Плевнелиев със заръки към Радев: да промени тезата си за Крим

Големи грешки в мандата си не съм допускал, заяви държавният глава
15 яну 2017 13:01, Петя Славова
1061
Плевнелиев със заръки към Радев: да промени тезата си за Крим
Снимка: архив, БТА

В равносметка за петте години като държавен глава президентът Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той каза още, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове. "Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал", заяви Плевнелиев пред БНР.

Още по темата

Той отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация.  Държавният глава не отрече възможността да се кандидатира за втори мандат на по-късен етап от живота си. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия.

"Когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински,  но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!"

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието - "студен мир" в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

"Във времето на студен мир, ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат  контрол върху част от територията си! Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието  всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбраният български президент да се противопостави.
Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха."

Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство:

Плевнелиев оцени по достойнство свършената от Попова работа на поста, както и различните позиции между него и заместничката му когато той свали доверието си от кабинета "Орешарски". Държавният глава заяви, че не съжалява, че е подписал указа, с който Сотир Цацаров беше избран от ВСС за главен прокурор. По думите му, оценка на мандата на Цацаров ще дадат гражданите.

Президентът се обяви за повече граждански контрол върху институциите и припомни, че вече е имало проверки срещу и него. Той изтъкна, че не възразява да бъде подложен на нова. Относно проверките за "Белене", той коментира:
За Делян Добрев не знам и не мога да преценя, но поставям една въпросителна, най-малкото разсъждавам логически като човек, като математик и като прагматик. Ама, извинете, във всяка една демократична институция, над 15 000 лева, вие трябва да правите обществена поръчка, трябва да имате договор, иначе отиваме на прокурор. Добре,  "Белене" не е 15 хиляди лева, а до момента са над 3 милиарда лева и ние установяваме, че няма договор и се чудим дали е имало обществена поръчка. Е, кой е виновен за това? Делян Добрев ли?

Президентът припомни, че заедно с правителството на Марин Райков е работил за създаване на правила, така че да се диверсифицират банките, в които стоят държавните пари, а още като министър на регионалното развитие е разработил система за прозрачност в обществените порички, благодарение на която строежът на АМ "Тракия" е бил в пъти по-евтин.

По повод медийните атаки срещу него Плевнелиев коментира, че не е бил препоръчван от кръга "Капитал" и допълни: "Това са едни лепенки. Нагледах се на медийни имеприи, на тролове, на едни или други тези. Вече 4 любовници ми спретнаха, да не са и повече. Не ги броя. Но аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1061
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
425
1
 
2
 
! Отговори
Той преди 7 години
574 От къде го измисли този процент
424
2
 
19
 
! Отговори
man преди 7 години
59.37% от гласоподавателите не мислят като Плевненлиев. Всичко друго е бла-бла
423
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-достойният президент който България е имала.
422
6
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
566 Първо не е Хрушчов , защото все още не е имал правомощия Второ самите юристи в в Крим съветват да се изповядват сделки с имоти от Крим в Украйна защото иначе не гарантират дали няма да възникне спор .
421
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук само 542 знае и мисли.Останалите са като плевнелиев - повтарят това, което им кажат.Не може да се води диалог с хора, които нямат хабер от история, политика, не могат да анализират събитията и да видят връзката между тях.Това е трагично!Да не забравяме, чий избраник и кадър е отиващият си президент, на който му дърпаше ухото една известна нагла управляваща тиква.
420
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормалните държави правят хибридни автомобили а Русия прави хибридни войни! Това е разликата между нормалното и ненормалното.
419
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре е украински, но "де факто е руски...Най-смешното е, че Крим и де юре не е украински. Великия селянин Хрушчов, може и да е бил пиян, но така или иначе не е оформил всички необходими документи по присвояването на Крим.А Прецедента, всичкото мара втасала, държавата и цъфнала, вързала и понеже тук е пистигнал земния рай, сега на изпроводяк се захванал с Крим...Бесрамно нагъл, плосък номер.
418
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
564 Интересно как тогава е избран от болшинството . Понель меньшевик
417
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакъв отпълзява, раздавайки глупавите си съвети...Ако беше толкова умен, за мандата му щеше да е постигнал нещо хубаво за Бългаария, а той се прочу като изтривалка и лакей, който пилее пари за глупости.Да се маха възможно най-бързо и ако новия е луд да му спазва съветите, ще стане същата карикатура като този.
416
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале досега не съм виждал 850 коментара от който 300 са цензурирани обаче познаите щом са истрити дали са го поткрепя ли или са го убижда ли
415
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде къш в небитието при сдс-то.
414
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 7 години
В момента Израел хвърля демокрация върху Ивицата Газа.
413
2
 
6
 
! Отговори
Той преди 7 години
А той защо не уважи мнението на хората от референдума.--------------------------553 Кое не е уважил
412
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия не е опасна за България. Опасна е нейната пета колона продажници и *** подобни на Радев, за които *** на руски *** е върховна проява на патриотизъм!
411
7
 
5
 
! Отговори
Той преди 7 години
И защо същите "велики сили" нарязаха територията на освободена Бг???-----------------546 а си чел случайно нещо за Райхщатското споразумение между Австроунгария и Руската Империя . Случаайно
410
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А той защо не уважи мнението на хората от референдума. За първи път ще изживея удоволствие, че свършва мандата на президента, този беше абсолютно недоразумение.
409
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
551 защото нямаш акъл за две стинки, разбра ли защо
408
2
 
1
 
! Отговори
Той преди 7 години
От 549 Кво слагате минуси , вземете се ограмотете неграмотници
407
2
 
9
 
! Отговори
бг преди 7 години
Защото "великите сили" подкрепят сунитския уахабитски ислям срещу Православието.
406
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
548 напротив трият тези които са срещу Русия