Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?

Възможно ли е след изборите новият парламент да не може да състави правителство?
25 яну 2017 12:20,
150
Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Много е вероятно след изборите на 26-ти март новия парламент да се окаже в една ситуация, в която да не може да състави правителство. Такова съмнение сподели пред Bulgaria ON AIR социологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд".

Социологическите проучвания показват, че към момента двете големи партии - ГЕРБ и БСП, имат много малка разлика.

Още по темата

"Това стопяване на разликата се дължи до голяма степен на победата на Румен Радев на президентските избори. Това даде един много силен тласък на социалистите да стигнат едни нива, които са много близки до ГЕРБ", коментира Ганев.

Той побърза да уточни, че това е временен резултат на електоралните нагласи и ако тенденцията за стопяване на разликата продължи, тогава и прогнозите ще бъдат по-точни.

"Към този момент като че ли изглежда, че пет партии ще влязат в парпалента. Това са ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новият проект на Марешки "Воля", продължи Ганев.

Под чертата с 3,7% от потенциално гласуващите остава Реформаторският блок, следван от ДСБ с 1,2%, АБВ с 1%, "Да, България с 0,7% и "Движение 21" под 0,5%.

Потенциалните коалиции между АБВ и "Движение 21", както и между ДСБ и "Да, България", ще променят процентите, отбеляза социологът.

Що се отнася до съставянето на правителството след предсрочните избори и евентуалните партньори, които ще търсят от ГЕРБ, Ганев поясни: "Този трети партньор може да бъде Марешки или той да се окаже в една много интересна ситуация, в която от него ще зависи и той ще има ключова роля в следващото управление. Забележете - в последните няколко седмици самият Борисов започна да говори за кабинет на малцинството. Това не е случайно - той добре си дава сметка, че парламентарната конфигурация ще бъде такава, че може да се наложи да се търси подкрепа от трети субекти при една евентуална коалиция между ГЕРБ и патриотите".

А относно новите десни проекти и тяхното бъдеще в управлението, коментира: "Проблемът при Христо Иванов и при неговата партия, която действително тръгна с много сериозно припознаване от тази либерална общност, е че в неговите послания той говори само на тази общност. Ако не започнат интеграционни действия между ДСБ и новия проект на Радан Кънев - "Нова република", и Христо Иванов, ми се струва, че можем да осъмнем след 26-ти март в една ситуация, подобна на 2013 година, когато ДСБ, СДС и ДБГ останаха под парламентарната бариера и то с близки стойности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
15
 
8
 
! Отговори
Пак до 113 преди 7 години
На прословутия шамар няма свидетел, освен онзи, който е извикал онзи общински съветник, за да плаши той Марешки. И общинарят твърди, че е ударен в присъствието само на онзи човек, заради чиито интереси той се е опитал да притисне Марешки.Никакъв не ми е Веселин Марешки, живея чак на другия край на България и от доста време кракът ми не е стъпвал във Варна, но като гледам как се опитват да го натопят и да го изтикат, започвам да си мисля дали пък да не подкрепя точно него?
103
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който смята че бсп ще го оправи, да сваля гащите и да заема поза.Просто думи нямам какви *** има тук. Надявам се да са долните *** червени ***. Иначе не виждам нормален човек, който да иска да е на 3 долара заплата ОТНОВО И ДА МУ ОБЕРАТ СПЕСТЯВАНИЯТА ОТ БАНКАТА. ДА ГО КАРАТ ДА СТАВА СУТРИН В 5 ЧАСА ЗА ДА СЕ ДОКОПА ДО ХЛЯБ ИТН.
102
5
 
8
 
! Отговори
До 113 преди 7 години
Това за държавния резерв беше малко по-дебела тролска пропаганда. И дете трудно ще се хване.По вестниците пък се опитаха да внушават, че взимал горивото на едро от неизвестен посредник, който, по незнайни причини, поемал всички междинни разходи.Ахчиева и тя се включи, според мен под нечий натиск. И "забрави" да каже, че спорният имот е в сграда, принадлежаща на Марешки и построена на негова земя.Не каза и кой е получил заведението след развода на наемателя.На шамара също няма свидетел, освен
101
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не може да ме убеди в съмнителната честност на това лице.Визията му, речникът му, битието му, неизвестните в живота му и странният му подем в *** Варна, ме карат да не намирам нищо в този образ, което да ми дава надежда, освен да ме насочи към мутрагеньо.Мазен, лукав, неискрен, трудно въздържащ гнева си, пресметлив.Понякога ми прилича на Митьо Пищофа, но с по - други изразни средства.Не го харесвам! По - точно - не му вярвам.
100
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ключов партньор за ГЕРБ-то е ясно.Затова ли източи държавния резерв с гориво с разрешение на Б.Борисов,а ние се чудехме защо го продава по-евтино от останалите.За да бъде следващата патерица на ББ.Ти на мене-аз на тебе.Но рано или късно истината излиза наяве и е време и прокуратурата да се намеси.И виновните да отидат там,където им е мястото.
99
0
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
ОТИВАМна гръцкия опит през три месеца избори и нов кабинет но заплате и пенсии растат до кат унас мин. заплата се вдигна за сметка на майчинството за втората е под минималната на з40-50 л.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Марешки даваше евтини лекарства на кабинет Борисов 1 и 2, нямаше да лудуват Дрянков и Трайчов.
97
0
 
25
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Марешки е новият Бареков, просто зад Бареков бяха ДПС и парите на КТБ, а сега зад Марешки е трибуквената варненска групировка, която притежава и този сайт включително.И не, олигархията няма да влезе с мажоритарни избори, олигархията вече е влязла 27 години с пропорционални избори във всяка една власт.
96
1
 
28
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
На човек е нужно да проследи едно 5 минутно интервю с Марешки, за да разбере, че г-н Аптека може да разбира от пласиране на медикаменти, но не и от политика. Същите тези, които гласуваха за кавала-журналист в Брюксел явно сега гледат в Магарешки.
95
3
 
21
 
! Отговори
Dzver преди 7 години
До АнонименТой Марешки ще обещае и децата да им направи на тия майки... :))))))
94
5
 
26
 
! Отговори
Бокови номера преди 7 години
Боко си направи патеричка - другаря Магарешки :) Явно го е хванал с компроматче и сега Магарешки слушка и изпълнява. Добрата новина е, че Магарешки няма да влезе в Парламента, а ГЕРБ ще загуби изборите.
93
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 102Остана и да го вярваш това за 1000 лева! Обещава Марешки на майките, а иска да става министър на икономиката ..... Що не рече, че иска социален министър да става, да раздава лекарства без пари и бензин с намаление за бедни, инвалиди и болни, ами иска там, където падат пари, а не се дават?????
92
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 102Марешки от джоба ли си ще ги плаща? А за данъци, мита и акцизи на лекарства и горива дали е чувал?
91
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На крак, о парии презрени,на крак, о роби на труда!Потиснати и унизени,ставайте срещу врага!Нек' без милост, без пощадада сринем старий, гнилий строй!Светът на нази днес се нада,напред в решителния бой!
90
5
 
28
 
! Отговори
Бачо Кольо преди 7 години
Аман от гербаджийски протежета
89
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки обеща майчинство от 1000 лева само на майки над 21 години с више образование и 800 на майки със средно образование.Крайно време е професията майчинство под 19 години да бъде забранена със закон и наказвана строго със закон ! Нека се насърчат майки с образовение, Християнските закони не дават благословия на малки майки бракове с малолетни,
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 99Абе, чух, че Бойко и ГЕРБ от днес щяли да връщат милионите дето ги събрали докато били на власт, ама не разбрах къде точно. Май валчери щяли да раздават :)
87
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Червените милионерии още: Премянов, Пирински, Гечев, Митьо-гестапото, Чакъров и други мазнюги.
86
4
 
28
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Абе какво ми го хвалите ББ едни три милиарда от гърба ни ги плати на инат на БСП още три пак от гърба ни за санирането закопани ни с 24 милиарда дето не знаем къде са !? Един мандат не е изкарал, сърди се на народа си като 5 годишен ! Останалото допълнителни вие !!!
85
3
 
9
 
! Отговори
Васил Левски преди 7 години
Баба Куна е дъртас комунистка.