ЕП отсвири петицията на ДПС за майчиния език

Това бил въпрос от компетенцията на държавите-членки
25 яну 2017 14:10, Красимир Ангелов
33
ЕП отсвири петицията на ДПС за майчиния език
Снимка: БТА, архив

С голямо мнозинство на свое заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език, внесена от ДПС, съобщават от ВМРО.

Още по темата

В защита на позицията на България евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС,  в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании.

Войводите отчитат, че позицията, демонстрирана в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема.

Комисията по петиции е приела, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки. Според Конституцията на Република България българският е официален език в България и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство.

"Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби", отчитат в своята позиция от ВМРО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ВМРОепмайчин език
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отсвирвай!
2
9
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, сега да забранят и партия на етническа основа !
1
75
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ли ти бе Ждамбазино се опитваш да скараш бьлгарското население? Хората гладуват от безработица а ти серсемино се опитваш да вкараш малцинствата в конфликти!