Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?

Възможно ли е след изборите новият парламент да не може да състави правителство?
25 яну 2017 12:20,
150
Факторът "Марешки" – ключов партньор за бъдещ кабинет?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Много е вероятно след изборите на 26-ти март новия парламент да се окаже в една ситуация, в която да не може да състави правителство. Такова съмнение сподели пред Bulgaria ON AIR социологът Димитър Ганев от изследователския център "Тренд".

Социологическите проучвания показват, че към момента двете големи партии - ГЕРБ и БСП, имат много малка разлика.

Още по темата

"Това стопяване на разликата се дължи до голяма степен на победата на Румен Радев на президентските избори. Това даде един много силен тласък на социалистите да стигнат едни нива, които са много близки до ГЕРБ", коментира Ганев.

Той побърза да уточни, че това е временен резултат на електоралните нагласи и ако тенденцията за стопяване на разликата продължи, тогава и прогнозите ще бъдат по-точни.

"Към този момент като че ли изглежда, че пет партии ще влязат в парпалента. Това са ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новият проект на Марешки "Воля", продължи Ганев.

Под чертата с 3,7% от потенциално гласуващите остава Реформаторският блок, следван от ДСБ с 1,2%, АБВ с 1%, "Да, България с 0,7% и "Движение 21" под 0,5%.

Потенциалните коалиции между АБВ и "Движение 21", както и между ДСБ и "Да, България", ще променят процентите, отбеляза социологът.

Що се отнася до съставянето на правителството след предсрочните избори и евентуалните партньори, които ще търсят от ГЕРБ, Ганев поясни: "Този трети партньор може да бъде Марешки или той да се окаже в една много интересна ситуация, в която от него ще зависи и той ще има ключова роля в следващото управление. Забележете - в последните няколко седмици самият Борисов започна да говори за кабинет на малцинството. Това не е случайно - той добре си дава сметка, че парламентарната конфигурация ще бъде такава, че може да се наложи да се търси подкрепа от трети субекти при една евентуална коалиция между ГЕРБ и патриотите".

А относно новите десни проекти и тяхното бъдеще в управлението, коментира: "Проблемът при Христо Иванов и при неговата партия, която действително тръгна с много сериозно припознаване от тази либерална общност, е че в неговите послания той говори само на тази общност. Ако не започнат интеграционни действия между ДСБ и новия проект на Радан Кънев - "Нова република", и Христо Иванов, ми се струва, че можем да осъмнем след 26-ти март в една ситуация, подобна на 2013 година, когато ДСБ, СДС и ДБГ останаха под парламентарната бариера и то с близки стойности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
26
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 7 години
Чакайте...този да ви дава ефтин бензин, наивници
83
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 92Нали ги питахме социолозите за президентските избори? Казаха, че цецка води с най-малко 10%, а падна с 20%. Вервайте им и мечтайте, но избирателят вече не играе с онзи, който поръчва музиката!
82
9
 
10
 
! Отговори
Роло преди 7 години
До ДругареМного точно мнение. Сега готвят за софрата Желю-бойчевци и Ерменковци да папкат нали!
81
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом цоциолозите казват, че герб и бсп са изравнени, значи бсп има около 10%, а герб 30%.Ако питате червен Кольо ще ви каже, че бсп има към 45%.
80
8
 
22
 
! Отговори
Ст.н.с. Пейков преди 7 години
Аз ще гласувам за БСП защото тази партия е перлата на българската политика. Всичките и членове са усмихнати и енергични без лоши мисли в съзнанието си. Въпреки че нямат скъпи коли и фирми, те имат огромно желание за работа от ранна сутрин до късни часове. Тази трудолюбивост ще даде резултат! Герб е партията на олигарсите и престъпниците докато в БСП са работливите добри хора.
79
2
 
25
 
! Отговори
е преди 7 години
А защо Радан не се бори да вземе властта ?Защото партията му е също така корумпирана и свързана с бандити . Но говорим за БСП фалитите.А фалита на т нар дясно . Има ли изобщо някой там ,който да не е разследван за корупция?
78
5
 
27
 
! Отговори
картината преди 7 години
Радан Кънев е политически труп ,който омириса дясното.
77
4
 
36
 
! Отговори
Братя българи! преди 7 години
Още една мут ра ли ще набутаме в парламента да ни управлява? Абе,свършиха ли читавите хора в тая държава,или тях просто не ги допускат до властта? Тоя го разследват,а се натиска да управлява държавата.Я си спомнете народните избраници в последния ни парламент и боцовата "чета".Нагли,ояли се с чувство на недосегаемост екземпляри.Кога най-сетне природата и народецът ни ще "изплюят" пас мината преследваща единствено личните си интереси.?Народе,народеееее....
76
16
 
10
 
! Отговори
Другаре преди 7 години
След дълго умуване , най-сетне прозрях в какво се изразява лявата идея на нашите социалисти. Другарката Нинова си го каза - който е натрупал 12 години стаж е парламента или 3 милона в сметката, моля да се оттегли от софрата за да може и другите да се облажат. Да гласувама за тях другаре! Ура!
75
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП е единствената умерена лява партия, която успя да се разцепи и то на три (Движение 21 на Дончева също оттам се отлюспи). Мантрите са едно, но реалността - друго и ще се види още на 2 април. Корнелия пак ще трябва да обяснява на бабките що тъй е станало.
74
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това с Марешки ми наподобява на телефонните измамници. Който пусне бюлетината за него с мисъл за евтини лекарства и горива, в крайна сметка ще е на толкова полза, колкото е ползата за измамените бабички. Отваряйте си очите!
73
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гБСП/БКП доказаха как се фалира 5 пъти за 70 години. И как се краде от народа.
72
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-жалкото в цялата история е, че десните са като орел, рак и щука. Още по-времето на СДС разкола беше факт. Голям позор. Всички държави си имат ясно изразени ляво и дясно. При нас е ляво и център.
71
6
 
20
 
! Отговори
ж преди 7 години
Говорим някак свободни и каквото ни се иска за БСП.Обаче фактите са поразителни .Тя спечели пак президентските и вероятно ще спечели и парламентарните.И то 3 г след като Радан Кънев заяви ,че БСП щяла да отмре до 4 г ,а РБ щял да вземе властта самостоятелно .Е,кой е прав и какво стана .
70
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това социология ли е или агитация в полза на Магарешки? Я да си се обяснява там с прокуратурата и да си наляга парцалите, а не да търси имунитет чрез парламента!!!Чудя се дали ние сме толкова *** или те - социолози и политици, ни смятат за канарчета. Няма безплатен/евтин обяд! Евтиното гориво и лекарствата Марешки или вече си го е откраднал по друг начин или се кани да си го припадне тройно като го вкарат наивниците в парламента!!!
69
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко нищо не е съживил, просто ги превърна в своя патерица. Процентите ги махни - знаеш колко са достоверни, когато ги дават в медиите. "Другите" проценти са съвсем различни.
68
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки няма да влезе в парламента. Баси социолозите.
67
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
75 - БСП щяха да отмрат, но Бойко ги съживи от нищото направо с действията си срещу Бокова и с номинацията на Цачева и с улитаматумиет си, че хвърля оставка. сега вече набраха инерция. от 12 процента да достигнеш 25 за една година - това само Бойко го направи съживявайки един труп.
66
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХОРАТА СЛЯПО ВЯРВАТ НА ТОВА КОЕТО ЧУВАТ И ВИЖДАТ. ХОРАТА СЛЯПО ВЯРВАТ ЧЕ МАРЕШКИ Е РОБИН ХУД , А НЕ ЧЕ ПРОСТО ИМА ДАНЪЧЕН ЧАДЪР
65
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на БСП голямат им грешка е че 2009 потърсиха съюз с ДПС и оттогава не могат да излязат от омагьосания кръг. създадоха се два системни блока Герб- патриоти (и малко неолиберали от старото СДС) и БСП- турци.. Малко като в Германия станахме. по една голяма е една малка партия в дясно и в ляво.