Радев комуникира свободно, не чете! Но поправи ли грешката си от НС?

Експерти за церемонията по встъпване в длъжност на новия президент
Обновена: 23 яну 2017 13:45 | 23 яну 2017 10:40, Анисия Иванова
117
Радев комуникира свободно, не чете! Но поправи ли грешката си от НС?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

На церемониалната част по встъпването си в длъжност, Румен Радев се е представил по-добре, отколкото при клетвата в Народното събрание. Около това мнение в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR се обединиха Кристина Крънчева, специалист по етикет, проф. Иванка Мавродиева, експерт по реторика, както и Ива Екимова - ПР специалист.

"Първата реч при полагане на клетва в Народното събрание беше четена. Вероятно президентът Радев няма опит в такива публични изяви. Пленарната зала е особена ситуация в законодателната институция, но той прояви бърза рефлекция и корекция. И в интервюто, което беше дал между първата и втората реч, някак си представи своята позиция допълнително в медиен жанр. Тази реч той произнесе, без да чете и това беше констатирано", коментира проф. Мавродиева.

Още по темата

По думите на Кристина Крънчева никой не се е родил президент. Радев веднага поправи грешката си и това направи прекрасно впечатление.

"Вероятно Радев много се е вълнувал в НС, не че вчера не се вълнуваше, но все пак нека да дадем аванс", апелира тя.

Според Ива Екимова новият президент комуникира много свободно с медиите, заявява позициите си, не се притеснява да застане пред журналисти и да каже какво смята, как мисли.

"Личи че зад него седи екип от специалисти, в които той се вслушва. Заставането му на тази церемония пред публиката и пред камерите на медиите с цялата си увереност, сигурност и категоричност и желанието си, която показа с тази реч, която той не чете, а каза, показва, че той има действително желание за растеж и желание всяка негова публична изява да бъде все по-добре представена и все по-добре позиционираща него самия", обобщи Екимова.

Консултантът по протокол Милена Хлебарова обаче смята, че вчера на церемонията по предаването на президентския пост е имало доста доста гафове.

"Речта на Румен Радев беше 2500 думи, нямаше начин да бъде по-кратка. Публичната му реч обхващаше темите, които трябваше да спомене, той коментира живия живот. Друг е елементът, че Радев не се е подготвил както трябва, или пък са му дали речта в последния момент и той не я е репетирал, коментира тя.

Хлебарова подчерта, че е по-добре човек да си научи речта и допълни, че когато един политик говори, "без да си вади листчето от джоба", той прави много по-силно впечатление.

На въпрос каква е разликата между двамата държавни глави, Хлебарова отговори, че не може да се направи "равностойна епикриза", но контраст има и по външен вид, и по поведение.

"Радев е бивш военен, научен е как да се държи пред публика. Той има стегната стойка, не му влияе нищо, което е наоколо, сдържан е. Докато Росен Плевнелиев през всичките тези години, не можа да се научи да влияе върху жестикулациите си", коментира тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Журналистът и PR Патриция Кирилова е категорична, че най-голямата грешка на българските политици е, че се правят на американските. "Просто трябва да бъдат българи. Това е най-трудното", каза тя. По думите на Кирилова, Радев е нов човек в политиката и ще му е трудно да свикне.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
22 януари преди 7 години
Радев не е бил политик, затова не дължи на никого политическа коректност. Просто постави на мястото им ония психясали и злобни простаци , те си го изпросиха. Изобщо не се е изложил , напротив стана симпатичен на много хора.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От журналист до журланист разлика има. Сашо Диков "разстрелва" политиците, Карбовски ходи по терен, Маргарита михнева, Емил кошлуков Владо Береану , Светла петрова, валя ахчиема задават неудобни въпроси.А какво журналистка е Ива Екимова? кого е притеснила? нареждам я някъде до Цветанак ризова - ако беше притеснила някого щяха ли да я канят толкова по телевизиите. Не те я поредното подставено лице, което да задава смешни въпроси и да прави *** коментари.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо - не знам защо всички набиват, че Радев е направил грешка в първата си реч - тя бе по протокол-. Местан направи на въпрос, че не се обърнал към турската църква, но по протокол Президентът се обръща само към официалното вероизповедание - християнсото. Вес пак Радев прияви бъраз реакция във втората реч освен патриарха спомена "уважаеми представители на всички вероизповедания". Толкоз. Няма да изброява турци, арменци, гър;и, каракачани, гагуизи и т.н. поименно.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже и Ива Екимова ли почна да разбира от тези неща. Харесвам я , мнвого е сладка, но кога израсна от тв водеща до старши анализатор на политиците? канеха я в нощата на изборите, за да бъде забаван програмата, пък тя се взе насериозно.
90
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
до Ха- Ха- ХаНе е било възможно въобще да членувам в партията/БКП/, а в съвремието още по малко! :)) /прочети първият ми коментар!/
89
2
 
1
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
До М, да ...Партиен секретар - ***:)
88
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Ха- ха- хаНе ти е познато това, чудо, нал тъй! Кво туй е ?:)) Има или нема такова животно, а? :))
87
1
 
1
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
До М, да ... /мнение/"Градивна критика"!!! Направо къртиш миФки. 100% си бивш партиен секретар или политкомисар.
86
0
 
1
 
! Отговори
М, да ... /мнение/ преди 7 години
До 94АнонименНяма лошо да се коментират Радев, още повече ако са справедливи, а ако е критика да е градивна! Междувпрочем изглежда Радев има феноменална памет и бързо усвоява новото (имам в предвид обвиненията, че не бил политик - ленвата е не бг политиканти. естествено)!
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До М, да ...Влез в ЯНДЕКС и напиши *** /не ватенка/за да разбереш какво имам пред вид. *** са най-правоверните путинисти!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно пък Ива Екимова ще дава оценка на ген.Радев.Това се отнася и за останалите.Можете да си чешете езиците до утре,щом някой ви дава време за изява,да търсите под вола теле,но вчерашната реч на новия президент,макар и кратка беше вълнуваща и народа го оцени подобаващо.А самата церемония също беше много хубава и интересна,за разлика от американската,която беше постна,речта на Тръмп-също.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИВА ЕКИМОВА.... КОЯ Е ТАЯ .....ТЯ ЩЕ КОМЕНТИРА БОЖЕ ОПАЗИ ОТ ПРОСТОТИЯТА НА МУТРЕСИТЕ!
82
1
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 88 АнонименТц! Зависи от ситуацията ! Ватенка си ти ! При мен е или Армейски Ботуш, или Дантелка ! :))
81
1
 
2
 
! Отговори
az преди 7 години
Много си е добре президентчето! А това че не е подготвен е най-силната му страна!
80
1
 
4
 
! Отговори
Ники преди 7 години
До ЛИЛИНяма значение тези смешници са изпята песен.
79
1
 
2
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 7 години
До АНОНИМЕНГЕРБ НЕ СЕ ПИШЕ ГЕРП
78
2
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 85 Анонимен... Бъди щедър в благополучието, благодарен в несполуката, отрезняваш спътник на богатия ....пп. мъдрост която следвам, предписана от много богат човек и толкова богат, в БГ няма такъв и няма да има ... Иначе ме разсмиваш! Усмивка!
77
3
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До 83 АнонименА баш русофилите ви гледаме на яз. Копринка-пияни , заляни как палите и късате знамената на ЕС и НАТО. А лидерите като Радев кимагт одобрително. Друго не може да правите!----Не съм нито русофил, нито русофоб! Фен съм на Путин! Противник съм на политиката на Брюксел и досегашната на САЩ! Не мразя или не възвеличавам/обичам никой народ освен собственият, т.с българският на когото често се ядосвам! :)) В личен план прощавам много неща на сънародници, но не и на чужденец (не бг)
76
0
 
4
 
! Отговори
До Хлебаркова преди 7 години
'не бил подготвен'. Важното е че назова точно проблемите и ако човек слуша а не търси под вола теле, речта пред парламента беше абсолютно на място, добре подготвена и премислена. А от празна гладка реч която никой не слуша,щеше ли да има смисъл?Я как зажужаха ония от лабалаторията, като се чуха в речта.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГА АГЕНЦИИТЕ ЩЕ ИЗКАРАТ РЕЙТИНГА НА ПОЛИТИЦИТЕ В БГ ??? Хайде да видим и разликата на ген.РАДЕВ с бойко борисов