Генерал Румен Радев: Шпионин съм – на българския народ!

Да не се допускат други случаи, подобни на Крим, настоява той пред ФАЦ
Обновена: 17 яну 2017 19:22 | 17 яну 2017 18:00, Елка Василева
361
Генерал Румен Радев: Шпионин съм – на българския народ!
Румен Радев. Снимка: архив, Reuters

Едни го наричат "руски шпионин", други твърдят, че бил "американски агент". "Аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление", казва Румен Радев в обширно интервю за германския ФАЦ, цитирано от "Дойче веле".

В началото на статията, озаглавена "Генералът, шпионин на народа", германският журналист Райнхард Везер разказва за кратката политическа кариера на Радев и цитира неговото собствено обяснение: "Социалистите знаеха, че никой от техните редици няма сериозни шансове да бъде избран, тъй че накараха социолозите да проучат как изглежда мечтаният президент на българите. А след това потърсиха кандидат, който пасва към този образ".

По-нататък в статията става дума за професионалната биография на Радев, за политическата ситуация в страната и за отношенията с Русия и Съветския съюз.

В разговора с кореспондента на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) новоизбраният български президент говори за кариерата си като натовски офицер и се шегува с обвиненията, че бил "руски шпионин" или "американски агент": "Казах им: Спокойно, хора, аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление".

"По отношение на Русия Радев отчетливо се различава от Плевнелиев"

Райнхард Везер представя позицията на Радев по въпроса за санкциите срещу Русия като прагматична: новоизбраният български президент се застъпва за диалог и доверие към Русия.

"По въпроса за анексирането на Крим българският президент казва, че то, разбира се, представлява "нарушение на международното право", но политиката трябвало да остане реалистична: "А реализъм означава, че Крим практически е под руски контрол, независимо че това противоречи на международното право", пише Везер, цитирайки новоизбрания български президент.

Радев се застъпва за спазването на споразуменията от Минск и за търсене на дипломатическо решение в Украйна. Според него не бива да се допускат други случаи, подобни на Крим, а ЕС и НАТО трябва да запазят единството си по този въпрос.

По-нататък в обширната публикация на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" четем: "По отношение на Русия Радев отчетливо се различава от досегашния президент Росен Плевнелиев, който в този вестник преди няколко седмици предупреди, че Кремъл иска да дестабилизира ЕС. „Един държавен глава не бива да работи за това да изнамира врагове на страната си", казва в тази връзка Радев.

А на въпроса дали Русия е заплаха за Запада, отговаря така: "Ако говорим от една страна за ЕС и за НАТО, а от друга - за Русия, тогава трябва да се борим срещу насрещните паранои и у двете страни".

В България позицията на отиващия си президент се споделя само от едно малцинство, което обаче е политически много активно. Става дума най-вече за либерални партии и представители на гражданското общество, които се смятат за продължители на антикомунистическото дисидентство.

От своя страна бъдещият президент Радев огласява позицията на голямото мнозинство. Българите се чувстват езиково, културно и религиозно близки до Русия и освен това, заради ролята ѝ през 19 век я смятат за освободителка от Османската империя. (…) В същото време в България има ясни мнозинства в полза на западните съюзи, пише германският журналист.

По-нататък в статията става дума за актуалните международни кризи. Авторът цитира Румен Радев с думите, че европейските правителства трябва да работят с хората, за да подсилят доверието към ЕС и НАТО.

"Превенцията срещу терора в Германия започва на българската граница"

Във връзка с Brexit-а, еврокризата и кризата с бежанците Радев казва следното: "Трябва да насочим всичките си усилия към запазване на единството в ЕС. Ако допуснем той да се разпадне, това би било гигантско разхищение на усилията на цели поколения". Радев има обаче и конкретни очаквания към ЕС: от една страна би искал България най-после да бъде приета в Шенгенското пространство, защото "не приемам да има Европа на две различни скорости".

По думите на Радев Евросъюзът трябвало да положи повече усилия за защита на външните граници. Според него атентатите във Франция, Белгия и Германия показали, че в Европа са дошли много хора, за чиито намерения не сме достатъчно информирани. "Превенцията срещу терора в Германия започва на българската граница, нека не го забравяме", казва Румен Радев пред кореспондента на ФАЦ.

В статията става дума и за решимостта на Радев да се бори срещу корупцията. Според автора новоизбраният български президент формулира думите си много внимателно, не раздава обобщени оценки за политическата класа и създава впечатлението, че наистина желае да възстанови доверието на хората към политиците.

В интервюто за вестника Радев обяснява, че неговата изборна победа е израз тъкмо на кризата на доверието между граждани и политици, която наблюдаваме в цяла Европа. Той смята, че са го избрали не толкова поради копнежа по "твърда ръка", колкото като човек, който действа "организирано и отговорно".

В края на статията във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" четем: "Радев се различава от своя предшественик по много неща, не само по отношението към Русия. Той създава впечатлението за човек, владеещ се по военному, докато отиващият си президент често пъти реагираше емоционално. Двамата обаче имат една обща черта: говоренето им рязко се различава от често пъти безпределния популизъм, на който човек се натъква навред из българския политически пейзаж. Поне по време на предизборната борба Радев явно наистина се е доближил до образа на желания български президент. Доказват го изборните резултати в София: прозападно ориентираната столица е от промените насам непревземаема крепост за социалистите. Но Радев спечели и там ясно мнозинство", пише ФАЦ.


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската реакция във властта и нейните охранвани подкрепящи структури плътно взе на въоръжение за защита на своите своеволия, корупция и незачитането на състоянието и желанията на народа, "позорната" дума ПОПУЛИЗЪМ. Всичко, което е полезно, здравословно за народа е ПОПУЛИЗЪМ. Нагаждачески медии, журналисти, политици, общественици, медици, социолози, културни дейци..., всички, които разчитат на тлъст кокал, се скъсват да дамгосват с "ПОПУЛИЗЪМ" всяка идея в полза на най-бедния народ в Европа.
254
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, защо ли те подкрепихм? Да ни гледаш в очите и да наричаш възстановяването(не внушаваното ни от Запада "анексиране") на Крим в РФ "нарушение на международното право"? И да пренебрегваш 95% референдум "ЗА"? И да подкрепяш идиoтcкото решение на ЦК на КПСС, насилен от Хрушчов, СССР да даде Крим на Украйна? Не си чувал за ПРИНЦИПА НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ, пак в международното право? Фалстарт, още от дебата. Цачева поне е праволинейна. "Что ли еще будет, ой, ой, ой?" (Как си с руския?)
253
3
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Надявам се че този вестник е схванал какъв президент сме си избрали , а той е коренно различен от предишния и слава богу!
252
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пенделлиев

Ние пък се обзалагаме с колегите, президентЕСАта дали ще е с минижуп, когато мъжът й се заклева?
Ти как мислиш?

Народът казва "Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа какъв си!" Това може да се перифразира "Кажи ми заради каква жена си се развел и си си зарязал децата, за да преценя ти какво представляваш."
251
3
 
6
 
! Отговори
пенделлиев преди 2 години
мали колко са тъжни от герб. като не ви харесва Радев, да си бяхте подбрали по-добър кандидат.
аз не мога да си спомня скоро кандидат да е печелил с такава преднина като тази на Радев. може би трябва да се замислите дали не е, защото неговите изказвания са по близки до гледната точка на народа, отколкото тези на роската, който и в последните дни от мандата си се напъва да дразни.
вместо да се осъзнаете, набеждавата всеки,който не рецитира глобалистска пропаганда за "руски шпионин".
250
5
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
До 315: Докога, герберски тролове, ще повтаряте все тази измислица. Ако някой политик не е п.ослушковец и е готов на първо място да защитава националните интереси, хайде да го изкараме руски шпионин. Какво имаме ние да делим с Русия? И в чий интерес трябва да търсим конфронтация с нея. Да правим флотилия с Турция, та да плашим гаргите? Хайде стига г.лупости.
249
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р.Р, е руски агент - задунаец, натрапен от Кремъл чрез специално подривно мероприятие.
248
1
 
4
 
! Отговори
х преди 2 години
много простотия се събра в тази държавица! Бог да пази България от прости журналисти, които стават все повече и повече!
247
5
 
5
 
! Отговори
сащисан защо ли? преди 2 години
Отварям сайта днес бг за да прочета някаква съществена новина и ... какво да видя руския шпионин радев монтиран на централно място.
246
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и топли чувства да има един българин към Русия като иде на бензиностанцията и там чувстват му се вледеняват моментално и почва да псува руснаците така както и сърбите не псуват.Те ни удушиха с цените на горивата.Направо в момента сме в руско робство-от цените на горивата зависят много други цени.Като чух от познат,че в САЩ литър бензин е около лев,направо ми иде пеш да отида до САЩ!Прав е бил Левски като е казал,че който ни освободи,той ще ни пороби!
245
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно се съвместяват две толкова тежки задачи. Да бъдеш руски шпионин по призвание и неприятното задължение натресено от Решетников български президент. За българските путинофили бивши военни дълга към русия е над всичко и заради нея са готови да понесат и тежести по-големи от кръста на Исус Христос.
244
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО 311

Вземи да се хвърлиш от 8-мия етаж. Путинофили като теб бол. Един повече, един по-малко все тая за рашка-говняшка.
243
11
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Утре ли ще е клетвата на колхозника? С гаранция във вътрешния джоб ще носи мини - портрета на Путин :)
242
9
 
6
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абе тоя сайт защо всеки ден показва руския шпионин Румен Радев? Така ли се възпитава българската младеж в патриотизъм?
241
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-добре Пищова да беше станал президент...
240
6
 
4
 
! Отговори
ДО 311 преди 2 години
Пич вземи малко намали дрогата къде виждаш в Германия комунисти ? Вероятно Меркел е най-големият комунист напълнил Германия с десетки хиляди ислямисти. А иначе Генерала трябва да знае, ме Крим от векове е бил руски с население 98 % руснаци , които свободно на референдум казаха , че не искат да са в Украйна. Още повече че Севастопол е град -герой на Русия и там са разположени ВМС на Русия. Мнението на който и да е евро чиновник или политик няма никакво значение за Русия. С Путин шега не бива.
239
8
 
7
 
! Отговори
не се прехласвайте преди 2 години
Поръчково интервю за медия на германски комунисти. Такъв тип говорене отдавна е отживял и не казва нищо. Но дървената глава на комуниста военен няма как да го знае това.
238
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Борисов и Радев се сработят ще бъде добре за страната ни.
237
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другият месец Америка за България по нареждане на Тръмп СПИРА ПЛАЩАНИЯТА.
236
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОБРЕ Е, ЧЕ НЕ Е БОЙКО ПРОКОПИЕВ