В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП

Българите искат нови работни места и спиране на бежанците
211
В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП
Снимка: Булфото, архив

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", финансирано със собствени средства.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.

Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.

На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.  Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

На въпроса: "Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори", близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.

За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията - 35 на сто и икономическото развитие – 30%.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.

За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна - 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.

Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
17
 
! Отговори
и преди 7 години
Кой гласува за БСП, некви дърти които си мечтаят за бай Тошо и след това ги пускат на пързалката. Най гадното е че повличат в трапа и младите
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платени социолози!!!!Герб,Бсп,дпс и каво тогава????Айде стига!!!
106
13
 
18
 
! Отговори
Разилпия-БСП преди 7 години
Поне още 10г. БСП да не са на власт и ще се оправим!!!
105
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такъв парламент може официално да закрием държавата.
104
3
 
16
 
! Отговори
Томата преди 7 години
Тя и Цачева водеше убедително за първия тур , но ...ядец!Тия проучвания , при тая нагласа на хората и всеобщо възмущение и отвращение от лидерите на ГЕРБ , са пълна лъжа , едва ли водят на БСП!Ни сателитите от пишман патриотите , ни Марешки , тоя мошеник държан на каишка от Борисов , ще успеят да излъжат хората този път!Борисов и Цецо да си стягат опинците , ще се сбогуваме с тях по щъркелово време!
103
2
 
11
 
! Отговори
Нострадамус преди 7 години
ГЕРБ ще бъде трета,ако Цветанов отново пробута Цвета.
102
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Избори при тази система ... Все едно да ида на мач Левски - ЦСКА. Ни ме интересува резултата ни па искам политиците да се занимават с мен. Искам си мойта 1/7милионна част от България и забравям за тях.
101
8
 
12
 
! Отговори
Кой преди 7 години
Кой ще гласува за Герб и БСП. Само някой мазохист на който му харесва да сме последни по доходи в Европа. И двете партии са две лица на бившата БКП. 27 год ни пеят приспивни песни и нищо (само се облагодетелстват у БСП и Герб). Така че трябва да се избере нещо различно, което може да влезе обаче в парламента, т.е или Воля или патриорите.
100
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бе на вас все някой друг ви е виновен бе, това го знаем, ха ха хаааа."Това го кажи на Бойко Борисов. То не бяха оправдания с тройната коалиция, САЩ, евро-съюза, икономическата криза, русия, меркел, путин.Абе всеки друг, само генерал бойко е номер едно и другите му са виновни.Да вземе да си въре още едно червено конче и на ухото, явно това на ръката само не стига против уруките.
99
6
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Румен Радев 45% доверие,Росен Плевнелиев 24%.Само 45% и цели 24% - това просто не може да бъде.
98
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гладният" и "безработен" българин за 27 години не свали сам нито едно правителство, всичко бяха постановки, ама тръгнал да обяснява как ще срути парламента, смех :D
97
3
 
10
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ако Марешки е крал да ходи в затвора. Не ми пука за него. Но не искам и хората, които заГРОБват България, крадат и след тях все едно са падали бомби над страната ни.
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В момента можеш да си безработен, само ако наистина си ужасно некадърен.
95
8
 
18
 
! Отговори
Хе преди 7 години
"ГЕРБ-първа".Тя щеше да спечели и президентските избори,"според представителни проучвания",пък те ви изненада.Борисов дерайлира,нерви,омраза и злъч цвърчат и от ушите му.Как може някой да си позволи да му отнеме "рожденото право" да управлява...Не с майдан,а с подли действия ще се опита да свали от власт президента Радев,след като "великодушно го дари" с целувката на Юда.Майданът за момента не е удобен,тъй щото идат избори,а голямата част от българите харесват г-н Радев.Боцо рече,че е във война.
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече 28-*** година ни управляват европейските шампиони по управленска нек-адърност!Като се започне от пишкан ком-унисти-сиреч соц-иалисти,та през разни дер-мокретени, ком-арджи-мон-архисти,моз-ъчно блокирани ликв-идатори,фа-шисти и обикновени пед-ераси! Вече 28-*** година в Европа няма партийни лидери,които да могат дори да се доближат до тяхната степен на простотия и престъпност,колкото и да се стремят!ДОКОГА на политическия ни пазар ще се допуска само из-метта на обществото???
93
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ха ха ха според такива като Тренд, мред, днес, и пр. платена медия герб винаги ще са на власт аа абе ще ви се ама се молете да не ви съди НАРОДА
92
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 102Подсмихва ли се Тиквата?!Не ми изглежда усмихнат.Но скоро ще го видиш "усмихнат" зад решетките.Бай Ставри.......нали знаеш, *** герберако.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"а Ньой забравят"За Ньой са виновни същите политици, които тровят България и до днес.Ако се надяваш, че забравяме... ще бъдеш неприятно изненадан.Платените коментаторчета, като напомняте, че всички комуникации се следят... знаете какво означава това за вашето бъдеще нали?или се надявате да изгори "партииният дом" и да ви изтрие досиенцата :)Надеждата крепяла човека казват.
90
6
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 7 години
Много хора вече задават въпроса на твоя Марешки,"Вярно ли е,че си източвал държавния резерв с гориво за да го пласираш на по-ниска цена с разрешение на Б.Борисов срещу политическа подкрепа"?.Ако е вярно,това е престъпление.Главния прокурор да провери истина ли е.
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На *** народ като бълга*раците няма смисъл да им се позволява да гласуват.Това е все едно на май*муни да им дадеш да гласуват.Колко сте прости??Толкова много, че няма шанс да разберете това.