Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
17
 
! Отговори
smej преди 7 години
Радев е старомоден соцкадър, а Плевнелиев беше аутист. Такива ще са президентите на държава, лишена от политика. Аматьори и празнодумци. Българска посредственост.
16
2
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
Господин все още действащия президент днес, неочаквано за мен, каза нещо, което много ми хареса! толкова дълго се ядосвах с енергийния си доставчик, без да знам, че мога да го сменя! Понеделник задължително отивам да го сменя!
15
6
 
29
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ТОЗИ НАИСТИНА НЕ РАЗБРА ,ЧЕ БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ,А САМО НА ТЕЗИ, КОИТО ГО ИЗДИГНАХА.5 ГОДИНИ ЗАПЛАТИ ИЗХАРЧЕНИ ПАРИ ОТ НАРОДА.
14
4
 
41
 
! Отговори
socialen преди 7 години
За Плевнелиев беше избран с гласовете на едва, има-няма 25% или близо 1/4 от всички български избиратели. "Преднината" му беше в рамките на статистическата грешка, постигната с манипулации и изборни фалшификации.
13
2
 
22
 
! Отговори
ПОВЕЙ преди 7 години
Да,той си тръгна сам,но кои бяха неговите избиратели. Караш кола избираш път,който не познаваш и кой е виновен ако се самоубиеш? -Разбира се шофьора е виновен,а не пътя. Както се избира пътя ,така се избират и политиците. По същия начин и добрия работодател избира своите служители.
12
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя завършен ***.т си е направо за освидетелстване добре ,че ще изчезне от ежедневието ни .
11
8
 
39
 
! Отговори
дядо Добри преди 7 години
Аз мисля,че е просто един ***, облечен във власт.
10
5
 
39
 
! Отговори
САМУИЛ преди 7 години
Еми как да мислим бе .ундьо? На 99,99% от нас родителите не са били щатни полит агитатори в Окр.комитет на БКП преди десети ноември 1989 г.,нито щатни комсомолски секретари,като тебе! Ние не сме предатели,а достойни хора,имаме чест и себеуважение.не предаваме идеалите на дедите и родителите си,на това възпитаваме и децата си!ТИ СИ ПРОДАЖНИК НА РОД И РОДИНА! ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
9
15
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
СВЕТА Е ПЪЛЕН-----СЪС "СПАСИТЕЛИ" И "ОСВОБОДИТЕЛИ"......И СПАСЕНИЕ И ОСВОБОЖДЕНИЕ , ДЕБНЕ ОТ ВСЕКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТУКА , РОСЕН Е НАПЪЛНО ПРАВ!!!!!!
8
5
 
15
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Този още малко и ще ми каже как да мисля.Най-ръководител в историята на България.
7
8
 
57
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Слава Богу, свърши се! Борисов и Цветанов го махнаха, защото Прокопиев го назначи за президент и защото дори и на тях им писна от постоянните му глупости и гафове.
6
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де нали си каза там квот имаше да казва и си беше отишъл?
5
11
 
70
 
! Отговори
СТОЯН ГР. преди 7 години
С НИЩО НЕ СИ ДОПРИНЕСЪЛ.
4
13
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Путин и на снимка като види Плевнелиев започва да трепери от страх много се е стреснал от нашия бивш президент и има фобия от него направо е в паника.Молодец Росен браво на него така трябва да се действа/
3
12
 
70
 
! Отговори
Сс преди 7 години
За радост бившия
2
15
 
91
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Вън и разследване. Арест за предателството
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Тръмп идва от бизнеса. Там чувствата са стока.