Караш без винетка? Компенсаторна такса (200 лева) на място!

Депутатите приеха окончателно промени в Закона за пътищата
75
Караш без винетка? Компенсаторна такса (200 лева) на място!
Снимка: Архив, Булфото

Ако те хванат да караш без винетка – плащаш компенсаторна такса на място и продължаваш пътя си. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промени в Закона за пътищата.

Намерението за въвеждането на такава такса беше анонсирано от строителния министър в оставка Лиляна Павлова, като аргументът й беше, че 99% от всички водачи, хванати да шофират без валиден винетен стикер през 2016 г., са чужди граждани. Така че за да им се даде възможност да напуснат спокойното страната, се въвежда новият налог.

Още по темата

Компенсаторната такса дава право да се довърши пътуването в рамките на 24 часа след заплащането й.

Размерът на компенсаторната такса ще се определи от Министерския съвет.

Според Павлова тя ще бъде в размер между 100 и 200 лв., което е повече от цената на годишната винетка – 97 лв., и по-малко от тази на настоящата санкция – 300 лв. акт.

Компенсаторната такса няма да подлежи на обжалване и ще трябва да бъде заплатена в момента на установяване на нарушението. В противен случай автомобилът ще бъде спрян от движение.

С промените в закона депутатите въведоха и винетка за един ден и винетка за три месеца.

Винетките вече ще са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им, записаха още те.

Според вносителите (Петър Славов и Мартин Димитров – бел.ред.) 3-месечният винетен стикер ще бъде от полза на българите, които използват автомобилите си на дълъг път само през летния период, като през останалата част от годината се движат в рамките на населеното си място.

Интерес към 3-месечната винетка ще има и от страна на българите, живеещи в чужбина, които масово си взимат продължетлна почивка през лятото и я прекарват в родната си.

"Това е стъпка за повече справедливост в заплащаните такси", коментира след приемането на закона Мартин Димитров.

Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
кат- копелета !!! преди 7 години
За камион еднодневна винетка струва 21 лева.Аз карам пътна помощ.и така, камиона не се кара всеки ден,затова се води и специале по талон.,та ...получавам сигнал във 21.00 за аварирал автомобил на магистралата.Взимам си еднодневна винетка за да не съм в нарушение НО, ВРЕМЕТО СЛЕД ТРИ ЧАСА ИЗТИЧА , А АЗ, СЪМ ПЛАТИЛ ЕДНОДНЕВНА КОЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЧИ 24 ЧАСА.ТА Хора има много безумие в тази скапана работа с винетките .ПЛАЩАШ ЕДНОДНЕВНА А ПОЛЗВАШ ДО 12. ВЕЧЕРТА
60
1
 
5
 
! Отговори
debil преди 7 години
Ми като имаш 15лв не е казано да караш кола, то и една кола ще е то ама ..
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Д0олна противна С В И Н Я ненаядена!!! Да пукнеш или да е пръснеш докато е тъпчеш, *** продажен! Грозна п***ча! Реши да си направиш последна гавра с народа, сякаш досега прави само добрини! Господ да те накаже тебе дебел хипопотам!!!
58
0
 
5
 
! Отговори
пак прекараха норода преди 7 години
дневната винетка ще е само за камионите
57
2
 
19
 
! Отговори
Гост преди 7 години
В тази връзка, да попитам, какно стана с делото за винетките? Повишението на цената бе обявено от БЪЛГАРСКИ СЪД за незаконно, уж това решение бе обжалвано и после...?!И след като повишението е обявено за НЕЗАКОННО, защо продължават да се продават винетки на НЕЗАКОННИ цени?!
56
12
 
4
 
! Отговори
До 61 босю голюв преди 7 години
Не разбрах какво ще плащат примерно турците, които пълнят резервоарите в Турция и преминават транзит през България.Второ, не разбрах как ще отделиш горивото изразходвано извън населените места, за които трябва винетка и горивото изразходвано в населеното място, за което не се иска винетка? Та продължавай да даваш предложения .....
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Караш без винетка? Компенсаторна такса (200 лева) на място!"?!Или пък 100 уевъ у жобъ на милиционера.КЛАСИКА БеГе.Прах в очите на плебса и пълни жобове на шапкаджиите.
54
4
 
22
 
! Отговори
голю босев преди 7 години
Може без винетки.Пътна такса в цената на бензин, газ и дизел.Който повече пътува, повече ще плаща.. Сега един изминава 3000 километра, други 20000 километра а плращат по 97 лева.Така е справедливо.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Често пътувам до Гърция и аз - до Орестияда, Александрополис, и др. населени места - няма винетки. За магистралата действително когато пътувам до Солун си плащам, но само за магистралата, за останалите пътища не ти искат пари.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49 Да имат тол такса но само за магистралите, за останалите пътища НЕ!
51
1
 
26
 
! Отговори
СОЛОМОН преди 7 години
СВИНЕТКАТА ТРЯБВА ДА НИ ПЛАЩА ПО ЕДНА ДНЕВНА ВИНЕТКА ЗА ВСЕКИ ДЕН ПРЕЗ КОЙТО НЕ МОЖЕМ ДА ПОЛЗВАМЕ ПЪТИЩАТА ЗАЩОТО СА ИЛИ ЗАТВОРЕНИ ИЛИ НЕПОЧИСТЕНИ!ТОВА Е НАЙ СПРАВЕДЛИВО!ПЪТИЩАТА НЕ СА ТЯХНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ВСЕ ПАК!
50
2
 
11
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
а отмосно пътищата,кмета на Бургас да се поразходи и да види най-добрия си град за живеене,след снега такива ями,такова чудо сякаш е имало воено учение
49
2
 
7
 
! Отговори
абсурд преди 7 години
само дето не разбрах какво им пречи новите винетки да влязат в сила от тази година
48
2
 
11
 
! Отговори
До 51 ист преди 7 години
,,ЛИЧИ СИ ЧЕ СИ ТЪПО ПАРЧЕ ГЕРБЕРАСТКО!ВЪРВИ СЕ ХВЪРЛИ ОТ ТВОЯ ХАИМБУАЗ :-) :-) :-)ХИХИ
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази година никакви винетки ... ако знаете от снега или какво , какви дупки са зейнали по пътищата , нямате си и идея ... те трябва да ми плащат за счупени предници ...
46
0
 
7
 
! Отговори
Бах Мааму преди 7 години
28 области- 240 дупетата , добре че не всички са пълни с *** идеи
45
3
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Искам да попитам:за 2016 - годишна винетка 97 лв - караш до 31.01.2017за 2017 - годишна винетка 97 лв - караш до 31.12.2017този месец дето го губя, защото плащам за 11 месеца кой ще ми го възстанови?
44
19
 
10
 
! Отговори
ист преди 7 години
Искате хубави пътища, не искате винетки. Тъпо, много тъпо.Според цените на винетките, ще е качеството на пътищата.Спомнете си пътищата преди 20 години -Витиня, Хаимбуаз.......Крадяло се е от фирмите. Ако ви се отвори възможност, и вие "честните" щи крадете като за последно.
43
4
 
13
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Хубавото е че на свинята и дойде реда.Както каза Президента 1 седмица ви остава.Всички различни от тая зган ще бъде по-добре
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците имат тол такса. Сърбите също. Просто им е друга системата. И не мисля, че е по-оферта.