Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми

Радев бил на "зелен светофар", дано не допуснел големи грешки
225
Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като официално предаде властта на новоизбрания президент Румен Радев на 22 януари, Росен Плевнелиев няма да се откажа от активната работа за бъдещето на страната.

Само че няма да прави партии, да влиза в политически проекта, а ще тръгне сред народа.

"Това е моята перспектива. Аз продължавам да служа на народа, има много смислени начини за това. Ще ходя по читалищата, по университетите, ще си говоря с хората. Ще бъда активен в международен план. Ще пиша книги. Ще бъда съветник, ментор. Ще ходя, ако щете, и по кръчмите, ще си говоря с хората по друг начин. Аз постигнах в живота си достатъчно. Няма нужда да се доказвам вече на когото и да било. За мен една думичка е много важна. И тя не е "сила", не е "власт", а е "смисъл", каза той в интервю за "24 часа".

Макар и да признава, че мандатът му е бил доста труден, според Плевнелиев той се е справил добре като държавен глава.

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Аз си тръгвам с високо вдигната глава, доволен от свършеното. Влязох в политиката, защото си обещах да дам. Дадох много - и като министър, и като държавен глава. Дадох, но не взех", каза той.

Плевелиев се похвали, че за първи път държавен глава минава през три парламентарни кризи и прави две служебни правителства в един мандат, инициира референдум, не назначи нито един посланик или служебен министър, агент на ДС, промени изцяло приоритетите в българската енергетика - от "Голям шлем" с 3 изцяло руски проекта, от които българският народ нямаше да спечели нищо, към 3 смислени приоритета: енергийна диверсификация, либерализация и ефективност.

Въпреки че на моменти през годините е влизал в спор с премиера в оставка Бойко Борисов, държавният глава твърди, че отношенията между двамата са били дори приятелски.

"Нагледали сме се на противопоставяне, на политици, вкопчили се във властта, които искат от тях да зависи. Аз съм друг тип човек и друг тип политик. Имаме достойни, коректни, прекрасни отношения с премиера Борисов. Това се дължи на личностните ни качества - и двамата сме разумни и отдадени на държавата. Макар и да сме били опоненти - понякога за един проблем решенията са различни, ние ги търсехме и намирахме заедно. Надделяваха разумът и държавническото отношение. Всеки от нас двамата беше оставил егото настрани в името на държавата. Минахме през много тежки моменти - станахме приятели", каза той.

Плевнелиев, който отказа да състави служебно правителство, което да работи едва около 20 дни, отново настоя, че решението му не е предизвикало конституционна криза.

Той добави, че последните президентски избори бяха признати от всички като честни, всички пожелаха успех на победителя и припомни, че той не е бил посрещнат по същия начин преди пет години, когато спечели битката за "Дондуков" 2.

"Когато Станишев не ми подаде ръка, не ми пожела успех. Сега е по-различно и аз се радвам на този прогрес. На мен ми беше много по-тежко. Сега президентът Радев получава "зелен светофар", да видим какво ще постигне за България. Надявам се той да бъде на висотата на очакванията. Той ще създава служебно правителство в първите си дни. Ако мога да споделя урока от това, което аз разбрах и постигнах. В такива критични моменти за държавата е много важна личността на държавния глава, за да може всички да му се доверят - и партиите, и гражданите“, коментира Плевнелиев.
 
Той обеща, че Радев получава пълната му подкрепа, защото за него е важно да предаде, това което е научил по време на мандата си.

"Аз съм първият държавен глава, който не злослови срещу други български президенти и не ги критикува безпринципно. Вярвам, че на един президент му отива не да плюе президентите, а да създаде Съвет на президентите. Да ги събере заедно, да си говорят. На един държавен глава му отива не да манипулира и да лъже за мандата на други президенти, а да създаде Президентска библиотека на България", каза Плевнелиев.

Той добавя, че неуспехът на Радев няма да е успех за него.

Според него новият президент го чака много тежък мандат.

"Ще цитирам голям български президент - президентът Стоянов, от когото също научих много. Каза ми: "Всеки президент бърка. Човешко е. Но гледай да не сбъркаш в големите неща”. А те са не повече от 4-5 в мандата. Аз не сбърках в големите неща", отсече Плевнелиев.

Отказът си от втори мандат той отново обясни с лични мотиви.

"Бях честен към всички. Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел. Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко. Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. Аз съм и първият български държавен глава, обявен за личност на годината на друга държава. Обявен и за личност на годината на Балканите. Получих най-висши държавни отличия от над 20 държави в света. Всички те ще останат в Президентската библиотека. Поставих рекорд. Досега в България за 26 г. средно на година са идвали по 3-ма - 4-ма президенти. През 2016 г. имаме 25 посещения на чуждестранни държавни глави. Дойдоха на крака в последната ми година", припомни той.

Въпреки критиките на родните политици, че съпругата му отказа да е първа дама, Плевнелиев защити решението й и настоя, че по протокол няма изискане държавният глава да е придружават при официални изяви от съпругата си.

"От ден първи аз не исках по никакъв начин жена ми и децата ми да бъдат подмятани от медийни империи. От ден първи знаех много добре, че самият аз ще се боря с всички възможни средства да не се взема на сериозно като президент. Да остана човек, добър съпруг и приятел. Предпочитах децата ми да ходят по дънки, да останат в любимия квартал. Аз и съпругата ми взехме всички мерки, за да може те да имат нормално детство, а не да ходят под прожекторите. Абсолютно целенасочено не живях със семейството си във вила "Калина", защото децата ми щяха да отраснат в средата на бодигардове. Това беше едно много правилно решение, мое и на съпругата ми", отсече той.

Плевнелиев посъветва новоизбрания президент да бъде много внимателен да премисли, с оглед медийната среда в България, доколко личният и семейният му живот трябва да бъдат обект на общественото внимание.

Държавният глава сподели и за болката си слез смъртта на сина му Филип.

Според него това, че шест месеца преди трагедията е направил дарения в кардиологичната болница за деца, където почина и синът му е просто съдба.

"Това беше един съдбовен момент. Седмици наред след смъртта на детето си бях в невероятен шок, много трудно го преживях. Видях го мъртъв, целунах го студен за последен път именно в тази стая, в която 6 месеца преди това бях заедно с 20 деца, които, за разлика от моето дете, бяха получили шанс за живот. Някои от тях след претърпени по 20 сърдечни операции! И едно детенце ми подари метално сърце, на което пишеше "Само човек, който е изпитал най-истинската болка, се научава да живее". Беше си написало и името. Сложих това сърце в деня на смъртта на моя син до портрета на моя ангел и всеки ден си казвах: "Ти сега ще се научиш от мъдростта на децата. Ти изпита най-истинската болка, сега ще се научиш да живееш.” И... гледам напред. Това е огромна трагедия, която не пожелавам на никого. Не спах един месец, имах 200 кръвно. Това, което ми помогна, беше мъдростта на детето. Цялата драма в тази стая се превърна в нещо позитивно... Казах си: Имам три прекрасни деца, едното от тях е на небето, но продължава да е с мен. Промених се. Гледам на смъртта по друг начин. Когато и да се случи тя, не ме е страх от нея - имам къде да отида, имам при кого да отида. Отивам при моя ангел. Позитивното е, че в крайна сметка тази история може би ще ни помогне на всички нас да се поучим от детската мъдрост. Всеки от нас е изпитвал своите болки, всеки от нас трябва да се научи да живее. Това са истинските, големите неща в живота. Всеки един от нас има своите болки, своите драми. Въпросът е какво научаваш от това... И гледаме постоянно едни арогантни хора, които 25 г. заливат ежедневно народа със собствените си сценарии, със собствените си драми, дори, ако щете, със собствените си ненаучени уроци от болката, която са изпитали. Политици, които са минали през драми и болки, но не търсят доброто. Извади доброто, не лошото. Дай път на доброто. Може би това е най-важното изречение в това интервю: Ако има един-единствен извод от трагедията, която ми се случи - да изпиташ най-голямата болка и да минеш през най-голямата драма, този извод е: "Прави добро!” Не може да има друг извод. Защото, ако ти изпиташ най-истинската болка и останеш лош човек, ако преминеш през най-голямото изпитание и продължиш да правиш лошо, какво си научил от детската мъдрост?", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
27
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Росен Плевнелиев е неврокопско дьонме и всякакъв друг, но не и българин. Най-вече е слуга на Америка за България на дедо СОРОС и затова такива като мен газ пикаят от злоба и безсилие.
127
2
 
28
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
Явно е спал на течение. Тръгнеш ли между хората едва ли ще оцелееш. Ще смачкат като гнида, защото пред света за смях и подбив ти българите направи с твоите теманета на талази.
126
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Разликатазапочна с даване на акъл на ТръмпКога бе умник или си мааш по спуснатата програма?
125
0
 
1
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
190 коментара ??????????
124
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истинското бъдеще на този трябва да е на терена с адреси : ул. "Майор Векилски" и ул."Генерал Столетов" в София!(за който не знае - това е Централния затвор)!
123
32
 
8
 
! Отговори
Разликата преди 7 години
За разлика от Плевнвлиев новия се обърка още преди да е всъпил в длъжност. Дейността му започна с даване на акъл на Тръмп и Контраполитика срещу всички останали в Европа.
122
3
 
20
 
! Отговори
АПП преди 7 години
Аз пък не искам да си говоря с тоя.Неговото бъдеще ме интересува толкова,колкото той се интересува от моето.Нека си търси лика-прилика.Аз не съм.Такива като него-дал Господ у нас.
121
2
 
18
 
! Отговори
Рънърса преди 7 години
Ушил съм ти нов костюм. Раиран. Хъхъхъхъхъ
120
29
 
7
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Росен Плевнелиев е новият Апостол на България ! Затова чуждофилите газ пикаят срещу него и срещу всеки БГ родолюбец. Бог да пази него, семейството му и Бълггария !
119
6
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Мястото на този е до Прокопиев , а като се има пред вид че последния е за пандиза работа ясна. Този чехъл никога не е влизал в читалище.
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 115За твое сведение, Мариците ги договори Милко Коваче, по време на мандата на Костов. Отвори архивите и ще видиш! А договарящият екип от американска страна имаше офис близо до НДК. Като не знаеш, а само тролиш, помисли, че други може да знаят повече!
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринНие сме потърпевшите, а не избраните! Като се е хванал да е президент, да си носи кръста - за зло и за добро. Защо да не можем да си кажем защо не го харесваме! Не искаме да сме на негово място, но искаме този, когото сме избрали, да изпълнява обещанията си към нас, а не към благодетелите му отвън. От това пояясно - здраве му кажи!
116
5
 
22
 
! Отговори
ined преди 7 години
Аз се надявах след седмица да ми се налага да чета "новини" за тоя, ама ако цъфне и в кръчмата не ми остава нищо друго освен да емигрирам.
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цъ цъ цъ този или това...... абе без коментар абе я излез ти на кръчма пък ще те видим и фащ и краварник и *** ли си кво си
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne si li rusofil v bulgariq jalna ti maika
113
9
 
30
 
! Отговори
Сър Пичук преди 7 години
Жалко нищожество.....
112
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя (Русия), освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител. Тия пари, що ви обещава и ви дава сега лукавото руско правителство, за да ви измами, са нищо [...] С тех пари Русия ще ви завърже с железни вериги тъй силно, щото като станете нейни черни робове, ще ги заплащате вие и потомците ви с кръвта и с живота си! - Георги Раковски
111
6
 
32
 
! Отговори
ДИСЕКЦИЯ преди 7 години
Щял да ходи по читалищата - оттам ще те изгонят,защото не уважаваш нито историята ни нито Родинатащял да бъде ментор- на кого бе, на антибългари ли?Книги щял да пише - само ще изхабиш хартиятаСъветник щял да бъде... - по-добре хвани работи нещо истинско с ръцете сиПо кръчмите щял да ходи - е там може ако не те набият, да ти плиснат чаша с ракия в лицето-----фалшива политика с фалшиви политици, изтъкани от лъжата и измамата
110
4
 
0
 
! Отговори
оуан памкин стория преди 7 години
ша да има ли като бивш презор право на безплатни тикви или ша да требе сам да ге копе, саде, антибуренясва и бере преди да ги закара на пазаро за продан и чек ако да им ге остане нещо тогева да заколи тиква, , да га от кората одлюпи и фурна зе печение да ги парчетата метне на огино баш и чек га се му тиква опече да резне и на свинкя метне да га гняви
109
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До ГошуВ 150-милионната "Колхозия" 20-на души сами са решили да се правят на тасманийски дяволи и са си платили риска. Забравяш колко хора пострадаха 20 пъти по-малка България, а и в Чехия с уж съвсем редовна купешка или "домашна" гаражна ракия. Съвсем неподозиращи какво ги чака. Коя държава има повод да се подиграва на другата - ние на Русия или те на нас?А на Запад има доста по-странни хора, ядящи стъкло, чинии, ел. крушки, дори един си изяде велосипеда и даже почна малък самолет...