Плевнелиев със заръки към Радев: да промени тезата си за Крим

Големи грешки в мандата си не съм допускал, заяви държавният глава
15 яну 2017 13:01, Петя Славова
1061
Плевнелиев със заръки към Радев: да промени тезата си за Крим
Снимка: архив, БТА

В равносметка за петте години като държавен глава президентът Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той каза още, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове. "Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал", заяви Плевнелиев пред БНР.

Още по темата

Той отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация.  Държавният глава не отрече възможността да се кандидатира за втори мандат на по-късен етап от живота си. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия.

"Когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински,  но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!"

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието - "студен мир" в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

"Във времето на студен мир, ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат  контрол върху част от територията си! Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието  всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбраният български президент да се противопостави.
Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха."

Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство:

Плевнелиев оцени по достойнство свършената от Попова работа на поста, както и различните позиции между него и заместничката му когато той свали доверието си от кабинета "Орешарски". Държавният глава заяви, че не съжалява, че е подписал указа, с който Сотир Цацаров беше избран от ВСС за главен прокурор. По думите му, оценка на мандата на Цацаров ще дадат гражданите.

Президентът се обяви за повече граждански контрол върху институциите и припомни, че вече е имало проверки срещу и него. Той изтъкна, че не възразява да бъде подложен на нова. Относно проверките за "Белене", той коментира:
За Делян Добрев не знам и не мога да преценя, но поставям една въпросителна, най-малкото разсъждавам логически като човек, като математик и като прагматик. Ама, извинете, във всяка една демократична институция, над 15 000 лева, вие трябва да правите обществена поръчка, трябва да имате договор, иначе отиваме на прокурор. Добре,  "Белене" не е 15 хиляди лева, а до момента са над 3 милиарда лева и ние установяваме, че няма договор и се чудим дали е имало обществена поръчка. Е, кой е виновен за това? Делян Добрев ли?

Президентът припомни, че заедно с правителството на Марин Райков е работил за създаване на правила, така че да се диверсифицират банките, в които стоят държавните пари, а още като министър на регионалното развитие е разработил система за прозрачност в обществените порички, благодарение на която строежът на АМ "Тракия" е бил в пъти по-евтин.

По повод медийните атаки срещу него Плевнелиев коментира, че не е бил препоръчван от кръга "Капитал" и допълни: "Това са едни лепенки. Нагледах се на медийни имеприи, на тролове, на едни или други тези. Вече 4 любовници ми спретнаха, да не са и повече. Не ги броя. Но аз спя спокойно, защото съм верен на жена си, защото си обичам децата, защото не съм взел един лев и защото не съм зависим."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1061
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
505
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
Крим е руски и руски ще си остане - ритайте мръсни русофоби!
504
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Крим е завоюван от Русия с кръвопролитна война по времето на Екатерина. По време на СССР Хрушчов (тогава генерален секретар на КПСС) присъединява Крим към Украйна. Има различни версии за това, защо го е направил. По времето на Горбачов, при преговорите за изтегляне на съветските войски от Германия американците обещават НАТО да не се разширява повече на изток. Това не се изпълни - НАТО опря до границите на Русия, а Крим е от ключово значение за нейната сигурност и с преобладаващо руско население.
503
0
 
11
 
! Отговори
NNNN преди 7 години
Това нищожество до кога ще вреди на държавата и народа ни , че и съвети дава -които никой не му иска!
502
3
 
10
 
! Отговори
123 преди 7 години
Някой ще каже ли ако знае, касъв е всъщност крим? Руски или украински? Че съвсем се обърках вече. А плевньо да млъква вече че неам нерви.
501
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува кой е президен и къде членуваме.Искам всички предатели и виновните за упадъка на държавата да са в затвора.Аз и всички работеще да живеят добре.
500
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аде да видим след края на Мандата му къде ще отиде да живее с открадналите му пари да видим кой са му приятелчитатаАко отиде на село при битовата престъпност да види как се живее ще гласувам другия път за него.Ама идин въпрост не ми излиза от главата от 4 години.Като няма жена 4 години къде ходи как живее.Щото имаше едни бежанци не правили секс и изнасилиха ту жени ту деца в басеина.
499
3
 
19
 
! Отговори
as преди 7 години
той целия му мандат е една грешка
498
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е САЩ да поеме по пътя на СССР. Пълно разцепление!
497
9
 
2
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
Тъй, като съм вярващ комунист, се моля Бог да не ме накаже по същия начин за зборадството и простотията ми.Господи, г-н Президент, простете ми!
496
1
 
14
 
! Отговори
factotum преди 7 години
А за Косово той няма ли да си промени позицията?
495
17
 
2
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 7 години
Румен Гадев взима съвети само от Решетников, за който и ще се озове.
494
7
 
20
 
! Отговори
илюминат-ренегат преди 7 години
Това отвратително предизвикнащо повдигане нищожество "заръчвало" на Радев?!?Ами ако още не си разбрал Радев е МЪЖ има собствено мнение и най-вече съпруга! Теб ГОСПОД те наказа за грешките ти но от къде акъл да се усетиш и да не дразниш народа с бездънните си глупости?
493
5
 
24
 
! Отговори
българка преди 7 години
Тъй-тъй - големи грешки не си правил - то ти самият си една ГОЛЯМА грешка..... Прав ти път, крива ти пътека... Най-безличния президент, който някога сме имали.....Отвратителен русофоб. Не съм русофилка, но този прекали - и се изказва от името на нас, българите.....Както и да е - преживяхме го и него......
492
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
eeeh eh Rosene, da bi krotko sedelo da bi vsi4ko ti vrvelo, a ti dete zagubi, jena hariza, s tikva pojivia i se olia ot sekade.a uzkim si bil predan komsomolec
491
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роска, хайде марш вече. Половин мандат изкара като президент на Украйна...
490
3
 
22
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 7 години
До 682Виж, той грешки не прави, по простата причина, че всичко му се дава наготово от някъде там на запад. А маминият мушморок само си наизустява репликите...
489
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ пък продължавам да питам: Колко парици дължи ЕС и Украйна на Русия и защо не искат да си плащат?
488
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Големи грешки в мандата си не съм допускал...".Право е съществото!"Грешките на природата" не могат да правят по-големи грешки от себе си!При това вината е на всички родители,създали,отгледали и възпитали управляващите ни след 1989г парто и бюрокре-тени!Току-що другаря Тръмп постанови,,че евроатлантическите ценности се отменят,НАТО трябва да се разпусне,а Меркел и Евросъюза са грешки!И оти ручахме жабетата?Ех,БГА и БДЖ ще се възродят-колко народ ще пътуват за Гуантанамо,Сибир и Белене!!!
487
2
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Роска, свали едно СУ ... - да сложиш един запомнящ се финал на мандата...
486
2
 
33
 
! Отговори
напомняне преди 7 години
Нека не забравяме, че Роската бе посочен от Боко!Сега Боко се покри, не е за първи път.