В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП

Българите искат нови работни места и спиране на бежанците
211
В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП
Снимка: Булфото, архив

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", финансирано със собствени средства.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.

Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.

На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.  Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

На въпроса: "Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори", близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.

За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията - 35 на сто и икономическото развитие – 30%.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.

За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна - 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.

Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за БСП Пино4ет
147
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Анонимен 177Както и преди казах БСП не са мои, но явно ти си толкова вдлъбнат, че няма как да го разбереш, ако ще и 10000000000 пъти да ти бъде написано. Но на мен не ми пука, ако искаш ме причисли и към извънземните и за тях ще бъда, но никога повече няма да гласувам за любимите ти ГРОБ. Веднъж го направих, но никога повече няма да допусна тази ГРАНДИОЗНА ГРЕШКА.
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** сравнено с успехите на твоите 4ервени БСП *** Герб са Ангели
145
1
 
2
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Анонимен 173Ми аз се гордея, че съм член а не пуси като теб. Стопли ли или да ти го преведа какво е точно пуси. Да пуси като теб. Огледай се в огледалото и ще го видиш.
144
5
 
1
 
! Отговори
гербер преди 7 години
Бате бойко е най-велия не трябва се сменя с никой прави пътища и санировки и пак не са м ного добре, ами като дойде някой дето няма да ги прави тези неща какво става ????
143
0
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Анонимен 167Така като гледаме ГРОБ пожънаха големи успехи на изборите. Халал да са ви и на следващите се представете така успешно. То и тогава социологическите проучвания казваха че ще спечелят и то с много ама реалността се оказа друга, а.
142
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** какъв симпатизант на БСП та ти си 4лен
141
7
 
3
 
! Отговори
това е решението преди 7 години
по 20 години затвор с тежък труд и лишаване от граждански права и имуществол за всеки от средно и високо ниво 4лен на БКП и семействата им
140
1
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Анонимен 162И теб не те слуша главата смешнико. Това, че не одобрявам ГРОБ не ме прави симпатизант на БСП или според твоята налудничава логика, който е срещу ГРОБ, то той автоматично е симпатизант на БСП. Пий си хапчетата, че си по зле, от колкото си мислиш, ако изобщо можеш де.
139
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ге и Цачева гласяха до последно за президент ама кво стана накрая я пуснете едно истинско проучване стига сте ни занимавали с агенциите на ГРОБ
138
0
 
4
 
! Отговори
www преди 7 години
ЧЕ ЕДНИТЕ ДА НЕ СА ПО РАЗЛИЧНИ ОТ ДРУГИТЕ .....
137
0
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Промяна!?!?Това за казармата го одобрявам и аз, но останалото, което си написал са пълни глупости. Предлагаш цензура, а това не е никаква свобода на изказа и демокрация. Да не искаш да станем като Северна Корея?
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ha ha haaa много са 20 за БСП макс 12% е реално
135
3
 
4
 
! Отговори
ha ha haaa преди 7 години
СОРИ ИМАХ ПРЕДВИД 23 % за банкянския... СОРИ!
134
6
 
2
 
! Отговори
ha ha haaa преди 7 години
Герб 32%БСП 20 %Патриоти 18 %Марешки- ВОЛЯ 16 %ДПС 5 %Останалите не влизат....Всички други прогнози са с цел някой да помисли, че има и други луди....
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Промяна!?!? 161 разстрел на тр.олите и забрана на славяни и отворено общество зву4и готино
132
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 7 години
До Промяна!?!?Случайно да не искаш да се върнеш там, от където си излязъл?
131
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** пък ти си ме4тай БСП да е поне втора реално ще са 4етвърта
130
4
 
13
 
! Отговори
o преди 7 години
Да гласуваш за БСП? Трябва да си се смахнал, да не помниш 5 минути
129
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това тези същите социолози, които казваха, че кака Цецка, ще победи Радев и на куц крак ли са ?