Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия

Доста различни сме с президента Радев, отчете държавният глава
20 яну 2017 21:55, Красимир Ангелов
681
Плевнелиев на прощаване: Българите мислят емоционално за Русия
Снимка: БТА

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава след един труден, но успешен мандат", обяви президентът Росен Плевнелиев в своето последно интервю като държавен глава в предаването "Панорама" по БНТ.

"Държах държавното кормило, плавахме добре, вярвам че и аз с нещо съм допринесъл", допълни още той и пожела на своя наследник Румен Радев да си тръгне с достойнство и високо вдигната глава след края на мандата си.

Росен Плевнелиев се опита отново да обясни своята твърда позиция към Русия в последните години. "Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално", допълни той и посочи, че искрено е вярвал в това, което е правил през своя мандат.

"Моята позиция не беше срешу Русия, но беше за мир. За да има мир, трябва да има правила, които да важат за всички. Ако някой нарушава правилата, тогава не вървим към мир", заяви Плевнелиев и изрази мнение, че ако "една силна страна дестабилизира съседите си", тогава не може да се говори за мир.

"Моята позиция е: За да има мир, за да работим за мир, трябва да гарантираме, че правилата трябва да са всички. Много българи ме разбраха за позицията ми по отношение на Русия, но и много не", допълни още държавният глава. Той все пак призна, че с такава позиция му е било много по-лесно навън, отколкото вътре в страната

Росен Плевнелиев коментира и своя наследник Румен Радев, като отчете, че двамата са доста различни. "Той идва от армията, аз бях мениджър, бях инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика. Аз бях човек, който знаеше как да отваря врати", посочи държавният глава. Той пожела успех на новия президент и не пожела да коментира речта му пред Народното събрание.

По думите на Плевнелиев обаче е много ключово за президента кой ще бъде правосъден министър в служебното правителство, за да има реформа, както и кой ще бъде външен министър, за да отварят врати за страната напред. Според него служебно правителство се прави преди всичко с принципи.

Росен Плевнелиев обяви още, че не се притеснява от проверки срещу него и обяви, че спи спокойно. По думите му най-тежко му е било да чуе критиката срещу него, че разделя нацията. Според Плевнелиев тази критика е тръгнала от момента, в който той е свалил доверието си от кабинета на Пламен Орешарски, а срещу него са воювали "всякакви агенти и мрежи от ДС", "руски тролове", както и самите Станишев, Местан и Орешарски.

Президентът коментира и позицията си към Македония и фактът, че през целия си мандат не посети западната ни съседка.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България. Но не и македонизмът. Той е една идеология, която е не само антибългарска, но и антидемократична", посочи Плевнелиев. По думите му той нарочно не е посетил Македония заради политиката на западната ни съседка. По думите му "заметената история", в която България е "враг фашист", не работи в правилна посока.

В заключение Плевнелиев посочи, че въпреки проблемите и различията, е подал ръка на вицепрезидента Маргарита Попова в края на техния мандат. "Президентската институция не е институция на силата, а институцията на баланса. Гордея се с това, че съм търпелив човек. Търпението е оръжие на мъдрите", заяви още президентът.

И в заключение обяви, че остава верен на каузата и продължава напред по пътя да работи за демократична България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 215 ВИЕ АТАКИСТИ И КОМУНИСТИ СТЕ МАНИАЦИ НА ТЕМА СОРОС И АМЕРИКА ,МАКАР ,ЧЕ ДЕЦАТА ВИ ТАМ УЧАТ И НЕ БЯГАТ ПРИ ПУТИН АМА НАЛИ СТЕ СИ ПРОДАЖНИЦИ ...НЕ УМАЛЯХТЕ ЛИ ДА ПИШЕТЕ ПО КОМПЮТРИТЕ БЕ МИЩОЦИ...НЕ ВИ ЛИ СВЪРШИ ПЛЮВАЛНИКА ДА ПЛЮЕТЕ ПО ВСИЧКИ ЩО НЕ СА ДОЛНИ И КРАДЛИВИ КОМУНИСТИ ? А ЗА АТАКА ДА НЕ ГОВОРЯ ,ТАМ ГИ ПРИЕМАТ САМО С КОНКУРС ПО ПРОСТОТИЯ И ЗАВИСИМОСТ .....
196
5
 
12
 
! Отговори
ОООоох преди 7 години
Ама,горката гъсе ничка още ли лази? Що не иде да лази пред огромната сграда на ул.Козяк,та там да му подхвърлят малко милос тиня,пък може да му дадат пост и на външната изтривалка? Защо пък не-нали там постави България откакто Борисов го за боде на поста?
195
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Маниаак на тема Русия......... :)
194
1
 
17
 
! Отговори
ММ преди 7 години
Днес.бг, какво обидно има в това "Сбогом, мъничко човече!", та го триете? Господин президента не е ли човек, според вас!?! А думата "мъничко" срамна ли, псувня ли е?Сбогом, мъничко Днес.бг!
193
3
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Този на снимката нека си има "позиция" от хамериканските му господари спрямо Русия- няма лошо. Все пак се тълкува като лично мнение и всеки има право на това.Но да стигнеш дотам да съветваш Радев каква би трябвало да му е позицията спрямо Русия си е....? Кажете вие какво е? Толкова нагъл?Толкова про.ст и нагъл!
192
5
 
22
 
! Отговори
Партиен член преди 7 години
Хубаво е че този вече никога няма да е президент.
191
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е интересно какво ли е говорил баща му, бившият секретар от Окръжния комитет на БКП- Благоевград (другаря Асен Плевнелиев) за Съветския съюз и как младият Плевнелиев се е изказвал на комсомолските събрания. Но сега са други ценностите, май.
190
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е зле и ще става все по зле. Какъвто народа, такива и управляващите. Ама заслужаваме си ги на макс.
189
0
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 208 Кой е от моя народ, който ненавиждам? Посочи име!
188
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТинтересно как руснаците са ти братя, а такава омраза към хора от собствения ти народ? или си руснак?
187
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбогом . Природата знае какво да прави с такива като теб.
186
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че сте различни с президента Радев се вижда и от самолет.Няма нужда да ни го казваш.Сега те очакваме на барикадата,да защитаваш евроатлантическите ценности като един Матросов.Аз обаче мисля,че ти имаш нужда някой да те защити от самия теб.
185
5
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Емоционално винаги ще мисли всеки истински българин за Русия, защото ги имаме за братя, а такива предателски бо.клуци като теб трябваше не да са президенти, а на стената за разстрел.Понял, Халкидиковска ***?
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 202Мнееееееее. С изключение на употребяващите от Велинград, Якоруда и доста други ... Първо виж в дома си, след това злорадствай на съседа. Че иначе Космосът наказва, помниш, нали?
183
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доста различни сме с президента Радев", отчете държавният глава"Най-после нещо не от наръчника. Напълно вярно - единият от тях лети ... а другият ... лзи.
182
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 198Мдаааааааа, Путин изправи на крака руснаците. С изключение на употребяващите Боярищник:))
181
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този ще влезне в историята като най-слабият български президент съпоставим в исторически план само с Поп Кръстьо като национален предател. Сбогом г-н Президент и дано ти се върне в живота всичко което си причинил на българския народ. Щом според теб си бил "добър" тогава ти желая "всичко добро"
180
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има много откачалки.
179
10
 
13
 
! Отговори
Девил преди 7 години
Ми прав е! Как другояче бихме могли да мислим за братска Русия?!
178
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен 208Там е работата, че руският народ е неотделим от Путин. А можеби, защото Путин не му внушава, като нашите демократично-либерално-глоблистично-евроатлантически, истерично антируски никаквисци, че при пазарната икономика ще има малко много богати и много многобедни. И, че това е правилно, и ще е така. Отвратителна тартюфска манипулация. Човеконенавистна, геноцидна. А Путин изправи на крака Русия и хората там. И това го виждат всички. И го уважават. А другите хвърлят бясна слюнка.