Скъпите горива спират развитието! КЗК още мълчи

Мартин Димитров: Пожелавам им да бъдат принципни и да се справят!
13 яну 2017 10:00,
11
Скъпите горива спират развитието! КЗК още мълчи
Снимка: Bulgaria ON AIR

Единодушното гласуване, с което вчера народните представители решиха окончателно, че слагат край на предимството на монополите в споровете с потребители, е било постигнато трудно. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Мартин Димитров от Реформаторския блок.

"Монополистите не си мълчаха. Напротив - оказа се, че имат добри контакти, включително и в Народното събрание. Но накрая беше взето правилното решение, включително и защото част от колегите ги хвана срам какво би казало обществото, ако не подкрепят нашето решение", коментира той.

Още по темата

Съгласно поправките в закона, при 20 лева неплатена сметка, вече няма да бъдат начислявани 300 лева такса юрисконуслт, а 50, понякога и по-малко с решение на съда.

Другият въпрос, по който се работи усилено е намаляването на законната лихва за забава, посочи Димитров.

"Мина с много голяма мъка на първо четене. Проведохме разговори тези дни в парламента да мине и на второ четене. В момемнта законната лихва за забава в България е една от най-високите, може би най-високата в ЕС. Направихме проучване за 28 страни. В България основният лихвен процент е плюс десет пунтка. В повечето европейски страни е наполовина. Затова предложихме за физическите лица да бъде основният лихвен процент плюс четири, а за търговците - плюс осем", поясни Димитров.

Встрани не остана и темата за КЗК, откъдето вчера съобщиха, че имат доказателства за наличието на картел на горивата у нас, но процедурни спънки забавяли произнасянето по казуса.

Мартин Димитров изрази надежда, че от Комисията ще бъдат "максимално отговорни и принципни в своята работа".

По думите му това е наложително, тъй като не само, че в България плащаме по-скъп бензин от средния европеец, ами и самият този факт бил предпоставка за забавяне на икономическото развитие в страната.

"Това означава и пропуснат икономически растеж, пропуснато развитие на държавата. Скъпите горива спират развитието", категоричен бе той.

"Има огромна опасност нещата да не бъдат доведени до край. В момента КЗК се намира в стрес тест ситуация - доколко може отговорно да си свърши работата. Аз им пожелавам да бъдат принципни и да се справят", добави Димитров.

А за предстоящия парламентарен вот коментира: "Тези избори ще бъдат с най-неочаквания край. Реформаторският блок изтече, така че трябва да бъде направено нещо ново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Toia i parlamenta na stroejana AEZ:BELENE:da si sarabotiat parite koito otkradnaha ot BG.
7
0
 
3
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ами добре е да "се вре",както е написал някой"разбиращ"по- долу в коментарите! Важно е колкото се може повече народни представетели да взимат отношение и да са активни поне колкото Нартин Димитров в полза на обществото.Не плюйте,но може пък някой да са пкатени плювачи
6
1
 
5
 
! Отговори
БИВШ БЕНЗИНДЖИЯ преди 7 години
Така и не разбраха че картел няма. Търсят нещо което не могат да намерят. Цените се определят от монополистите на пазара. Това са Лукойл, ШЕЛ, ОМВ. Цените на едро се определят от складовите бази на Лукойл. Цените се определят от Лукойл който преработва Уралски суров петрол калкулиран по цени на сорт Брент. И за капак всички вериги гледат една от друга и щом могат да продават на високи цени няма да свалят цената. Трябва да са "луди" да свалят с 20-30 ст щом могат да продават на високи цени.
5
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Мартинчо,защо се вреш там където нищо не разбираш.Затова и енергетиката ни е на това ниво,защото такива като тебе се месят.Тежко и на България!
4
3
 
19
 
! Отговори
dmx преди 7 години
А, Малтинчо, забрави какви закони писа за банкстерите. Да не го забравите в Да, българия.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, така, заслугите за всичко положително в тази нещастна държава са на ГЕРБ, БСП и ДПС , всички други са врагове на народа.Бойчето лично обеща че няма да допусне в България да бъдат съдени корумпирани политици и мафиоти, както става в Румъния.В Румъния Лукойл е осъден преди години за нелоялна конкуренция за 1,5 млд евро и ги плати на Румъния. За това там просперират и Мин.заплата е 320 евро.Така че гласувайте пак за Мутрата и БСП, ДПС.
2
2
 
26
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Предизборната кампания започна! Сега всеки е велик и мисли за народа!!! Но в едно е прав ! Не знаят НАРОДА какво ще им спретне !!!
1
7
 
25
 
! Отговори
ставри преди 7 години
Тоя си приписва заслуги ,за които изобщо не е сънувал.