Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?

Възможно ли е след изборите новият парламент да не може да състави правителство?
25 яну 2017 12:20,
150
Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Много е вероятно след изборите на 26-ти март новия парламент да се окаже в една ситуация, в която да не може да състави правителство. Такова съмнение сподели пред Bulgaria ON AIR социологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд".

Социологическите проучвания показват, че към момента двете големи партии - ГЕРБ и БСП, имат много малка разлика.

Още по темата

"Това стопяване на разликата се дължи до голяма степен на победата на Румен Радев на президентските избори. Това даде един много силен тласък на социалистите да стигнат едни нива, които са много близки до ГЕРБ", коментира Ганев.

Той побърза да уточни, че това е временен резултат на електоралните нагласи и ако тенденцията за стопяване на разликата продължи, тогава и прогнозите ще бъдат по-точни.

"Към този момент като че ли изглежда, че пет партии ще влязат в парпалента. Това са ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новият проект на Марешки "Воля", продължи Ганев.

Под чертата с 3,7% от потенциално гласуващите остава Реформаторският блок, следван от ДСБ с 1,2%, АБВ с 1%, "Да, България с 0,7% и "Движение 21" под 0,5%.

Потенциалните коалиции между АБВ и "Движение 21", както и между ДСБ и "Да, България", ще променят процентите, отбеляза социологът.

Що се отнася до съставянето на правителството след предсрочните избори и евентуалните партньори, които ще търсят от ГЕРБ, Ганев поясни: "Този трети партньор може да бъде Марешки или той да се окаже в една много интересна ситуация, в която от него ще зависи и той ще има ключова роля в следващото управление. Забележете - в последните няколко седмици самият Борисов започна да говори за кабинет на малцинството. Това не е случайно - той добре си дава сметка, че парламентарната конфигурация ще бъде такава, че може да се наложи да се търси подкрепа от трети субекти при една евентуална коалиция между ГЕРБ и патриотите".

А относно новите десни проекти и тяхното бъдеще в управлението, коментира: "Проблемът при Христо Иванов и при неговата партия, която действително тръгна с много сериозно припознаване от тази либерална общност, е че в неговите послания той говори само на тази общност. Ако не започнат интеграционни действия между ДСБ и новия проект на Радан Кънев - "Нова република", и Христо Иванов, ми се струва, че можем да осъмнем след 26-ти март в една ситуация, подобна на 2013 година, когато ДСБ, СДС и ДБГ останаха под парламентарната бариера и то с близки стойности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още не е фактор, засега е все още проект. Но както се очертава проектирането малко се забавя. Рибата от Варна избяга.
123
2
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 7 години
5. Защо му отказват интервю "очи в очи", а искат от него да отговаря по телефона? Нали знаеш как се "режат" фразите и се "сглобяват" нови изречения при такива разговори от разстояние?6. Не ти ли направи впечатление, че по време на прословутото удряне на шамар са присъствали само трима? Некоректният наемател, общинарят, който е дошъл да защити интересите на този наемател и Марешки. После общинарят хленчи като п/тьо, че му бил ударен шамар! Кой е видял какво е станало, освен наемателят!Мисли!
122
1
 
8
 
! Отговори
До 130 преди 7 години
Какво точно си пролича в репортажа на Ахчиева?1. Тя не каза на кого е присъдено спорното заведение след развода на наемателя.2. Не съобщи, че и сградата, в която се намира заведението, и земята, върху която е построена, са на Марешки.3. Общински е тротоарът пред заведението. Ако някой залепи "зимна градина" пред твое помещение, за което не ще да ти плати наема, ти няма ли да я събориш?4. Защо са поставили предварително СРС, а той протестира, че записът е манипулиран?5. Защо му отказват инте
121
2
 
6
 
! Отговори
До Vladimir преди 7 години
В днешния зверилник, в който се е превърнала държавата ни, каква благост очакваш?Виж лицата на хората по улиците, колко от тях са с благо изражение?Този се опъна на картела, ясно е, че ще го газят по мутрешки. Как да оцелее, ако не им отвърне по същия начин?Не го знам какъв е. Няма откъде да науча дали някой не стои зад него в сянка и не крои някакви планове, които да постигне посредством този човек. Но същевременно не вярвам и на онези, които го клепат. Прекалено организирани ми се виждат.
120
0
 
7
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Започват тънките сметки само дето кръчмаря мисли друго.
119
4
 
13
 
! Отговори
Vladimir преди 7 години
Няма никаква благост в лицето на този човек. Сигурен съм че и в характерът му няма. В биснеса може и да е добър, но за държавник - човек най-вече загрижен за благото на хората НЕ СТАВА!
118
3
 
8
 
! Отговори
zika преди 7 години
mareshki spasitelnata jiletka na borisov.
117
5
 
21
 
! Отговори
Камен преди 7 години
Ако има ефективно работеща правосъдна система, този мошеник и оня от Банкя ще са едни от първите в затвора. Такава, обаче няма. Отнасят го само разни кокошкари от време на време. Сещам се и за друг голям мошеник, ДДС-ра Ветко Арабаджиев, дето си купи японския хотел. Е, нема такава държава!!!
116
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки, в репортажа на Валя Ахчиева си пролича що за човек си.....типичната Варнеска Мутра. Рекетьор и изнудвач.
115
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
двете големи партии - ГЕРБ и БСП? След изборите ще са двете малки партии, 2,5 милиона гласуаха СРЕЩУ ТЯХ
114
2
 
23
 
! Отговори
! преди 7 години
В ролята на Яне Янев - Веселин Марешки
113
0
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛОС ВАНГЕЛИС преди 7 години
В БИЛГАРИЯ ВЛАСТТА Е ''ЧАСТИЧНА РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ПАРТИОКРАЦИЯ''..КЪДЕ ВИДЕХТЕ ДА ИМА ПРЯКА И ПЪЛНА ДЕМОКРАТИА ??ВЛИЗАТ ЕДНИ ПАРТИЦИ-ПОСЛУШКОВЦИ, САМИ ОБЯВИЛИ СЕ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, И СИ КЮТАТ 4 ГОДИНИ НА АВАНТА, БЛАГА, ПРИВИЛЕГИИ И МЕГА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И СЛАДЪК ЖИВОТ.НИКЪДЕ НЯМА ПЪЛНА И ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ В СВЕТА.АКО ИМАШЕ ДЕМОКРАЦИЯ, ВСЕКИ ЧОВЕК ЩЕШЕ ДА УПРАЖНЯВА ВЛАСТТА, А НЕ ДА БЪДЕ ПОД-ВЛАСТЕН.
112
0
 
13
 
! Отговори
! преди 7 години
Данните са некоректни, защото според кодексът на Цецка, преправен точно по време на президентските избори, квадратчето "Не подкрепям никого" в крайния вот няма да се брои за действително при парламентарни избори. т.е. %-тите от квадратчето трябва да се преразпределят към другите и чак тогава да се тегли чертата за 4-те % и тогава може да влезнат повече партии
111
3
 
16
 
! Отговори
До 116 преди 7 години
Само да те светна, че първите фалирали банки в България и то всичките със спестяванията на целия народ беше по време на деноминацията на лева и при управлението на сините. А директори и юрисконсулти на същите тия банки бяха все бивши комунисти или деца на такива!, които се бяха пребоядисали на сини! Сега същите тия са пак на държавна служба в разни агенции, министерства, посолства и т.н. и т.н. И няма нито един осъден!
110
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
извинявам се - 17 000 лева на АПАРАТАМЕНТ, над 3-4 пъти е завишена реланата цена.
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от данните изнесени от Лиляна Павлова става ясно, че е нормално да се дава средно 17 000 лева за саниране един блок. не става ясно къде точно има 15 етажнни панелки???
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И по 50 кила безплатна бира на калпак.Това е фактора
107
4
 
15
 
! Отговори
До 104 преди 7 години
Анонимчо дето възпяваш париите!Помниш ли 1996 г.? Една мър.ла се изкатери на най-високата трибуна на България и се похвали, че родителите й са парии! Помниш ли какво изсъска същата тази от същата трибуна, виждайки че любимата й столетница губи властта? Със злобен тон каза:"Да им оставим долара по 500 лв, пък да ги видим тогава!"Помниш ли каква цена достигна долара благодарение на машинациите на партията на париите? 3 000 лв! Моята заплата - 10 000 лв. Щерката на париите я пратиха посланик в ЕС
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
116,заплатата ти никога няма да стане 3$ докато сме във валутен борд.И да не сме,пак няма да стане,защото всичко вече е частно и само твоя шеф може да реши колко да ти даде.Но вие,гербаджиите толкова сте се уплашили да не загубите властта,че ставате смешни и направо трагикомични.Аз до сега съм гласувал само за сините,но те се оказаха най-твърдото ядро на БКП,затова вече ще гласувам за БСП.Само те ми вдигнаха заплатата и на баба ми пенсията.От тогава само залъгалки.Мерси.
105
10
 
6
 
! Отговори
До 116 Vlad преди 7 години
Точно! Също като Тръмп! Гадна физиономия, гаден поглед!