Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия

Уж трябвало да е президент на всички българи, а защо го пропуснал?!
161
Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан разкритикува още в първия ден от мандата му президента Румен Радев.

Причината – пропуснал да уважи главния мюфтия и главите на останалите религиозни организации у нас с изключение на патриарха.

Още по темата

Местан обвинява Радев, че не е действал като президент на всички българи.

"Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани", обърна се той в отворено писмо до Радев чрез медиите.

Въпреки че бил 69,87%, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, Местан като народен представител днес бил застанал с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията по клетвата на Радев.

"Уважаеми г-н Президент, силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани", обвинява Местан.

Той припомня, че според Конституцията "традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание", но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други.

"Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", приключва Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари