Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев

Той е вариант за възстановяване на равновесието ляво-дясно в Брюксел
21 яну 2017 07:30, Елка Василева
149
Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Името на Сергей Станишев все по-често се споменава като вариант за еврокомисар при следващо редовно правителство с участието на БСП.

Според запознати този вариант усилено се обсъжда на “Позитано” 20, пише "24 часа". Червените нямат много подходящи имена за поста, а и влизането на лидера на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в ЕК ще е знаково и за Европа.

След като десните поеха и Европарламента след оттеглянето на Мартин Шулц, още един ляв комисар, при това президент на Партията на европейските социалисти, ще се възприеме като стъпка към възстановяване на баланса.

Миналата седмица и самият Станишев разви тезата, че трябва да се изчака най-добре следващото редовно правителство да излъчи еврокомисар. Тогава той похвали Борисов, че не е предложил човек за поста, тъй като според социалиста сегашният кабинет не се ползвал с доверие.

Още по темата

Български кандидат за еврокомисар няма да има поне до май тази година, пише още изданието. Така мястото на България в Еврокомисията ще остане незаето 5 месеца, след като от 1 януари Кристалина Георгиева напусна поста на вицепрезидент и започна работа в Световната банка. Това е прецедент в европейската практика.

Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи.

Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

От Брюксел съветвали лидера на ГЕРБ, че е полезно да продължи с лобирането пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за български комисар и мястото да остане вакантно, докато направим своя избор. Причината е, че Лисабонският договор предвижда, че не е задължително ЕК да включва комисар от всяка страна членка, а броят им може да бъде намален до 2/3 от броя на държавите. Заради това било важно да се поддържа огънят в Брюксел, че България ще има своя кандидат, за да запазим мястото си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докога Сорош ще ни пробутва този украински хазарин, докога бе, *** ска пани и долни???
37
0
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Човекът без нито един ден трудов стаж ли ще издигаме ПОЗОР
36
0
 
14
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
С "еврокомисар" като дребния тарикат Хамстера Мухин ще сме като без еврокомисар. Между другото той вече не си слагал парите в Кипър, понеже бил загубил доста. Ама после с помощта на Хидроинженера и Седенкаджията си ги бил компенсирал. За наша сметка, както винаги.
35
0
 
17
 
! Отговори
Fen преди 7 години
Леле ако това недоразумение на комунистите се уреди на този пост. Със сигурност БГ вече за закриване. Само дето не е ясно на кой е по-добре да станем васал и да изритаме всичките си управници в ъгъла. Аман от комунисти в тази държава. Явни и прикрити под имената на други партии правещи се на десни. Всички от едно котило.
34
0
 
15
 
! Отговори
някой си преди 7 години
Не мога да разбера, защо много хора си мислят, че нещо се е променило в последните около 30г.?Просто играчите смениха фанелките!Е да, има промяна, позволиха на хората да говорят, колкото и каквото си поискат, да пътуват извън граница и го нарекоха " демокрация",но им отнеха работата и доходите!Все пак се вгледайте, че един кръг от хора и техни роднини са във властта и на възлови постове/всичко е бившо БКП и ДС/ и си помислете каква "демокрация"има в България?
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая невестулката пак ли се време ....Скри се няколко години да падне напрежението в хората и айде пак старата песен.Борисов може да не е Конте като невестулката ама в десетки пъти по уважаван в ЕС.Причината е че Работи.
32
19
 
4
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Станишев е уважаван в Европа. На Борисов сички му се смеят и подиграват, защото е неграмотен, няма образование и не мой да изкара и един мандат, и сичките му комисари биват уволнявани - и Желева, и Георгиева.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДобронамеленНИМА ....ТИ КОЙ СИ ? ЗАЩО НЕ НАПРАВИТЕ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ДА СЕ ЧУЕ ОТ НАРОДА ИМА ЛИ ДО СЕГА УСПЕШЕН ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ И КАТО ИМА ЗАЩО БЪЛГАРИЯ РОВИ ДЪНОТО ?
30
0
 
10
 
! Отговори
червен съсел преди 7 години
Еврокомисарските п_шки са най-сладки...
29
1
 
12
 
! Отговори
Лийдуей преди 7 години
Троловете на Йотова и в събота ли работят? Стърчат им опашките в постовете...
28
0
 
9
 
! Отговори
стоянчо преди 7 години
Естествен завършък на това което е започнало! Жалко!
27
0
 
20
 
! Отговори
Неееее! преди 7 години
Той твърдеше, че дори да го изберат евродепутат, няма да замине за Брюксел. И излъга! Също като Бареков!
26
13
 
6
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Станишев беше премиер на Тройна Коалиция. Борисов беше "премиер" на 13-торна, на 13глава, олигархична Ламя с плаващо мнозинство.
25
17
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
За разлика от Борисов, Станишев си изкара целия мандат, икономиката растеше с 6% годишно, безработицата беше под 5% рекордно ниска, а доходите най-високи, държавният дълг най-високи, хазната пълна. Борисов не мой да изкара и един мандат, и забатачи страната в тежка, икономическа криза, продължаваща вече 7ма година.
24
4
 
19
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 7 години
Правителство на Бойко Борисов, се раздаде максимално, в полза на държавата, а тоя Червен мишок,тихомълком се нарежда отново на лапачката. Такова гнусно човече,няма никъде по света. Време е за червено прочистване. Най добре е да дойде "ЧИСТАЧА" Бреявик ,и да си свърши работата,това лято на Бузлуджа.
23
13
 
9
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Борисов е неграмотен, няма образование, няма професия, не знае една чужда дума и говори на неграмотен, нечленоразделен български. Затова и поради липса на каквато и да е алтернатива за препитание Борисов става само за премиер, и затова само се натиска за тая служба.
22
22
 
8
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Браво! Ще е добър избор. Станишев е единственият български политик от международен формат. Знае чужди езици и е авторитет в Европа. Като шеф на ПЕС има опит с ръководството на близо 300 депутата.
21
1
 
17
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Няма справедливост в тоя живот...
20
5
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Въдворяването на това изчадие като еврокомисар ще бъде развносилно на назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. Всички те мразят станишев. Изчезни и не се показвай повече. Мри в забвение и горест.
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пратят Борисов. И без това няма работа, да се мотае тук.