Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми

Радев бил на "зелен светофар", дано не допуснел големи грешки
225
Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като официално предаде властта на новоизбрания президент Румен Радев на 22 януари, Росен Плевнелиев няма да се откажа от активната работа за бъдещето на страната.

Само че няма да прави партии, да влиза в политически проекта, а ще тръгне сред народа.

"Това е моята перспектива. Аз продължавам да служа на народа, има много смислени начини за това. Ще ходя по читалищата, по университетите, ще си говоря с хората. Ще бъда активен в международен план. Ще пиша книги. Ще бъда съветник, ментор. Ще ходя, ако щете, и по кръчмите, ще си говоря с хората по друг начин. Аз постигнах в живота си достатъчно. Няма нужда да се доказвам вече на когото и да било. За мен една думичка е много важна. И тя не е "сила", не е "власт", а е "смисъл", каза той в интервю за "24 часа".

Макар и да признава, че мандатът му е бил доста труден, според Плевнелиев той се е справил добре като държавен глава.

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Аз си тръгвам с високо вдигната глава, доволен от свършеното. Влязох в политиката, защото си обещах да дам. Дадох много - и като министър, и като държавен глава. Дадох, но не взех", каза той.

Плевелиев се похвали, че за първи път държавен глава минава през три парламентарни кризи и прави две служебни правителства в един мандат, инициира референдум, не назначи нито един посланик или служебен министър, агент на ДС, промени изцяло приоритетите в българската енергетика - от "Голям шлем" с 3 изцяло руски проекта, от които българският народ нямаше да спечели нищо, към 3 смислени приоритета: енергийна диверсификация, либерализация и ефективност.

Въпреки че на моменти през годините е влизал в спор с премиера в оставка Бойко Борисов, държавният глава твърди, че отношенията между двамата са били дори приятелски.

"Нагледали сме се на противопоставяне, на политици, вкопчили се във властта, които искат от тях да зависи. Аз съм друг тип човек и друг тип политик. Имаме достойни, коректни, прекрасни отношения с премиера Борисов. Това се дължи на личностните ни качества - и двамата сме разумни и отдадени на държавата. Макар и да сме били опоненти - понякога за един проблем решенията са различни, ние ги търсехме и намирахме заедно. Надделяваха разумът и държавническото отношение. Всеки от нас двамата беше оставил егото настрани в името на държавата. Минахме през много тежки моменти - станахме приятели", каза той.

Плевнелиев, който отказа да състави служебно правителство, което да работи едва около 20 дни, отново настоя, че решението му не е предизвикало конституционна криза.

Той добави, че последните президентски избори бяха признати от всички като честни, всички пожелаха успех на победителя и припомни, че той не е бил посрещнат по същия начин преди пет години, когато спечели битката за "Дондуков" 2.

"Когато Станишев не ми подаде ръка, не ми пожела успех. Сега е по-различно и аз се радвам на този прогрес. На мен ми беше много по-тежко. Сега президентът Радев получава "зелен светофар", да видим какво ще постигне за България. Надявам се той да бъде на висотата на очакванията. Той ще създава служебно правителство в първите си дни. Ако мога да споделя урока от това, което аз разбрах и постигнах. В такива критични моменти за държавата е много важна личността на държавния глава, за да може всички да му се доверят - и партиите, и гражданите“, коментира Плевнелиев.
 
Той обеща, че Радев получава пълната му подкрепа, защото за него е важно да предаде, това което е научил по време на мандата си.

"Аз съм първият държавен глава, който не злослови срещу други български президенти и не ги критикува безпринципно. Вярвам, че на един президент му отива не да плюе президентите, а да създаде Съвет на президентите. Да ги събере заедно, да си говорят. На един държавен глава му отива не да манипулира и да лъже за мандата на други президенти, а да създаде Президентска библиотека на България", каза Плевнелиев.

Той добавя, че неуспехът на Радев няма да е успех за него.

Според него новият президент го чака много тежък мандат.

"Ще цитирам голям български президент - президентът Стоянов, от когото също научих много. Каза ми: "Всеки президент бърка. Човешко е. Но гледай да не сбъркаш в големите неща”. А те са не повече от 4-5 в мандата. Аз не сбърках в големите неща", отсече Плевнелиев.

Отказът си от втори мандат той отново обясни с лични мотиви.

"Бях честен към всички. Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел. Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко. Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. Аз съм и първият български държавен глава, обявен за личност на годината на друга държава. Обявен и за личност на годината на Балканите. Получих най-висши държавни отличия от над 20 държави в света. Всички те ще останат в Президентската библиотека. Поставих рекорд. Досега в България за 26 г. средно на година са идвали по 3-ма - 4-ма президенти. През 2016 г. имаме 25 посещения на чуждестранни държавни глави. Дойдоха на крака в последната ми година", припомни той.

Въпреки критиките на родните политици, че съпругата му отказа да е първа дама, Плевнелиев защити решението й и настоя, че по протокол няма изискане държавният глава да е придружават при официални изяви от съпругата си.

"От ден първи аз не исках по никакъв начин жена ми и децата ми да бъдат подмятани от медийни империи. От ден първи знаех много добре, че самият аз ще се боря с всички възможни средства да не се взема на сериозно като президент. Да остана човек, добър съпруг и приятел. Предпочитах децата ми да ходят по дънки, да останат в любимия квартал. Аз и съпругата ми взехме всички мерки, за да може те да имат нормално детство, а не да ходят под прожекторите. Абсолютно целенасочено не живях със семейството си във вила "Калина", защото децата ми щяха да отраснат в средата на бодигардове. Това беше едно много правилно решение, мое и на съпругата ми", отсече той.

Плевнелиев посъветва новоизбрания президент да бъде много внимателен да премисли, с оглед медийната среда в България, доколко личният и семейният му живот трябва да бъдат обект на общественото внимание.

Държавният глава сподели и за болката си слез смъртта на сина му Филип.

Според него това, че шест месеца преди трагедията е направил дарения в кардиологичната болница за деца, където почина и синът му е просто съдба.

"Това беше един съдбовен момент. Седмици наред след смъртта на детето си бях в невероятен шок, много трудно го преживях. Видях го мъртъв, целунах го студен за последен път именно в тази стая, в която 6 месеца преди това бях заедно с 20 деца, които, за разлика от моето дете, бяха получили шанс за живот. Някои от тях след претърпени по 20 сърдечни операции! И едно детенце ми подари метално сърце, на което пишеше "Само човек, който е изпитал най-истинската болка, се научава да живее". Беше си написало и името. Сложих това сърце в деня на смъртта на моя син до портрета на моя ангел и всеки ден си казвах: "Ти сега ще се научиш от мъдростта на децата. Ти изпита най-истинската болка, сега ще се научиш да живееш.” И... гледам напред. Това е огромна трагедия, която не пожелавам на никого. Не спах един месец, имах 200 кръвно. Това, което ми помогна, беше мъдростта на детето. Цялата драма в тази стая се превърна в нещо позитивно... Казах си: Имам три прекрасни деца, едното от тях е на небето, но продължава да е с мен. Промених се. Гледам на смъртта по друг начин. Когато и да се случи тя, не ме е страх от нея - имам къде да отида, имам при кого да отида. Отивам при моя ангел. Позитивното е, че в крайна сметка тази история може би ще ни помогне на всички нас да се поучим от детската мъдрост. Всеки от нас е изпитвал своите болки, всеки от нас трябва да се научи да живее. Това са истинските, големите неща в живота. Всеки един от нас има своите болки, своите драми. Въпросът е какво научаваш от това... И гледаме постоянно едни арогантни хора, които 25 г. заливат ежедневно народа със собствените си сценарии, със собствените си драми, дори, ако щете, със собствените си ненаучени уроци от болката, която са изпитали. Политици, които са минали през драми и болки, но не търсят доброто. Извади доброто, не лошото. Дай път на доброто. Може би това е най-важното изречение в това интервю: Ако има един-единствен извод от трагедията, която ми се случи - да изпиташ най-голямата болка и да минеш през най-голямата драма, този извод е: "Прави добро!” Не може да има друг извод. Защото, ако ти изпиташ най-истинската болка и останеш лош човек, ако преминеш през най-голямото изпитание и продължиш да правиш лошо, какво си научил от детската мъдрост?", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
v psihiatriata
107
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Г-н Плевнелиев ми върна надеждата, че все още у нас има нормални хора които се занимават с политика. Истерията около него доказва, че останали политически престъпнци изпадат в див ужас, че може да има неподкупен и честен политик.
106
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След това недоразумение който и да дойде ще е по-добре. За малко да ни скара с целия свят. ГошУ, с него ставата двама Авропейци. Като ти чета поста май си не нещо "бело" или си се напушил.
105
12
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Според въпросната дама пазителка на традиционните руски семейни гнезда, досегашният Наказателен кодекс допуска семейното насилие да се санкционира по-строго от побоя над случаен човек на улицата, което не било справедливо.Новата промяна предвижда побоят вкъщи да се наказва само административно, когато се случва за първи път и нанесените от него травми не са осакатяващи. Т.е. една синина около окото, пукната устна или отскубнат кичур коса са "наказуеми" просто с едно административно размахване на пръст.
104
10
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
"Не бьет - не любит!", казват руснаците. Не те ли потупва съпругът, значи не те обича истински, така че приемай всеки шамар вместо "обичам те!" и се радвай на всяка синина като на подарено цвете.Само преди дни руската Дума прие на първо четене законопроект, който на практика декриминализира насилието у дома.Инициативата за подобна промяна е на председателката на Комисията по семейните въпроси към Руския парламент ултраконсерваторка Елена Мизулина.Според нея това изменение се налага, за да се "опазят семейните ценности и родителския авторитет".
103
23
 
9
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Жалко! Отива си един европеец, западняк със западна нагласа, на негово място идва един ***, марионетка на една дива нация, пиеща лосион за вана и нямаща нищо общо с цивилизацията. Диваци от средновековието, които освен с оръжия за масово унищожаване на хора няма друго с какво да се похвалят. Носители на православните ценности. Ха-ха-ха, смяяяяяях, какви празни думи само :) И бай дъ уей, в Колхозия декриминализираха насилието над жените, тоест можеш да си биеш жената когато ти е кеф :)))
102
32
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Росене да си жив и здрав ! Истинските българи сме с тебе , тук има некви *** дет те плюят , но не се връзвай , те го правят за рубли .
101
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (115)Тц. Да ти кажа, не помня такова нещо. Всичката работа я изака Костов между 1998 и 2001, когато подписа на бегом като за последно заробващия договор за 15 години напред, 4 дни преди да сдаде поста. Овчаров не е цвете за мирисане и наистина има пръст в мариците, но това беше чак 2005 за един особен залог за гаранция на борчовете на НЕК към ТЕЦ-овете. Това е съвсем друго :)
100
3
 
17
 
! Отговори
Бай ви Тошо преди 7 години
лви читалища кви кръчми бе в панделата предател!
99
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** си е тъпо!Създал условия за три кризи и два служебни кабинета!Браво!Чудесен атестат за управленчески постижения!Шофьор с три катастрофи и последващи смени на автомобилите трябва да лежи в затвора до края на живота си!Всичката управляваща ни след 1989г парто и бюро-кре-тенщина е за там!Освен съзнателно,планово и целенасочено да създават проблеми и да унищожават народ,икономика и държава друго не могат!И за това са виновни майките и бащите им!"Крушата не пада далеч от корена си"!!!
98
3
 
10
 
! Отговори
на 2 ракийки преди 7 години
ВИДЕХТЕ ЛИ КАКВО СТАНА С ......ЧОВЕЧЕТО..........ПРОПИ СЕ!!!!!!
97
12
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 7 години
Е това го знаеме, че възпитанието ти е дадено от комунисти.
96
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наблюдаващ107Това не е "бизнес",а рекет към по-слабия.С помощтта на рубладжиите у нас,Русия рекетира българския народ.Добрият бизнес няма нищо общо с вандалския,азиатски,агресивен рекет на "Тазпром".Затова и бе наказан от много европейски институции.Русия използва газта за геополитика,ако твоят малък мозък още не е разбрал.
95
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя прецедент ако ми се яви в кварталното кръчме - знаете какво ще му се случи и паница фасул на главата ще е най-малкото (не на всички им работят културните спирачки).Плевел вземи си дълга отпуска за да не ти я натрапят, ходи у гръцко на вилата.
94
11
 
6
 
! Отговори
до 107 преди 7 години
"Наблюдаващ"Нима вярваш,че някой те взема за българин,или за обективен,ти си руски слуга и най-обикновен лъжец.Кой може да "заслужи", това,което на нас ни направи Русия?Не пиши глупости.Поради продължилата бедност,българите имат много ниска политическа култура,вярват на продажните медии и на българомразците от БСП и компания,коита са руски слуги и величаят своя екзекутор-хулиганите от Кремъл и безродниците от БСП и компания.
93
5
 
16
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Досега преброих точно три герберски тро.ла, дет цъкат минуси, има ли още гербери, дето искат да слушат наш Роска, как им дудне за светлото бъдеще по кръчмеята и разваля вкуса на ракията?
92
9
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До АнонименМалка поправка. Русия е била враг на България само когато България сама и по "собствена воля" (демек, на управляващите продажници) е заставала срещу Русия. Същата работа е и сега.Колкото до газа - ние какво направихме, за да им спечелим доверието, че да ни го продават като на наши хора? Това е бизнес. Същото като с Марица 1 и 3. Ама не знам защо на вас русофобите там работата не ви смущава, хубавко ви е, нали?
91
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен84 Аме да,народът е *** и вярва на хулите и клеветите на безродниците-комунистите от БСП и компания,на продажните медии,на московските агенти у нас.Затова е и на това дередже.По-ви бе добър незнаещият английски и никъде непоканеният,нискочелест любител на архани и "агнешко",Пъванов-Гоце?Запади когото сега платихте над 2 милиарда на руснаците за "Белете"?!
90
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския. - Захари Стоянов
89
9
 
7
 
! Отговори
IVAN преди 7 години
Jiv i zdrav da ste gospodin prezident!Ve ste velik uspql istinski BULGARIN.