Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС

Депутатите заключиха, че обсъждането на референдума е прибързано
153
Всички срещу ГЕРБ – не успяха да прокарат мажоритарната система в НС
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

ГЕРБ не успя да прокара мажоритарната система в парламента, след като се оказа, че всички останали са против предложението им въпросите от референдума да бъдат приети с решение на Народното събрание.

Предложението на ГЕРБ, което бе внесено на 14 ноември м.г., предвиждаше мажоритарни избори, задължително гласуване и падане на партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас.

Лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов призова колегите си от другите политически сили да се съобразят с волята на суверена.

Четин Казак от ДПС обаче поиска да се отложи обсъждането на решението на ГЕРБ с мотива, че е прибързано и всички, с изключение на депутатите на Бойко Борисов, го подкрепиха.

"Вкарва се в края на мандата на парламента само с популистки подбуди, които целят ГЕРБ да се докара пред избирателите и да се хареса на някои водещи на шоу програми, но има дело пред ВАС, от което зависи въобще как ще се действа оттук нататък по референдума", отсече той.

В момента тече повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от инициативния комитет на "Шоуто на Слави", след като ВАС даде ход на второто дело, заведено срещу решението на ЦИК от 11 ноември, с което се обявяват резултатите от националното допитване.

В него участваха над 50% от имащите право на глас, но 12 000 гласа не стигнаха решенията за мажоритарен вот на два тура с абсолютно мнозинство и орязването на партийната субсидия до един лев на глас да станат задължителни.

Шоуменът Слави Трифонов и сценаристите му, които инициираха референдума, оспорват резултатите на ЦИК и смятат, че недостигащите 12 000 гласа са подадени, но има несъответствия между броя на пликовете и бюлетините.

Цветанов обаче отсече, че от ГЕРБ ще продължат да настояват да се приемат въпросите от референдума, защото хората на Бойко Борисов били последователни.

В неделя Цветанов поиска от новоизбрания президент Румен Радев да даде още няколко седмици живот на този парламент, за да се въведе мажоритарната система за предстоящите избори.

Радев обаче разпространи съобщение, че ще спазва Конституцията и ще разпусне 43-ото Народно събрание възможно най-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
15
 
! Отговори
... преди 7 години
Абе НЕ ХАРЕСВАМ Слави! И ГЕРБ не са патия което бих подкрепил! Ама при тоя референдум бая хора казаха, че искат партийните субсидии да се намалят! Е защо сега те няма да бъдат намалени!? Хъм някак си оставам с вчепетлението, че не им се иска да си намаят парите за и без това НЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА!!!!
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Референдумът показа такъв резултат, че НС не е длъжно да го разглежда!А погледнато отстрани може да се каже - Народът иска да бъде обесен с краката надолу с мажоритарно въже! Ще е мъчително и болезнено, но щом го иска .... Глас народен, глас Божи!На следващото преброяване ще се пиша ескимос!
17
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ да не си мислят,че с този популистки ход ще спечелят отново доверието на гражданите.През последните две години те направиха всичко възможно да загубят това доверие и връщане назад няма.На парламентарните избори ще гласуваме както на президентските,та ако ще и с главата надолу да тръгнат.
16
13
 
8
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
До ===Аз съм против ГЕРБ, човече. Само казвам, че народа каза - МАЖОРИТАРНИ!И точно тези, които грабят народа, подкрепиха този ход.БРИЛЯНТНО!А останалите, които може би стават за нещо - гласуваха срещу гласа на народа? ЗАЩО?Народа отсече - мажоритарни и това е. Какво ми излизат бастуни по ТВ-то да коментират било ли добре или не.Гласа на народа отсече отдавна.Искам само да кажа, че ГЕРБ от пълните губещи, ще излезат отново победители... за съжаление...
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е като крадеца сам да се осъди и сам да се вкара в затвора. ахаххах !
14
5
 
15
 
! Отговори
=== преди 7 години
До МУСАкаЩо си мислиш, че ГЕРБ били умни, а ние сме балъци - много добре им знаем номерата на леки тротоарни жени - не им минава номера........
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво стана със субсидиите по левче?
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАСКАРИ ! Много хубава българска дума, която ги описва напълно !
11
11
 
21
 
! Отговори
барон мюнхаузен преди 7 години
..всички против ГЕРБ - днес в парламента - утре на изборите ..явно народа има някакъв инстинкт за самосъхранение....
10
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ГЕРБ бяха толкова правоверни,защо не приеха поне намаляване на субсидията,при положение,че имат мнозинство?
9
13
 
22
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
ГЕРБ отново качиха останалите партии на ските.Да не мине референдума значи, че партиите са срещу волята на народа.Това не означава, че ГЕРБ е с народа, но са поне малко от малко умни, за да направят този ход преди изборите.Ако опозицията им ги беше подкрепила, то щеше да вземе следващите избори.Сега ГЕРБ отново ще са на власт, най-малкото защото останалите пренебрегнаха хората показно.Никой не ни е виновен. Не хората начертаха пътя на ГЕРБ за ново правителство, а техните опоненти!
8
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Да изчакат да се произнесе ВАС и да го гласуват още в началото на следващия парламент, когато няма да имат оправдания. Да го приемат, а ние после бързо ще ги изметем, за да има нови избори по новите правила.
7
1
 
9
 
! Отговори
scbg преди 7 години
До АнонименКаквото за едните такова и за другите. Ти колко мажоритарни кандидати на ГЕРБ би избрал ?
6
10
 
10
 
! Отговори
хан преди 7 години
..тия Герб що си мислят пък , че ако има мажоритарни избори ще са печеливши..май проспиват момента , че вече се заражда нова политическа ситуация и така , както те на времето бяха на гребена на вълната , сега това може да бъде някой друг ..Да България например ..
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ го предложиха защото много добре знаеха , че няма да се приеме
4
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добър ход на ГЕРБ
3
14
 
40
 
! Отговори
=== преди 7 години
Е то що пък ГЕРБ толкова я искат тая мажоритарна система, че ДВА МЕСЕЦА след референдума УСВОЯВАХА едни пари и сега се сетили за референдума - аре не на нас тия - точно ГЕРБ са основните виновници за това да не се разглеждат резултатите от референдума в това народно събрание.....
2
35
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дърти комунисти, и ти Радев, не искат мажоритарен вот щото няма да стигнете до хранилка.
1
2
 
34
 
! Отговори
варна преди 7 години
Тея съвсем ни взеха за балъци.