Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев

Той е вариант за възстановяване на равновесието ляво-дясно в Брюксел
21 яну 2017 07:30, Елка Василева
149
Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Името на Сергей Станишев все по-често се споменава като вариант за еврокомисар при следващо редовно правителство с участието на БСП.

Според запознати този вариант усилено се обсъжда на “Позитано” 20, пише "24 часа". Червените нямат много подходящи имена за поста, а и влизането на лидера на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в ЕК ще е знаково и за Европа.

След като десните поеха и Европарламента след оттеглянето на Мартин Шулц, още един ляв комисар, при това президент на Партията на европейските социалисти, ще се възприеме като стъпка към възстановяване на баланса.

Миналата седмица и самият Станишев разви тезата, че трябва да се изчака най-добре следващото редовно правителство да излъчи еврокомисар. Тогава той похвали Борисов, че не е предложил човек за поста, тъй като според социалиста сегашният кабинет не се ползвал с доверие.

Още по темата

Български кандидат за еврокомисар няма да има поне до май тази година, пише още изданието. Така мястото на България в Еврокомисията ще остане незаето 5 месеца, след като от 1 януари Кристалина Георгиева напусна поста на вицепрезидент и започна работа в Световната банка. Това е прецедент в европейската практика.

Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи.

Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

От Брюксел съветвали лидера на ГЕРБ, че е полезно да продължи с лобирането пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за български комисар и мястото да остане вакантно, докато направим своя избор. Причината е, че Лисабонският договор предвижда, че не е задължително ЕК да включва комисар от всяка страна членка, а броят им може да бъде намален до 2/3 от броя на държавите. Заради това било важно да се поддържа огънят в Брюксел, че България ще има своя кандидат, за да запазим мястото си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
"Рибата се вмирисва от главата"! Брюкселската риба - вони та се не трае! В този политически кадавър наречен европарламент се загнездиха...и се множат - тлъсти бели че*рвеи като Стани-шеф!
17
6
 
19
 
! Отговори
До сополан ПАСИ преди 7 години
Хе-хе Нинова пращи от акъл, чуди се какво да предложи като програма и изсмуква разни неща от пръстите си. Защо например не предложи като основна цел борба с престъпността, борба с олигарси и частници които експлоатират работниците?
16
2
 
27
 
! Отговори
сополан ПАСИ преди 7 години
И тоя започна да се самопредлага. НАДАЙ се СерГЕЙЧО. НИНОВА ви го каза ,стига стари пръчове в политиката.
15
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 Е и какво като се разпадне ЕС,/до 2020/Какво ще се случи?Германия ,Франция и др.държави ще се освободят от присъствието на такива държави като Бг,Румъния ....Ще ни върнат близо 500 000 ,,братя,,роми и ние ще си заживеем както преди 2007/може би като през периода 1990-2000/Лошо ли ни беше тогава?
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първи април много подрани тая година.
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ! КОЛКОТО СИ ПО-НЕКАДЪРЕН ТОЛКОВА ПО-ВИСОК ПОСТ ЗАЕМАШ ! ОСОБЕННО АКО СИ ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА НЕ СИ КОМУНИСТ. У НАС САМО КОМУНИСТИТЕ СА БОГОИЗБРАНИ , АКО НЕ Е КОМУНИСТ СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ КАКЪВ ВОЙ НАСТАВА ....КОЛКО Е НЕКАДЪРЕН ,КАКЪВ ГЕЙ Е,КОЛКО Е НЕСПОСОБЕН ,СЕСТРА МУ Е КУ...А И И И ............Е КАК ДА ИМ ПОВЯРВАМ НА КОМУНИСТИТЕ ТА ТЕ СА ОБУЧЕНИ ЧЕ САМО ТЕ ТРЯБВА ДА СА НА НАЙ-ВИСОКОТО МЯСТО, НА НАЙ-ВИСОКО ПЛАТЕНОТО ,НА НАЙ-ДАЛАВЕРАДЖИЙСКОТО ,ЗАЩОТО ОТ ТЯХ НЯМА ПО-ДОБРИ....
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те в Брюксел и останалите са като този бездарник, просто не го го знаем колко струва а тях не ги познаваме. Но причината Европа да я докара до тук е точно заради такива бездарни чиновници - ***!
11
4
 
29
 
! Отговори
Циник до 15 преди 7 години
И с какво....и за какво...е "подходящ"? Били ни обяснил? Андреас Брейвик е хиляди пъти по-подходящ - човека поне има "визия" за Европа на Европейците! Нагледахме се на шумкари, ятаци, и кокошкари!
10
2
 
16
 
! Отговори
Що бе? преди 7 години
Серго стана отявлен евроатлантик и прикрит русофоб след престоя си в европарламента.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е доказан непрокопсаник, но явно така ще му мине живота, безгрижно и на гърба на данъкоплатците! Отвращавам се от такъв тип *** в политиката и живота!
8
0
 
20
 
! Отговори
Урко преди 7 години
Няма ли някой пилот, стига с тия парашутисти?!!
7
1
 
28
 
! Отговори
Фф преди 7 години
Ха ха ха....Човек на който първия работен ден бе като министър-председател.....Продаде се на кой какво плати ...Турци..Руснаци ....И сега комисар ...Ха ха ха .... Боже как се радвам че взех немско гражданство....Срам ме е..много
6
0
 
31
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Въртяхя...сукаха....и пак се уредиха...пара*зит от столетницата! А тези серсеми в Брюксел - събират куцо,и сакато! Нищо не са запомнили от "уроците на историята" сега ще плащат десетки хиляди евра на "класовия враг"! Бареков, Стани-шеф , К*у*р-у*мбашев....аз поне не се чудя защо ЕС е на това дередже!Яд ме е само, че ги угояваме с трудноспечелените ни пари!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЖЕ, пази Европа
4
11
 
35
 
! Отговори
Правилно преди 7 години
Гласувате за радев и получавате станишев.Това ви се пада като все връщате комунистите на власт.И в Холандия имаме такива, но не продават страната си на руснаците.
3
1
 
19
 
! Отговори
pulen noj преди 7 години
Mama ti neshtasten plazmodii..ne se li nakrade be murshav travestit
2
1
 
29
 
! Отговори
Мучачос преди 7 години
Моля,правилно ли съм прочел ?????
1
5
 
34
 
! Отговори
Толерастия преди 7 години
Добро утро, уважаеми зрители, спите ли?! Ясна е вече съдбата ви, идат новите стари поробители.