Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС

Сидеров: Половината от населението е било убито тогава!
513
Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

За пореден път предложението на "Атака" парламентът да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396-1913 г.) не мина.

Макар че беше точка първа в дневния ред на парламента, по искане на независимия депутат Муса Палев депутатите отложиха разглеждането на проекта на националистите.

Мислете с българските си сърца, не с турските, защото половината от населението е било убито тогава, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но призивът му не даде резултат.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан не може да се говори за геноцид спрямо българите в Османската империя, защото това би било прецедент в световната история.

"Терминът, с който може да бъде определен периодът, е османско владичество, въпрос на исторически комплекс е да си пазим робството, не знам защо", коментира той.

За Местан проектът на "Атака" е гавра с историята, а освен това прокарвал разделителна линия в обществото ни, когато страната има нужда от обединение по пътя на толерантността и от верен прочит на историята.

Според него другото би било политически егоизъм, опит да се експлоатират исторически събития за разширяване на популистката ниша.

Във всеки парламент от 2005 г. насам "Атака" постоянно предлага осъждане или признаване на геноцид над българите в Османската империя, но или бива отхвърлено, или не се стига до гласуване.

Проекторешението на "Атака" беше внесено и в първия ден на 43-ото Народно събрание - 27 октомври 2014 г.

Националистите настояват и определянето на 17 май като ден за поклонение пред жертвите на геноцида над българите по време на Османската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
7
 
2
 
! Отговори
Ешреф Битлис преди 7 години
Иронията ти е излишна.Всичко зависи от гледната точка - кой период разглеждаш.Пример. До 15-и век ЕДНА от Българиите се простира от Каспийско море до Северния ледовит океан.---------Там живеят само Тюрко-алтайски народи, бе българин. Крадлив народ, от десетилетия крадете историята Македонска, сега и Турската ли почнахте?
241
0
 
6
 
! Отговори
до 322 преди 7 години
Иронията ти е излишна.Всичко зависи от гледната точка - кой период разглеждаш.Пример. До 15-и век ЕДНА от Българиите се простира от Каспийско море до Северния ледовит океан.
240
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 320 от 319 Добре ,за да не сме мазохисти ще вярваме ,че населението на България е било по-голямо от това на Китай ,а територията по-голяма от Руската империя.
239
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 2002 г. Сидеров започва да учи теология в Шуменския университет, но прекъсва след първата година. Отказва да се яви на изпит за възстановяване на студентските си права на 1 април 2007 г. но по-късно продължава образованието си. През 2009 г. успява да завърши по съкратен индивидуален план за обучение. ДАНС нека му проверят Дипломата , определено ше е следвашата Калина с Доплома-Менте
238
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 319За твоя случай един дял от медицината е дал определение - мазохизъм.
237
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 315Псевдостатистики колкото искаш,няма начин населението на България да е било по-голямо от това на Германия.Мен лично ме интересува истината,а не да си помпам самочувствието с измислени цифри.
236
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като се прави на патриот що не ходи да иска Земите ни отнети от Гърция , Македония и Сърбия , вижда се много ясно на старите карти на Османска Империя до къде са стигали границите на България
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя да прочете първо за Санстефанския предварителен мирен договор 1878 година , там дори няма присъстваш свидетел от Българска страна пише го само някой да има желание да го прочете , от тук нататък всякакви коментари са излишни
234
1
 
6
 
! Отговори
До Исти (№301) преди 7 години
В гимназията имахме учителка по география, недолюбвана от своите колеги - не цепеше басма никому и не симпатизираше на комунистите.Тя много подробно ни говореше за демографските характеристики на българския народ в миналото и обобщаваше: "Ако не ни беше сполетяло османското иго и по-сетнешните загуби на територии, днес значението на българите на Балканите щеше да е същото, каквото имат корейците на Корейския полуостров!"Ако е жива и чете това, казвам й: Дълбок поклон пред Вас, г-жо Танева!
233
1
 
7
 
! Отговори
До Мазепа преди 7 години
Огромна грешка!България през 14-и век има по-многочислено население, в сравнение с Франция и Германия, а населението на Англия е с 1/3 по-малобройно от това на Германия. Потърси съответната литература, за да се убедиш.И в западноевропейската историческа книжнина ще прочетеш, че по онова време българският народ е сред няколкото най-големи в Европа.Друг е въпросът, че сме били разединени в три отделни български държави, които пък са се състояли от владенията на враждуващи помежду си боляри.
232
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сидеров дали знае или поне е видял , какво пише в Уикипедия за Хан Крум по точно под Вътрешна политика 4-то изречение от долу на горе цитирам 1:1 от Уикипедия: ''Тези закони трябва да уеднаквят правата на славяните и българите в държавата и да премахнат обичайно-правните норми по места.'' и после да говори от името на всички българи
231
5
 
6
 
! Отговори
НЕ на Атака-ДПС/ДОСТ преди 7 години
Бай *** е високо интелигентен персонаж в сравнение с РЕДЖЕП ИВЕДИК!
230
2
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Данъците също са били сведени до религиозна идентичност. Българи и турци са плащали еднакви данъци ако са мохамедани/християни. А българите са плащали различни данъци ако са с различна религия. Въпреки това повечето българи са предпочитали да останат християни, защото хората са били набожни, а смяната на религия е гаранция за попадане в неправилното място в отвъдното.
229
2
 
12
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Да не забравяме,че през 14 век България била разделена не на три,а на 12 отделни държави и болярството не слушало Шишман,понеже го смятало за незаконен цар,който узурпирал престола на Срацимир. Държавицата на Срацимир сама се съпротивлявала на турците още 30 години след гибелта на Шишмановото царство: направете сметка колко силна щеше да е една обединена България тогава и как щеше да издави всички турци в Мраморно море,ако начело й стоеше един владетел както по времето на Тервел!
228
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Исти до мазепаВидин 60000 :) посмали мънго!София при освобождението е 18000 души.
227
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Сега пречупваме историята през национализма и националните държави и трудно си представяме онзи тип държави - държавите на елитарните общества, където религията е оказвала по-голямо значение. Един турчин - христианин (гагауз) е имал по-малко права от един българин -мохамеданин (***). Помакът е можел да стане заптие, а гагаузинът не може.
226
5
 
6
 
! Отговори
От Анононимен 314 преди 7 години
Везира е бил от еничарският корпус, еничарите не са били само войници, ами и държавни служители. Обаче не е бил само данъкът джизие, имало е още 20-тина данъка бонус, към огромният джизие. Данък за угояване на праса, данък за колене на прасе, данък отглеждане на грозде, данък мачкане на грозде, данък варел алкохол, данък за похабени зъби със гяурска храна. И кой е осигурявал земята? За въпросната за която са плащали 3 отделни данъка за едно и също? Буквално се е деряла кожата.
225
4
 
5
 
! Отговори
Исти до мазепа преди 7 години
Византийците пишат,че когато дошли в Анадола османците живеели в 30000 палатки (=30000 семейства),но 20000 от тях се върнали в Азърбайджан. Останалите 10000 палатки били не повече от 100000 души: затова армията на Баязид най-често не надхвърляла 30000 души,но срещу Тамерлан той събрал всичките си ресурси и хвърлил двойно повече хора благодарение на сърбите,които редовно му идвали на помощ. Наши градове като Видин и Никопол тогава имали по 60-70 хилядно население- сравнете го с днешното,моля!
224
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
В Османската империя не е имало подтисничество на една нация над друга, а на една религия над друга. Всеки християнин приел исляма е можел да гради кариера и да достигне поста велик везир. Десетки хиляди българи доброволно или не са ставали благородници плащайки кръвния данък към империята и са попълвали ''еничарския корпус'' - осигуряващо им земя (4-7хил. дка) и крепостни. В Русия благородниците са били единствено православни християни, в Полша и Австрия - католици. Сега пречупваме историята п
223
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
313 Исти до мазела Хайде стига глупости, българското население не е било повече от 2 800 000. Османците са били много, милиони са бягали от Чингис Хан и са се населили на територията на Ислямска държава(точното име не го помня К имаше нещо си) Което е било до Византия, тези мигранти се възползват от борбата за власт в държавата и я превземат. Така се създава Османската империя, след което започват атаки срещу Византия. Имали са огромно население и огромна армия.