ви война, кога ще се приеме закон??? За заграбените имоти, богатства и прогонените турци от българските земи защо не се повдига въпроса??? А по време на Балканските войни, турците са обект на кланета и гонения от страна на българите това защо не се осъжда???? Българите, като тълкувате историята я тълкувайте многоаспектно!!!!
159
8
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
До АтакистЛъжеш, изопачаваш нещата. Изселването беше принудително и насилствено. Бях малък тогава но си спомням за млади турци които след "разпит" в милицията лежаха в *** кожи. Спомням си за един който почина.Лъжеш, лицемер и манипулатор си като лидера ти.
158
3
 
4
 
! Отговори
sameone wrote преди 7 години
Тиквун тиквун, ама за 2016 сме с ръст на икономиката, а при вас са фалити на банки и хиперинфлация винаги.А ти прочети в Зюддойчецайтунг миналият брой за замъкът на Станишев и Моника за 20 млн евро.За тях и БСП ли да гласувам?Прочети още на: dnes.bg/politika/2017/01/11/bsp-gerb-ili-treta-partiia-koi-shte-ni-upravliava-sled-vota.328361
157
3
 
17
 
! Отговори
А1 преди 7 години
А, за геноцида над българския народ от 1990г. та до ден днешен защо забравяте!От почти Десет Милиона през 1990г. днес населението на Бг се е свило до Седем милиона!!!!Кой ще понесе отговорнаст за този наистина безпрецедентен геноцид над Бг??????
156
8
 
4
 
! Отговори
Ахмади Акбаров преди 7 години
Ердоган да даде знак и сирийците ще влезнат въоръжени в Кеннефия да освободят братските мюсюлмански народи в бг. Ердоган да ги струпа на границата и да ги пусне, какво ли чака още.
155
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като ппгледнете годините 1396-1913 и Ви става ясно че този Болен е наистина болен, нито България пада през 1396 нито пък се освобождава през 1913
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в центъра на София има Народно събрание върху турски гробища ... и това явно влияе с малки изключения много зле на обитателите му .
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо Финландците наричат Шведското ,,владичество ,,то в учебниците , Робство . И Унгарците 150 годишното турско ,,владичество ,,Робство? . Сага коквото и да плещите и съчинявате факт е че в учебниците и на двете държави пише ,Робство ,па макар и шведи да са поробители .
152
13
 
7
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Неблагодарници! Ако не беше Османската империя нямаше да ви има. Ако не е днес Турция да ви пази границите пак няма да ви има. Евтините ви *** са турско производство. Неблагодарни същества храчещи по паницата от която сърбат.
151
12
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Тая прохладна майска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора.До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седяха около трапезата рояк деца - големи и малки, които, въоръжени с ножове и вилици, опустошаваха мигновено хлябове и блюда. Те напълно оправдаваха турската дума: сомун душманларъ.РОБСТВО А????
150
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отделно че събирането на така наречения кръвен данък не се практикува след 2-та половина на 17 век
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пешко Трътката ,трътката размърдай! Стига клишета другарю либераст !
148
6
 
16
 
! Отговори
dido преди 7 години
Както е имало арменски, така е имало и български геноцид, въобще където е стъпило това дивашко, презряно турско паразитно племе винаги е имало геноцид, а който го отрича или има интерес или е ***, незапознат с историята. Въпроса е че днешния алъш- вериш с турците е голям и гледат днешните управници да не си развалят рахатлъка с оня психопат.
147
10
 
6
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Добре че е тоя геноцид, че да има с какво да се хвали българина.
146
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В центъра на Истанбул има християнски гробища ( армнски,български) с километри, кажете ми в центъра на кой български град има мюсюлмански гробища ?
145
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До BG А кой крепи туркуманите ГЕРБ . И кой се целуваше с Ердоган и то наричаше ,,моят брат ,приятел ,,И кой заседаваше заедно с турското правителство И кой искаше турски самолети да ни охраняват ,. И кой подари на Турция, АЕЦ ,ТУРСКИ ПОТОК,И кой фалшифицира българката истария със,, съжителство ивладичество ,, И кой продава и подарямва оръжие на ИДИЛ . Всичко е гарантирано от ГЕРБ И кой е златният г.ъ.з на Тиквата и ГЕРБ . Те- Винкела и агент Иван- .
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 197 Споразумение има между Турция и България ,споразумение. Ама за това всички мълчат като пукали през деня . В Турция името да е турко звучащо ,в България българско звучащо . Затова се крие в тайна . Никак не е добре да се разкрие това споразумение . Мисля че е накъде от 70 те г.-75 -76 г. и е съгласувано с турският президент Генерал Кенан Еврен.Ама това е табу .
143
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставям всички дискусионни точки настрана, НО да твърдиш, че половината население е избито между 1396 и 1913 е тотален абсурд, въобще да твърдиш, че населението между 14 и 20 век е намаляло наполовина е в контраст с всякаква логика при положение, че целият свят, без изключения, изживява демографски бум в периода между края на Средновековието и Новото време...