Аларма от Столетницата: Не спре ли студът, оставаме без ток!

БСП предупреди, че ГЕРБ са заложили "бомба" в енергетиката
23 яну 2017 16:00,
282
Аларма от Столетницата: Не спре ли студът, оставаме без ток!
Снимка: архив Булфото

Ако застудяването продължи, България е изправена пред реален риск да остане без запаси от електроенергия. За това предупреди БСП.

Социалистите сигналзираха, че с това отиващото си правителство на Бойко Борисов е заложило "бомба" в енергетиката.

Червеният депутат Таско Ерменков обяви, че язовирите са празни и единственият вариант пред страната е внос. Той беше категоричен, че страната ни се е превърнала от производител и износител във вносител на ток.

Заради това Ерменков нарече управлението на ГЕРБ в сектора "природно бедствие". Освен язовирите, които били под критичния минимум, от БСП твърдят, че и наличните запаси от въглища са под въпрос.

Още по темата

Говорителят на соцдепутатите Жельо Бойчев припомни, че в началото на януари българският електроенергиен оператор се обърна към румънския с искане за аварийна помощ, а по-късно и бе ограничен износът на ток от България.

Миналата седмица, по информация на БСП, сме внесли ток от Турция.

"Всеки непланов внос от производител нарушава неговите баланси, застрашава сигурността. Ние сме в състояние на рисков фактор за целия регион", обобщи Таско Ерменков пред "Дарик".

Той попита откъде при продължаващите ниски температури ще търсим компенсация на производството на ел. енергия заради повишеното потребление, освен от внос.

От "Позитано" 20 предупредиха още, че запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат електроцентралите, също са под норматива, особено в ТЕЦ "Марица Изток 2".

На въпрос за опасност да бъдат спрени европари за страната ни, както левицата предупреждава, Жельо Бойчев подчерта, че на третата година от втория програмен период има програми, които още не са стартирали, усвоени са едва 7 на сто от средствата.

Вчерашните думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на националната среща с партийните структури, в които той визира БСП, Бойчев определи като признак на слабост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
1
 
! Отговори
@3 преди 7 години
Спокойно до като дойдете на власт, вторият ешалон ще са източили и язовирите през вецовете и плодове вие ще берете.
133
6
 
11
 
! Отговори
Истината преди 7 години
При производството на ток най-важното нещо са базисните мощности - АЕЦ и ТЕЦ. Без тях няма стабилност на енергетиката на една държава. В България част от ТЕЦ-овете бяха затворени, защото не изпълняват екологични изисквания, а последните два блока на АЕЦ Козлодуй засега нямат продължаване на лиценза за производство. От износител на ток ставаме вносител, а България и без това има малки валутни приходи и тока беше основен източник на валута.
132
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е "двупотопни", Иванич, да не са преживели два потопа?
131
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е газта на Боко,от Катар,Азърбайджан,втечнена,на кубчета,в кофи,от Черно море,от Луната.....Къде са му хъбовете,деверсификаторите.....Ще му останат само нагънатите и некъдърни полуасфалтирани пътища,които кой знае защо нарича магистрали!!!
130
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези много бързо забравиха как ги изкарват от Парламента при всяко тяхно "управление" през 1990 г., 1994г., 1997г., 2013г...
129
25
 
13
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Само да попитам как по бай Тошово време имаше всичко , пътищата се чистеха дори и с двупотопни Зил-ове, как тогава зимата не изненадваше никой, как имаше въглища имаше праизводство имаше качествени родни храни, произвеждахме ток без проблеми, парното беше без пари и направо пареше, нямаше престъпност и т.н. ........ мама ви крадлива фашистка , ей това е криворазбраната демокрация-едни преяждат други гладуват !!!!!!!!!
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой беше на власт когато затворихме двата блока на Козлодуй, въпреки, че имаха още живот? Някой помни ли?
127
2
 
2
 
! Отговори
шишо бакшишо преди 7 години
Ами ако няма ток да отменят забраната за пиене и шофиране.Като няма да има външно отопление да можем поне вътрешно да се сгреем!
126
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А,Турция защо ни дава ток,нали ни е душманин??
125
16
 
8
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Това за тока отдавна се знае и се предвиждаше, само че от плямпотенето на ГЕРБ и така наречените реформатори, хората не можеха да чуят какво казват експертите. Лошото е, че вече нещата с тока за дълги години станаха много зле, защото в тази област не се работи от днес за утре, както са свикнали ГЕРБ и пуделчетата им.
124
7
 
13
 
! Отговори
Rastafar преди 7 години
Ах, гадните 'гребери', нарочно направиха така, че цял Януари темперетурите да са ниски ...
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Паднала ти двойно при двойна консумация на ток с тези - 15 градуса?
122
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според чЛенин съветска власт+електрификация=комунизъм.Съветската власт я докарахме, сега с режима на тока ще докараме и електрификацията. Честит ви комунизъм другарки и другари!!
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С външни заеми се кърпи временно, но държавата става зависима от банките и чуждите служби.
120
7
 
22
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Тия комунисти прекаляват. Добре , че вече никой нито ги слуша, нито ги чете, виж им обръща внимание.
119
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На герберазите ще кажа само че откакто генерал Радев дойде на власт, сметката ми за тока падна двойно. Не е като при разбойническата банда на Банкянския Али Баба с големия тумбак.
118
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По време на студа, НЕК е претърпяла загуби от 30 до 100 млн. лв., язовирите ни са празниТаско Ерменков: И в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лошо от природно бедствие!Защо България, от лидер в енергетиката и износител, се превърна във вносител?, попита Желю БойчевГЕРБ съсипаха енергетиката! Това категорично становище изрази на пресконференция в централата на БСП народният представител от БСП Таско Ерменков.
117
12
 
5
 
! Отговори
НАС ДО 103 преди 7 години
ИСКАШ ДА КАЖЕШ 45 Г ГРАДИХА, А СЕГА 27 Г ВСИЧКИ САМО ГРАБЯТ Е СТИГААА !!!
116
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комбинацията БКП и ток никога не е била сполучлива.
115
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО ХЪБАДЖИЯТА ВНАСЯ ТОК И ГАЗ. ОЛЕ!