Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия

Уж трябвало да е президент на всички българи, а защо го пропуснал?!
161
Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан разкритикува още в първия ден от мандата му президента Румен Радев.

Причината – пропуснал да уважи главния мюфтия и главите на останалите религиозни организации у нас с изключение на патриарха.

Още по темата

Местан обвинява Радев, че не е действал като президент на всички българи.

"Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани", обърна се той в отворено писмо до Радев чрез медиите.

Въпреки че бил 69,87%, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, Местан като народен представител днес бил застанал с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията по клетвата на Радев.

"Уважаеми г-н Президент, силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани", обвинява Местан.

Той припомня, че според Конституцията "традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание", но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други.

"Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", приключва Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриарха не е ли в групата на ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ та го поздравява отделно?
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ох, и той чедо на майка България... ще повърна
31
2
 
28
 
! Отговори
Представителите преди 7 години
на всички тези други изповедания са само гости поканени на добра воля. Разбира се че Радев ще поздрави българският патриарх и не е нужно да се кланя и прави метани пред духовният глава на мюсюлманите. Всеки може да изповяда каквато си иска религия НОООО в БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СЕ ЗАЧИТА САМО И САМО ПРАВОСЛАВНИЯТ ПАТРИАРХ!Никой да не ни дава акъл какво да правим.Браво на Радев!
30
4
 
39
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
А, Ердоган дали поздрави Вселенския патриарх? Местане, смешен ставаш. Определено не работиш за интересите на България. Защо не се скри в Президентството, а се скри в турското посолство, като опря яйцето до гащите, пардон-до шалварите?
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 56Ти като си грамотен, пиши на български, преди да правиш такива сериозни обвинения.дребосък
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цял народ търпи пренебрежение и неуважени от години, демонстрирано от народните представители от години, от Местан също и от други, няма да изреждам да взема и аз да пропусна някой, но ние не се оплакваме официално. Само в медиите с коменатри и то ако не ни ги изтрият.Тоя и други представители на официалната власт цял ден плюят по новия президент.КАК ТОГАВА ОЧАКВАТЕ ДА НИ УВАЖАВАТ ДРУГИТЕ НАРОДИ? Айде кажи, Местане? Ти на чия страна си и какви сигнали даваш за нашата държава? Тя твоя ли също?
27
48
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая Местан е прав.
26
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен пък ме притесняват такива изказвания. Радев ясно каза, че няма да дели българите по етнос религия и партийна принадлежност.Другото е заяждане на дребно или опит да се използва случая да застанете под прожектора с измислени чудовища.
25
0
 
45
 
! Отговори
Само напред преди 7 години
ДОСТ - партия на етнически признак ли е? На учредяването и поканили ли са поп да ги ръсне за здраве? Лицемери
24
1
 
25
 
! Отговори
tres1 преди 7 години
До НЕбългаринИ като не сте българин за какво скърбите - някой да е търсил мнението ви дали ви харесва президента на САЩ или Русия? Отивайте там от където сте и давайте акъл, заедно с претенциите си !
23
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е избран от почти 3 милиона гласоподаватели, а Местан с колко гласа е влязъл в парламента, дали има хиляда? Смешно и нагло е да поучава..
22
19
 
4
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
А аз седя и си чакам днесаджийските младежи да отразят хибридката, която РИА, Решетников и компания спретнаха.Ше има да си чакам. Тази новина не е в полза на "инвеститорите", а?
21
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безспорно всички сме чеда на България,независимо от вярата, но не мисля че точно Местан и компания трябва да го казват, той самия като "истински българин" се скри в турското посолство...защо не избра руското или британското? Най- компрометираните хора правят забележки????
20
0
 
48
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Както винаги досега, президента Радев е прав.Конституция на РБЧл. 13.(1) Вероизповеданията са свободни.(2) Религиозните институции са отделени от държавата.(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
19
0
 
38
 
! Отговори
tres1 преди 7 години
Г-н Местан ако не знаете то в България има гарантирана свобода на вероизповеданието, но не и равнопоставеност. Кой ви е упълномощил от цитираните един милион другоговорящи българи да съветвате един президент къде, какво и как да го прави. И ако въобще се смятате за българин - научете се да разсъждавате /не само да говорите/ по-прагматично и рационално, това би било по-правилно и добре за вас и онези които са ви изпратили да ги представлявате.
18
43
 
6
 
! Отговори
НЕбългарин преди 7 години
Много голяма грешка и неуважение, от това действие на Радев харесва ли му или не той трябва да се съобразява с различната деноминация в РБ. А тези, които искат да се махнем - НИКОГА! Ние сме част от тази държава и с всички демократични средства и действия няма да спрем да се борим за да бъдем равнопоставени не само, както е сега написано на хартия със пресъхнало мастило а реално!!! Малцинства в администрацията, армията, сигурността, по високите етажи на властта!! Това е БЪДЕЩЕТО!!!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка коза на свой крак!Мастан и той да не остане по-назад. Прави някакви сметки като процент от общият брой имащи право на глас. За предният бяха гласували 1 698 136, това колко % от имащите право на глас е?Не бил поздравил техният човек, и какво от това?!
16
2
 
40
 
! Отговори
лудост преди 7 години
България по конституция е православна страна,странно е какво правят *** и предатели като Местан в парламента !?
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еееее, в детскта градина нема тикива претенции..-А на мен не даде от торта парче с розичка- оплака се детенцето на майки си.На страха очите са големи, всички се почустваха засегнати))) Егати сапунката.
14
1
 
42
 
! Отговори
30125 преди 7 години
Основното традиционно вероизповеедание в нашата държава е православието. Всички вероизповедания се ползват с денакви права. На какво би заприличала церемонията по президентската клетва, ако президентът тръгне да се покланя на стотиците официално признати у нас вероизповедания? Местан да избягва жонгльорствата на тема вяра и вероизповедание.