Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Бях президент в трудни години, във време на нестабилност и рекорден брой кризи
Обновена: 22 яну 2017 09:13 | 21 яну 2017 20:16, Анисия Иванова
667
Президентът Плевнелиев: За мен бе чест да служа на народа си!

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в своето последното обръщение към нацията преди официално предаване на властта утре на наследника си Румен Радев.

Той обобщи по-важните събития в своя мандат - припомни трите парламентарни кризи, протестите, служебните правителства, геополитическите промени.

Ето пълният текст на обръщението на президента Росен Плевнелиев:

Скъпи сънародници, Един безспорно много труден, но достоен и успешен президентски мандат завърши. Бях президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Преминахме успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства в рамките на един мандат. Особено критични бяха 2013 и 2014, когато само за две години се смениха пет правителства и три парламента.

От решаващо значение бе принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички. Заедно преминахме през трудностите.

Въведохме пряката демокрация в страната. Горд съм да бъда първият български президент, инициирал референдум и първият, в чийто мандат се проведоха три демократични референдума. Мандатът протече във време на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната система на международни отношения. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, белязаха моя мандат.

Въпреки бурите държах здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, като получи голямо международно признание. България бе добър приятел за всички в региона, доверен партньор в Европейския съюз, силен член на НАТО. Имахме успешно председателство на водещия политически формат в региона, като се позиционирахме като лидер на Балканите. Реализирахме успешно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, като водихме всички 47 държави – членки.

Бяхме домакин на срещата на десет президенти, като търсихме заедно решения за бъдещето на съюза. В последната година от мандата бе отбелязан рекорд по посещения на чуждестранни държавни глави в България – общо 25 – безспорно признание за активната и принципна външна политика, която водихме. Действах като убеден европеец, бях най-активният досега български президент на международната сцена, водих икономическа дипломация в действие. Въведохме иновациите, дуалното образование и дългосрочното планиране в държавата. Създадохме първата в България и на Балканите иновационна екосистема. Градихме модерна България, като в мандата се изпълниха рекорден брой модернизационни проекти в страната. Създадох Съвета на президентите и Президентската библиотека в България.

Не назначих нито един посланик и служебен министър агент на Държавна сигурност. Извадихме тайните служби на светло с пакет устройствени закони и правила.

Сменихме изцяло енергийните приоритети на България - от "Голям шлем“ с три руски проекта към енергийна ефективност, диверсификация и либерализация за всички българи. Бях патрон на три индустрии, ИКТ, аутсорсинг и автомобилостроене, като само в рамките на мандата създадохме над 90 000 нови, добре платени работни места в тези индустрии на бъдещето. Зададохме свързаността като национален и регионален приоритет. Радвам се, че поетият ангажимент за три изцяло завършени български магистрали е изпълнен. България може да е силна, само, когато е свързана и интегрирана, а не изолирана.

Със служебното правителство на Марин Райков въведохме правила и прозрачност в управлението на държавните пари. Не просто критикувах, а снех публично доверието си от правителството на Орешарски и мандатоносителя. Отказах да присъствам на клетвата на конституционен съдия със съмнения за липса на интегритет и морал. Бях патрон и инициатор на стотици мероприятия относно честната и обективна оценка на комунизма, сложихме всички досиета на Държавна сигурност в архива. Няма да се уморя да работя за това, комунизмът да влезе в уроците по история по един обективен начин. Вярвам, че с тези свои действия обединявах, а не разделях обществото.

Истината може само да ни обедини, манипулираната истина разделя. Ненаучените уроци от историята хвърлят сянка върху бъдещето ни. Истината е здравата основа, на която да стъпим - истината за комунизма, за олигархията, за корупцията, за справедливостта в държавата. Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах – това обединява, а не разделя. Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите по един достоен и успешен начин.

В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, запазих президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Продължихме и надградихме инициативите на предишните президенти, стартирахме и много нови инициативи. Българите, където и да са те по света, бяха в центъра на водената от мен политика. Заради тях инициирах референдум за въвеждане на електронното гласуване.

Моята визия е за историческата трансформация на България и Балканите от периферия и поле на интереси на Великите сили към интегрална част от обединена Европа. Давах си сметка, че винаги, когато сме били част от чужди империи или в техните сфери на влияния, сме били бедни и потиснати. Искам България да е господар на собствената си съдба, а не да бъде върната във времето на Берлинския конгрес, когато Великите сили си играеха със съдбата на държавите в периферията.

Сблъсъкът в Европа днес е ценностен. Вярвам във върховенството на закона и го подкрепям по всякакъв начин. Противопоставях се на тези, които вярват във върховенството на силата и геополитиката. Действах решително, за да запазим Европейския съюз – този уникален съюз за мир, свобода и просперитет. Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология, зад тясно националния интерес и зад търсенето на странни баланси.

Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам в европейския път на България, защото това е пътят, зададен от Апостола на свободата „да бъдем равни с другите европейски народи“. България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности, а не да го отслабва. Ще продължавам да работя за силна България в силен Европейски съюз. Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


667
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
6
 
11
 
! Отговори
ГРЕШКА! преди 7 години
ГРЕШКА В ЗАГЛАВИЕТО НЕ НА НАРОДА СИ А НА ЧАСТ ОТ НАРОДА СИ - ЯСНО!!!!!
350
6
 
19
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 7 години
Хубаво,но ти НЕ служи на народа1
349
5
 
18
 
! Отговори
Бах преди 7 години
Тоя клоун служи на всеки друг ама не и на народа!
348
24
 
8
 
! Отговори
Благодарим! преди 7 години
Президент Плевнелиев, благодарим за успешното Ви президенство, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!Бяхте последователен, смел, принципен в устояване на ЕВРОПЕЙСКОТО присъствие на РБългария в ЕС.Желаем Ви здраве, успех, също и на семейството Ви!
347
24
 
5
 
! Отговори
nick преди 7 години
През 90-те завиждах на Полша и Чехия, че имаха президенти които не спираха да критикуват и САЩ и Русия. Слава на Плевнелиев!
346
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До 123 СТИГНАХ ДО ТОВА---БЯХ ПАТРОН И ИНИЦИАТОР.......ДА ИНИЦИАТОР НА--- ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ ---И СПРЯХ ПОПОВА МУ КАЗА В ОЧИТЕ КАКВО Е НЕСВЪРШИЛ А ЗА ТОВА КАКВО Е ИЗВЪРШИЛ ЦАЦАРОВ ДА ГО ПРИВИКА----ЦЯЛАТА МУ ДЕЍНОСТ Е ПРОТИВО НАРОДНА И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА---
345
19
 
8
 
! Отговори
ЕДИН ОТ НАРОДА НА БЪ преди 7 години
И ЗА НАС БЕШЕ ЧЕСТ ,ЧЕ СЕ ПОЯВИ ЕДИН ВЪЗПИТАН,ЕДИН ЗНАЕЩ ЧОВЕК ,ЧОВЕК КОЙТО СЕ ОБЩУВАШЕ С ВСИЧКИ СТРАНИ НА ТЯХНИЯТ ЕЗИК ,ЧОВЕК КОЙТО БЕШЕ БЪЛГАРИН ! ТИ БЕШЕ БЪЛГАРИН И ЗАШЛЕВИ СВУЧНА ПЛЕСНИЦА НА ВСИЧКИ *** В НАШАТА СТРАНА И ОТТОГАВА ТЕ НЕ ТЕ ПОНАСЯТ ,НО ТОВА ПЪК НИ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДИМ КОЛКО *** ИМА ЗА ИЗРИВАНЕ В РОДИНАТА НИ ,САМО Е ДОСТАТЪЧНО ДА ПРОЧЕТЕШ КРИТИКИТЕ ИМ И ДА РАЗБАРЕШ ,ЧЕ СА НЕУКИ,ПРОСТИ ,*** !
344
5
 
19
 
! Отговори
Бащицата Махно преди 7 години
Тоя няма да спре и след като го изгонихме...
343
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си жив и здрав Росене и още много години успешно да късаш нервите на безродниците, националните предатели и българофобите!
342
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
сложи мезоканала с операта и хорцата и аз ще се чуствам прекрасно
341
3
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 7 години
До nickАко това ти е политика по добре отивай в Африка да те ограмотят.
340
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
до музикалния спец на оптиспринт абре де отиде ВН 1 си ми сложил тая боза мажик тв умник и докога ще сме на снежинки а да вас цифровизация няма
339
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Служил на народа си? Хахах! Не знаех , че имал чувство за хумор! Най-слабият и чужд на България президент, който сме имали досега!
338
5
 
18
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Оставете го,толкова е жалък,че започнах даже да му съчувстам,жалко,че детето му плати цената,Бог да го прости.И все пак не е късно да се смири и да поиска прошка от народа
337
4
 
20
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Не, ни не служи на народа си, ни служи на презокенаския си началник. И ще останеш в историята като най-позорния президент на България.
336
3
 
9
 
! Отговори
kk преди 7 години
ГОЛЯМ СИ ... Айде махай се вече ...
335
3
 
21
 
! Отговори
Ttt преди 7 години
Кой народ ? Този на Сорос ли ?
334
2
 
23
 
! Отговори
Защо преди 7 години
винаги съм се чудил, защо хора които са за затвора, като се почне от Пръмова-Кунева, се изявяват по медиите, не само това, ами стават и политици. има нещо дълбоко сбъркано в БГ.
333
3
 
42
 
! Отговори
Не беше БГ президент преди 7 години
Служи, но не на българския народ. Прокара езика на омразата и разделението. Не те знаем на кой си служил, но се срамувах, че БГ има такъв президент. Ти вся безнадежност, омерзение, отвращение в хората, които след всяко твое изказване предпочитаха м*a*г*а*р*е вместо президент. Никога президенството не е било осквернявано по толкова грозен и отблъскващ начин, чрез представляването ти на тази институция. Отивай си и замълчи, радвай се, че хората не те изгониха с камъни.
332
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаш проблем, "президенте". Демократите не са на власт повече и няма кой да натисне да те назначат на топло и добре платено местенце. Бих ти казал и няколко не особено учтиви фразички, ама ще ги делне ***...