Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От Русия няма отърване, в периметъра сме им. Просто трябва да си защитаваме икономическите интереси и достойнството. Толкова ли е сложно за разбиране и изпълнение? Като се подложихме на кравари.те, със слугинаж какво спечелихме? Най бедния народ в Европа! Срам и пак срам! Шепа продажници са на път да ликвидират 1300 годишна държава!
256
22
 
2
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Прав е , при 650 коментара от куцо сляпо и сакато съвсем е прав!
255
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SKORO I OT RUSIA SHTE SE OTURVEM
254
4
 
5
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Izvinete za povtorenieto, no za iasnota:Suglasna sam sas 191 - za kontrasta Trump-Plevneliev: erudiztia i rodoliubie pri Trump sreshtu pagubni lipsi, napr. samohvalstvoto, luganeto, pazeneto na sledite ot bezbojnicheska deinost kato horoskopadjiistvoto i dr. i bezrodie pri Plevneliev.Izvinete za latinitza, molia.
253
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отървахме се! Алилуя! Повече няма да му гледам палячовщините и инфатилната физиономия!
252
1
 
1
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
До АнонименSuglasna sam!
251
2
 
7
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
До Комунист-ИдиотNe e hristianin i za tova - i v tova otnoshenie - pravi obratna aktivnost: koeto ne e, stava izkaz i poza, pretenztia i samoreklama.Napulno oburkana i neviarna leksika. Ekletika i neumestnost. Skusa se da govori na opaki na onova,koeto e. Faktat na tazi akrivnost na govoreneto na kraia e pokazatelen kakva vina i kakvo bezsramie sa v edinstvo.Izvinete za latinitza, molia.
250
3
 
31
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
Едвам го изтърпях тоя "президент" Слава на бога,че си отива.
249
4
 
35
 
! Отговори
Комунист-Идиот преди 7 години
Всяка дума в устата на Плевналиев е прошепната от антибългарски организации.Като антибългарин пЛевналиев не се справяше зле.За два милиона и шестедет хиляди Българи пЛевналиев е обикновен предател и такъв ще си остане.Всъшност този човек не е християнин,нали?
248
4
 
25
 
! Отговори
до Госта преди 7 години
И как разбра ,чк Роско е интелигентен човек -че говори леко и тихо ли ?)Това ли е критерия за интелигентност Юа ?)
247
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А антибългарите мислят рационално,но само за себе си.
246
34
 
5
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Ганьовският *** от всичко най-мрази интелигентния човек, в случая президент Плевнелиев. Но изпада в телешки възторг пред сричащия чужди речи.
245
25
 
3
 
! Отговори
Толстой преди 7 години
Дарагие друзъя,братушки мъй так милеели для вашем Черно море , и нуждаемся от вашем солнце потому что у вас солнце,море безплатно а въй нуждаетесъ от наш Сибир . У нас работая многа ,целий българский народ може там работаю потому что въй наши братушки. Товорищ Путин оченъ доволен от вашим коментари и предлагает вас работа в Сибир а для нас вашем море !
244
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложили му работа като клоун в цирка ,той за друго не става
243
14
 
6
 
! Отговори
Толстой преди 7 години
Двайте братъя.....простаци! ще трябва да платя на перхидроленото джудже и на оялата се ненаситна Йотова за свършената работа. Специално благодаря на 262 и 263 че показвате ,че трябва да ви купим ! Нас понравилис такии дураки ! В Сибир набираме точно такии дураки как вам !
242
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ех,Роско,политиката не беше за теб,но зорлем те направиха президент дори.Да си беше останал да спиш по паркинЗите в Германия,щеше да има по-голяма полза от теб.Спането в президентството не ти се отрази добре.
241
3
 
19
 
! Отговори
Типичен преди 7 години
Гербер, ус..ран отвсякъде ,мирише на лай......а нищо не свършил ,а само имитирал дейност ,също като Господаря си ,негово смърдящо величество Тиквун Банкянски Първи(дано да е последен) .С надуто като балон его .Осъзнайте се бе Гербери ,светът не е започвал и няма да свърши с вас ,но без вас и вашата миризма на гнилоч ще се диша по добре
240
23
 
4
 
! Отговори
Достоен държавник преди 7 години
Росен Плевнелиев изми крсивото лице на България пред цивилизования свят за радост на родолюбците и за мъка на чуждопоклонниците, които крият своята низост зад етикет "чуждофили" !
239
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върви си с мир и повече не ни облъчвай с твоите "мъдрости".А с ген.Радев не само сте различни,нямате нищо общо.
238
3
 
16
 
! Отговори
соросопитек преди 7 години
До Анонимен едеот 259Отивай през 15 минути бе,пoсeркo,два пъти повече ще му благодариш!Колкото и да се изкарвате демокрасти,червеното ви все си избива навън!Няма нищо по-жалко от един продажник!