Новият път на Нинова: Само три мандата за депутати!

Прокарва и промени само за пряк избор на лидер на БСП
19 яну 2017 07:14,
30
Новият път на Нинова: Само три мандата за депутати!
Снимка: архив, Булфото

Корнелия Нинова подготвя промени в устава на БСП, които ще дадат път на младите. С промените в устава на БСП се въвежда само пряк избор на лидера на партията Революционни промени в устава на БСП, които ще дадат път на младите в партията и ще пратят старите муцуни от парламента в политическа пенсия, е одобрило Изпълнителното бюро на червените късно във вторник.

С тях се въвежда ограничението от 12 години, или 3 пълни мандата за депутат. След това червените ветерани трябва да освободят депутатските банки за по-младите лица в партията. Така от парламента ще излязат знакови социалисти като бившия лидер Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов и Атанас Мерджанов.

"Мотивите за предлаганите промени са от принципно естество. Те не са насочени към никого. Напротив, премахват се много текстове, които през годините са се вмъквали в устава, за да решат един или друг личен конфликт", се казва в мотивите към проектоустава, чийто идеолог е лидерът Корнелия Нинова.

Предстои документът да бъде обсъден от Националния съвет на БСП в събота и одобрен от конгреса на 4 февруари, пише "24 часа".

Част от обновяването на партията са и гарантираните места за хора под 35 г. в Националния съвет. Разписва се изискването един от двамата делегирани представители от всяка област (МИР) да е младеж. От устава обаче отпадат спорни норми като организационните съвети или съществуването на отделна младежка листа за избор в партийните органи.

Другият спорен момент в проекта "Нинова" се оказва въвеждането на пряк вътрешнопартиен избор на лидера на БСП. Такава възможност съществуваше и до момента, но само като вариант и бе записана паралелно с традиционното избиране на председател от конгрес. По настояване на Нинова сега отпада, че той ще се гласува от делегатите на форума. Така лидерът на БСП ще се излъчва само с вота на всички партийни членове.

"Това ще доведе до демократична легитимация на социалиста, който представлява цялата партия пред обществото, институциите и други политически сили", аргументират се авторите на текста.

Правомощията на председателя обаче остават същите, всяко негово действие подлежи на контрол от конгреса, Националния съвет и Общопартийната контролна комисия. А с ограничението за до 2 мандата на лидерския пост се гарантирало, че БСП няма да стане партия от лидерски тип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Др ИсняТова добре, но младите им подобно на старите са въздух под налягане.Пак ще очакваме неграмотни, алчни, безскрупулни и комплексирани към "великият" руски владетел хора.Свободни хора със собствено мнение като Плевнелиев при тях няма.Те са мафия и при тях законите са мафиотски.
16
0
 
3
 
! Отговори
Бесепар преди 7 години
А какво ще прави др.Найденов?Нинова не му оставя друг полезен ход освен да я свали от председателското място.
15
0
 
3
 
! Отговори
Др Исня преди 7 години
Два мандата за всички депутати и чао!
14
1
 
8
 
! Отговори
naco преди 7 години
Другарко Нинова,как ще се ЯВИ Вашата партия на изборите: Като БСП САМОСТОЯТЕЛНА,НЕЗАВИСИМА ,подкрепяна от ИНИЦИАТИВНИЯТ КОМИТЕТ с председател другарят Стефан Данаилов или като БСП "лява" България???
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО КОМУНИСТ ГОВОРИ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ГО СЛУШАМ ,ЗАЩОТО ЗНАЯ ,ЧЕ 80 % ОТ КАЗАНОТО Е ЛЪЖИ. КОМУНИСТИТЕ НАПРАВИХА ТАКА ,ЧЕ 80 % ОТ БЪЛГ.НАРОД ДА ЧУВСТВАМЕ ,ЧЕ ДА СИ БЪЛГАРИН Е ТЕЖКА УЧАСТ А НЕ ЧЕСТ ! ВИЕ НИКОГА НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ ОТ ВЛАСТТА И НЕ ГОВОРЕТЕ ,ЧЕ КОСТОВ И БОРИСОВ НЕ СА ВАШИ ХОРА ,ЗАЩОТО ТЕ СА ВАШИ ВЪЗПИТАНИЦИ ,ТЕ ОТ ВАС СА НАУЧЕНИ КАК СЕ КРАДЕ И ЛЪЖИ ! БЪЛГАРИЯ Е НА ОПАШКАТА ПО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС-КОМУНИСТИЧЕСКИ АЛЧНИ АКУЛИ !
12
3
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Сърцето в Русия.Синът в САЩ.
11
5
 
12
 
! Отговори
Корне, ма! преди 7 години
Хайде да започнеш отначало, а не от средата!Как така тъмносините те направиха шефка на две солидни външнотърговски дружества с огромни суми долари в активите си? Точно теб, 28-годишната с почти никакъв трудов стаж и то на няколко места по няколко месеца?! И за какви заслуги ти дадоха възможност да се нагушиш, като присвоиш почти половината от едното от тези дружества?Това, че си се пребоядисала, не е чудно.Много други го направиха.Но как се озова начело на БСП?Какви услуги направи ***, Корне?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какви 3 мандата - вечна лустрация!
9
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Факт е, че след 1989-та година БСП е най-демократичната партия, колкото и да не им се вярва на някои.
8
0
 
12
 
! Отговори
8 преди 7 години
КАКВИ 3 МАНДАТА?!ЕДИН МАНДАТ!И,АКО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ МУ СКИМНЕ НА НЯКОЙ ДЕПУТАТ ДА СЕ ОТЛЮСПИ,ВЕДНАГА ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА!АКО САМО СЕДИ В ЗАЛАТА ,РЕШАВА КРЪСТОСЛОВИЦИ И ЛА'ПА КИИИИИИИИИИИФТЕТА-ВЪН!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с предложението на Янаки Стоилов - да не са депутати хора с повече от три милиона? Разумно е - награбили са се, да дадат път на другите.
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А КОГА ЩЕ СЛОЖИТЕ И ТАВАН НА ДАЛАВЕРИТЕ ? КОГА ЩЕ СЛОЖИТЕ ТАВАН НА ПРЕВИЛЕГИИТЕ НА ВСИЧКИ ,КОИТО СА НА ВЛАСТ ,ЗАЩОТО ТЯХНАТА ЛАКОМИЯ Е ТАЗИ КОЯТО ИЗЯЖДА ХЛЯБА НА БЪЛГАРИТЕ ?
5
2
 
25
 
! Отговори
Табак-оff преди 7 години
Достатъчно време за подсигуряване и на пра-пра ...внуците ! :)
4
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП не е издигнала Радев ,но беше достатъчно ДАЛНОВИДНА да го подкрепи ! И това беше добър знак ,че желаят ПРОМЯНА!
3
12
 
22
 
! Отговори
Я гледай преди 7 години
*** тия от БСП имали и устав....Браво!
2
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ГРОБ за антиевропейско развитие на България всичко се решава от една куха кратуна, затова 10 години водят куха политика срещу средната класа и народа в интерес на олигарсите от кръга агнежшки тиквички.
1
1
 
38
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Браво ! Сега да я последват и другите партии за да няма ВЕЧНИ депутати !