В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП

Българите искат нови работни места и спиране на бежанците
211
В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП
Снимка: Булфото, архив

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", финансирано със собствени средства.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.

Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.

На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.  Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

На въпроса: "Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори", близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.

За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията - 35 на сто и икономическото развитие – 30%.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.

За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна - 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.

Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това тези същите социолози, които казваха, че кака Цецка, ще победи Радев и на куц крак ли са ?
127
0
 
6
 
! Отговори
Kerosi преди 7 години
Parvo da obesim tesi ot staria parlament.
126
7
 
9
 
! Отговори
Циник преди 7 години
До Анонимен 152Мечтай си Гроб да се върнат отново. Пий си хапчетата шалапурто.
125
7
 
10
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Ако някой се надява ГЕРБ да вдигне доходите има да чака докато гербаджиите се налапат.
124
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ ще е първа сила не защото народът ги обича, а защото Радев ще се издъни със служебното правителство. Вижда се, че ще го пълни със стари номенклатури, комунисти и русофили.Зорлем Радев ще върне ГЕРБ на власт!
123
2
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"ГЕРБ-първа..." то едни мастити гадатели говореха същото и за току що миналите избори,а гербавите комунисти получиха нещо средно от трите пръста не,че БСП са кой знае колко по-свестни и е трудно да се каже кои са по-крадливи .
122
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой ако се надява БСП да му вдигне дохода, по - добре да още сега да си слага въжето. Хляб няма да имат да ядат, запомнете!
121
5
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Близачите на тиквата са и от БСП и от библиотекарите, все пак той представлява "дясното"... а както е казал любимеца ви Сталин...по-добре да има легална опозиция която да контролирате, отколкото нелегална. Боце е представител на фалшивото дясно...радвайте се русофилчета и го плюйте, ама той ви е партия...
120
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееее, близачите на тиквата нямат свършване. И баба цеца беше първа, ама ретроградния Меркурий нещо се позабави на орбита. Боце гледай небето, ама не през розови очила !
119
4
 
10
 
! Отговори
всичко е 6 преди 7 години
Споко бе, следващия парламент бай Ху..й пак е на власт в коалиция с Псведомалоумните патриоти и Марешки - новия борец за правдини...ако не - кака ви Корни с кичето и Хидромелиоратора, при всички случаи няма да има оправия.
118
7
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 7 години
Стоя си аз тук, бачкам си и гледам сеир. А дано БСП спечели че да стане сеира още по-голям. Затова ще гласувам за тях.Ха-ха-ха.
117
1
 
9
 
! Отговори
Сол Ташак преди 7 години
хахаха...от Мутра на *** с киче за Мин. председател...българите са умни негодници и "тарикати"....затова се менкат и такива субекти във властта...
116
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нинова министър председател и КРАЙ
115
5
 
12
 
! Отговори
Решетников преди 7 години
Комунистически матриял *** избира. Между другото всички са ***.Ама то верно и матрияла е от *** и путинофили.ИЗВОД: *** - *** ИЗБИРАТ - Хахахахахахахахаааааа
114
5
 
7
 
! Отговори
Пешо Грейдера преди 7 години
Брей трика на Нинова май ще минаи ще привлече още някоя и друга овца покрай независимя радев
113
3
 
9
 
! Отговори
Не е за вярване преди 7 години
Как така втори , НАРОДЕЕЕЕЕЕЕ събуди се ! Ние след Русия , оби4аме най-много България ( защото тук крадем) .
112
3
 
10
 
! Отговори
Do 129 Tomata преди 7 години
1 тур на изборите за президентРадев - 25,44%Цачева - 21,96%*Казваш, че Цачева убедително водела на 1-ия тур или това само според проучванията преди изборите?
111
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези, които се канят да гласуват за Марешки, знаят ли въобще какви хора ще се сберат под байряка му? Пак партия от вожд и подлагачи. На принципа - чуждото е по-възбуждащо.
110
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е не , няма такава глъмотия , бойко втори мандат не изкарва го края вие го коландрите за трети , трябва да си дрогиран , че да гласуваш за герб или бсп ...това са последните рептили на държавна сигурност не схванахте ли ...
109
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Томата! Кефиш ме. Радев 45% одобрение. Борисов 30%. Как ли се чувства като не е найодобряван. Страх ме е да си не посегне.