Плевнелиев като президент: Точният човек на точното място

Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах, отчете президентът
Обновена: 18 яну 2017 13:24 | 18 яну 2017 12:40, Камелия Цветанова
165

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Чувствах се като точния човек на точното място. Това признание направи президентът Росен Плевнелиев три дни преди да отстъпи мястото си на "Дондуков" 2 на Румен Радев.

Покланям се на моя екип и му благодаря, емоционално продължи той по време на последния си отчет като държавен глава. Той декларира, че е работил за това България да мине достойно през трудностите.

"Сигурно съм допуснал и грешки, но не и големи, времето ще покаже. Днес България стои добре на световната сцена, знам, че имаме потенциала и искам да вярвам, че следващите след нас ще постигнат повече“, коментира той.

Според него ниското доверие към политиците се дължи и на това, че предизборно всичко се обещава, а след това не се изпълнява.

"Аз не действах така, не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Много политици замитат проблемите, снишават се, оставят проблемите за следващото правителство и поколение, а това не е решение. Аз не работих по опорни точки, не използвах преводач, изнасях речи на различни езици, бях коректен и точен и няма нито една среща в България и в чужбина, за която да съм закъснял, защото това е важно - показва уважение“, отсече Плевнелиев.

Още по темата

Той припомни, че преди пет години е дал 40 предизборни обещания, които са видни на сайта на Президентството и всеки може да проследи изпълнението им.

"Обещах да не правя коалиции и не направих, обещах да не назначавам агенти на Държавна сигурност и не назначих, обещах да инициирам референдум и го направих“, изброи някои от тях държавният глава.

На тръгване от "Дондуков“ 2 той предупреди, че има няколко риска пред България.

Единият е нова миграционна вълна.

Другият е геополитически провал, ако се промени курсът на страната ни на активното членство в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия на тези съюзи.

"Ще следя България да не бъде отклонена от европейския и атлантически път, ще бъда готов да отида на барикадата, ако се отклони от него“, закани се Плевнелиев и обобщи, че "нашата република е чиста и свята само толкова, колкото чисти, свети и почтени са нейните политици“.

Макар президентът Росен Плевнелиев да призна, че са имали конфликти с вицето си Маргарита Попова, явно са стоплили отношенията си, защото в края на мандата тя подчерта, че двамата излизат от президентската институция така, както са влезли – заедно.

Въпреки това в отчета си на отиване от "Дондуков" 2, Попова акцентира върху разделението в обществото.

"Чакат ни тежки времена. С разделение, с омраза, с агресия, всеки срещу всеки, група срещу група, до никъде няма да стигнем“, предупреди тя.

Според нея, ако обществото не се помири и президентската институция не успее да определи като приоритет националното единство, не ни чака нищо добро.

"А идват избори следващото правителството и служебното как я мислят да я караме като отново представят неща, които четем, винаги в партийните програми“, риторично попита Попова.

Според нея посланието сега е само едно – политиците да не работят за разделение, а за обединение, защото иначе "няма да си намерим мястото на голямата географска карта, ако водим войни тук“.

Плевнелиев призова всички политици да помогнат на наследника му Румен Радев.

"Неговият неуспех, не е ваш успех, работете с него, за да може през следващите три месеца, които са критичини, да минем по един достоен начин, да надградим нашата демокрация, а не да я поставим под въпрос“, апелира той.

Според него ролята на служебното правителство, което ще назначи Радев, е изключително важна, защото ако то не спечели доверие, има риск от оспорване на изборите, които ще организира.

Държавният глава призна, че най-трудният момент през мандата му е бил през февруари 2013 г., когато Бойко Борисов подаде оставка заради уличните протести.

"Гледахме напред и спокойно и изведнъж дойде голямата криза, не очаквах, че премиерът ще подаде оставка така рязко, не очаквах, че ще остана сам и тогава помолих и Борисов, и лидера на БСП Сергей Станишев да направим едно служебно правителство, което е широко скроено, аз съм екипен играч, но те ме оставиха сам, в момент, в който имаше стотици хиляди протестиращи срещу монополите и беше много трудно и тежко. За този момент ще си спомням винаги“, сподели държавният глава.

Заради това той смята, че и наследникът му ще има нуждата от помощта на партийните лидери.

В същото време Плевнелиев призна, че очаква критики от Румен Радев, но се надява те да са за конкретни неща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Вън марш от там където дойде. Спрете му всички привилегии на тази..... Грешка. 200 кв служебна кола охрана и ред други държави пари. Вън ***
93
2
 
4
 
! Отговори
И преди 7 години
Казано честно, никой не е мислел че България е извън Европа и не й е там мястото!Основният актив който изтъкваше РП е европесйските ценности и т.н.! Да, ама не може за сметка на това да поставиш България в незавидно положение, спрямо Русия, без значение добро или лошо е то към България, факт е че си има зависимости към нея! Поради това той трябваше да бъде внимателен в поведението, а той стигаше до крайности! Ако това е според него далновидна политика, мнооого има да учи!!! Оценак -3/ на релси/
92
3
 
10
 
! Отговори
тя преди 7 години
Дано никога повече да не ни се случи да имаме такъв президент!
91
3
 
11
 
! Отговори
тя преди 7 години
5 години едва го изтърпяхме тоя , а сега и "успешен" искат някои да го изкарат!Той беше срам за България!
90
3
 
9
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Като го чух днес разбрах ,че това нещо си е направо за психиатър и дано му помогнат он си е в някакъв негов свят. Не знам дали не е най-уместно да го замонашат и да го скрият в някой манастир да проси прошка за "успехите" си до края на грешния си животец.
89
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
С идиотските си антируски изявления тази персона не спря по най-долен и провокационен начин да разделя и насъсква собствения си народ, въпреки че по контитуция той трябваше да бъде обединител на нацията. Там падна дотам ниско, че даже Борисов се разграничи от него и всъщност не беше даже президент на ГЕРБ, ами на някаква съмнителна фондация. Чии интереси обслужваше това недоразумение, във всеки случай не националните. Да си ходи и да не ни занимава повече с персоната си.
88
2
 
9
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Време е да го изпратим на ремонт в Турция за се пооправи.
87
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДИН НЕНУЖЕН И БЕЗПОЛЕЗЕН ЧОВЕК ПЕТО КОЛЕЛО НА КАРУЦАТА
86
6
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Това недоразумение да се скрие. Сто пъти каза "АЗ" това е ГРОЗНО. Не се сещам да е направил нещо значимо и нещо с което ще остане в историята. С планините в Колорадо, с Чехословакия, която не съществува, с листчето джобен формат от което сричаше, пред портрета на Апостола ... или с няколко заучени фрази, "клишета" ... Това е.
85
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маргаритка, комунистически памперс. Развива се и като тампон на столетницата в напреднал климакс.
84
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По делата им ще ги познаете.*аците се опитват да се правят на умни но като им видиш премиера и преЦедента-овчарка и ..........там свършва ВСИЧКО.***, по-***, *арак.
83
1
 
27
 
! Отговори
джон преди 7 години
До Плевнелиев достоен,баща му е работел активист на БКП а той е станал член на партията още като студент. Фирмата му с какви капитали работи в Германия, Б-я и т.н., щото в тези години единствените капитали идваха от куфарчетата
82
4
 
40
 
! Отговори
тя преди 7 години
Страшно ме ядосваха изказванията на този продажник , нямащи нищо общо с интересите на България , а говореше от името на народа, което ме вбесяваше , защото аз съм част от него!
81
2
 
24
 
! Отговори
тя преди 7 години
Достойно държание на М.Попова и голяма излагация на Р.П.
80
5
 
22
 
! Отговори
тя преди 7 години
"Скучно" ще ми бъде без този клоун!
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като видя заглавие от медия и знам от коя ОПГ(Организирана Престъпна Група),КОЙ или Червенобузко(Прокопиев).Няма такава жалка държава като Бг.
78
3
 
3
 
! Отговори
джон преди 7 години
До Ф.Е. Джержински, що не ползваш китайски
77
7
 
21
 
! Отговори
от САЩ посолстовото преди 7 години
Точен човек беше президента, всичко което му спуснахме като заръки ги изпълни. Вярно че в началото бяхме мнителни, но практиката ни потвръждава факта че бившите комунисти могат най-вярно да ти служат.
76
2
 
0
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ето това имах предвид за коментарите ми 106 само "+",а за 116 ми коментар"-"Това е странно
75
26
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
В продължение ще кажа,че Плевнелиев се държа достойно,а М.Попова бързо показа кои са и скритите интереси.Тези плюсове от коментарът ми под номер 106 как да ги разбирам,след като много от коментиращите плюете по президента?