В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП

Българите искат нови работни места и спиране на бежанците
211
В новия парламент – пет партии. ГЕРБ – първа, по петите й е БСП
Снимка: Булфото, архив

Пет формации със сигурност ще попаднат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и "Воля", които ще преминат бариерата от 4% и ще влязат в парламента.

Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център "Тренд", финансирано със собствени средства.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП с почти 3% преднина от гласуващите.

Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8 на сто подкрепа.

Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа.

На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, "Воля" показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторския блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват.  Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и "Да, България" (0,7%) няма да имат представителство в парламента.

Опцията "не подкрепям никого" събира малко под 4%.

На въпроса: "Вие лично бихте ли гласували за нова политическа партия на предстоящите предсрочни парламентарни избори", близо една пета декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение.

Новият президент Румен Радев се оказа най-харесваният политик в момента. Той печели доверието на 45% от участвалите в допитването.

Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него.

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21% подкрепа.

За българите основните проблеми са създаването на работни места – 37%, следвано от корупцията - 35 на сто и икономическото развитие – 30%.

Страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент. За 25% от анкетираните това е най-големият проблем в страната.

За бърза реформа в здравеопазването се обявяват 18 на сто, за спешна съдебна - 17 на сто, толкова смятат, че най-важното сега е да се запази финансовата стабилност в страната.

Като цяло българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"На Тебе не ти ли е неудобно да допускаш правописна грешка?"непак заповядай другарке от Герб
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Властта има илюзии, че службите ще ги спасят от българският народ.Че редовите полицаи, дето ги тъпчат и унижават ежедневно, ще дадът живота си за да запазят дебелата тратка на Цецето Цачева и ефидната усмивка на генерал бойко.Или чакат армията, която унищожиха и сега е по-малка от една футболна агитка.Еххх драги ми патиланци. Реалността, не е такава както я сънувате.А наредбите на евро съюза за Data Retention влязоха от преди много години, ама ти просто си неук драги.
86
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Валери Симеонов Премиер!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак са на първо и второ място! Не ви увряха празните кратуни.
84
2
 
7
 
! Отговори
До Сократис преди 7 години
На Тебе не ти ли е неудобно да допускаш правописна грешка? Когато се обръщаш към множество не се пише "ви" с главна буква. Главна буква се използва само тогава, когато обръщайки се персонално към някой изразяваш уважение, или спазваш субординацията!
83
2
 
17
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
ГЕРБ ще е първа,ама на 36-ти.Хем си плашщат на социологическите агенции,хем ги лъжат.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Моля заповядайте. Ораните на реда може да се справят със всякакви размирици. Имат право вече да следят кореспонденцията, ви снимат, има ресурс и техника срещу безредици. В западна Европа дори армията изкараха срещу францизите миналата година"Аве лиолио, питай англичаните и франсетата на Дойран какво става като се ядоса българският народ.Питай в Одрин, какво стана.Питай как ген. Колев дето натири руските войски от добруджа през първата светова война.
81
8
 
8
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Много се изкефих, че нарушихме спокойствието и конфорта на Борисов и избрахме за президент Радев. Дали не е настъпил момента за още една изненада, Марешки да спечели изборите. Би било твърде хубаво, но не е невъзможно.
80
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Бойкот на гласуването по сегашната система - изборите които променят нещата за сега са ни забранени.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бе като дойде Народния съд ще видите и герб и нс и платени плазмодии
78
0
 
16
 
! Отговори
до 83 преди 7 години
при мен е същото само, че за ГЕРБ, и аз се чудя откъда тия 30%
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И каква работа ще намерите пред Народното Събрание?!"Не се притеснявай ти за тази работа. Все народа ще си уплътни някак времето, като няма какво да яде и е безработен. Просто няма да е с театрални постановки и музичка като на умните и красивите.2013 помниш ли физиономията на Бойко, дето напълни гащите от страх.Сега е по-зле, хората са по-мизерстващи и още по-зле. Ти ги озлобявай още, пък после реви "Леле що стана".
76
1
 
6
 
! Отговори
Пропаганда преди 7 години
След изцепките на безумния Симеонов, патреотарите ще съберат най-много 7-8%! ДПС имат твърд електорат - минимум 7%! Дефлораторски Блок няма да събере нищо. Всичките гласове на "десните" ще отидат за Радан Кънев и Да България, които ако се коалират многат да съберат поне 7%. Марешки ще има над 6% - със сигурност. Картинката е доста шарена!
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 79"мили мой" сега аз да ти обясня нещо. Едно време нямаше начин да не си член на партията и да си офицер. Баща ми който е оз капитан 1 ранк е бил член понеже така са стояли нещата. Това не значи абсолютно нищо! Времената са били такива.
74
3
 
11
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Предлагам Плевналиев да бъде министър на нищоправенето и празните приказки.
73
0
 
12
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Не Ви ли е обидно да коментирате новина под заглавие с правописни грешки?
72
3
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименИ каква работа ще намерите пред Народното Събрание?! А, Фандъкова има проблем с жълтите павета - може да ви наеме да ги прередите! Абе, хора! В НС - колктото и да наемат - все ща са само няколко стотин - най-много - 1000. Не можете да си намерите работа там! Търсете работа по фирмите!
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Я ми покажи партийната книжка на Борисов ако обичаш. Някъде снимка нещо? Или просто ей така си говорим да се намираме на приказка..."Ти с Бойко Борисов спори, като не вярваш:"Bulgarian Post 27.09.2007 г."Бил съм член на БКП, както другите момчета във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия."Бойко даже отказва да подпише деклация за деполитизация след 89та, за да остане верен па партята майка БКП.Това са ФАКТИТЕ мили мои...
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 77И как точно ще стане я кажи плана
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааааа хайде моля ви се стига сте ни пробутвали платени социологически проучвания.И без това нито един път не сте познали ,ние ще се постараем ГЕРБ и БСП никога да не се докопат до управлението.