Депутат става министър? Мястото му в парламента – празно

От ГЕРБ ще се борят до последно за мажоритарен вот
42
Депутат става министър? Мястото му в парламента – празно
Снимка: Булфото

Когато един депутат бъде избран за министър, мястото му да остане празно, а не да се провеждат частични избори, за да се попълни броят от 240 народни представители. Това предлагат депутатите от ГЕРБ с промени в Изборния кодекс.

Още по темата

Както се заканиха, те ще се борят до последно да прокарат мажоритарната избирателна система, макар всички останали да са против тях.

След като вчера в парламента депутатите от останалите политически сили отказаха да разгледат тяхното предложение за решение, с което още на предстоящите предсрочни избори трябваше да гласуваме мажоритарно, днес те внесоха поправки в Изборния кодекс, пак в тази насока.

Още преди няколко дни от ГЕРБ се заканиха, че ще бъдат последователни и ще настояват този парламент да промени изборните правила, така както поискаха избирателите на референдума, който се проведе заедно с вота за президент.

"Предвидили сме съобразно дефинициите, които са използвани в поставения въпрос, мажоритарен избор на народни представители в 240 едномандатни избирателни района в България на два тура", обясни шефът на правната комисия Данаил Кирилов, който внесе промените в Изборния кодекс.

"На втори тур се явяват двамата кандидати, получили най-висока подкрепа от първия тур, а за избора народен представител се обявява спечелилият по-голям брой действителни гласове", уточни той.

Гласовете от чужбина пък да се отчитат в едномандатните райони по постоянния адрес на избирателите, предлагат от ГЕРБ.

Според Кирилов в секциите в чужбина би могло да се въведе машинно гласуване, след като така или иначе на предстоящия вот, то трябва да се осъществи в най-малко 12 000 секции. В същото време избирателите зад граница нямало да бъдат лишавани от правото си на хартиени бюлетини.

За най-сложния въпрос – районирането на 240 едномандатни района, от ГЕРБ предлагат да се използват всички бази данни, като те не предлагат модел, за да не будят съмнение, че искат нещо, което е в техен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1991 г. Лукановата зима. БСП е-аха мамката на БГто1996/7 г. Жан Виденовата зима. БСП е-аха мамката на БГто, банкова криза, глад и фалит на държавата.2005 г. Царо, БСП и ДПС е-аха мамката на БГто за 800 дни. 2014 г. Орешарски, БСП, ДПС и Кой е-аха мамката на БГто, банков фалит явен и май още един скрит. 2017 г. БСП ... Предстой да видим. Ако носталгичните *** ги докарат пак на власт.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократично е най-много 2 мандата депутат, министър или кмет и повече няма право както е президента, защото корупцията пречи на страната.
14
0
 
11
 
! Отговори
що е то 100 % преди 7 години
Българино пак ще те прецакат.На изборите за референдум гласувахте за три точки но не знаехте що е това мажоритарен вот и как той се купува с пари.Герб сега ритат на умряло и уж о подкрепяли а именно те махнаха още три точки.
13
2
 
5
 
! Отговори
д преди 7 години
На втори тур трябва да ходят всички с повече от 10, 12, 14%. Не само първите 2!!!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако депутатите бъдат с две минимални заплати и само това-никой нямаше да иска вероятно да е депутат!А сега се бият за лапачката....
11
2
 
28
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Крадците от ГЕРБ в затвора и пари ще останат за народа. ГЕРБ в парламента - глад за народа. Май и солта за улиците през зимата са продали, защото усещат, че от борда са паднали.
10
2
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
При мажоритарен вот местните дерибеи и велможи по провинцията ще станат пожизнени ,а като нищо отрочетата им може да започнат и да ги наследяват. Там не е София знае се всичко за всеки включително и за кого е гласувал.
9
2
 
16
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Сега гларусите по морето грачат ,,глаад,глаад ,, а в парламента страах,страах,, !!!
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като я подкрепят тая система Боко да отиди като гост в шоуто му и да се изняснят как ще работят !
7
1
 
27
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Категорично считам, че 100% мажоритарен вот ще е пагубен за изборната система. При съществуващата неграмотност на голяма част от населението, за паралиите няма да е проблем да си накупуват нужните гласове. И след избора му той представлява само себе си. 240 раци и щуки. Пред кого ще носят отговорности за действията си? Да се стигне до отзоваване и нови частични избори ще е въпрос на допълнителни закони.Този Парламент няма време и възможности да предложи добро решение. ГЕРБ си прави PR на гър..
6
1
 
23
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Предлагам ,всяка година избори ! Много са загрижени за електората само преди избори!!!
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Слави работи за ГРОБпак ли се прецака?!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за другите два въпроса от Референдума,защо не лобират,като са толкова загрижени за българския народ???
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слави работи за ГРОБ
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб се чудят как да оберат гласовете на подкрепящите Слави Трифонов.
1
1
 
26
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Все тая...пак ще бъдат безделници на държавна хранилка.