Герджиков – свестен и известен! Дали ще ни слиса?

Коментари от кулоарите за назначения от президента служебен премиер
Обновена: 25 яну 2017 14:01 | 25 яну 2017 14:00, Екип на Dnes.bg
118
Герджиков – свестен и известен! Дали ще ни слиса?
Снимка: архив Bulphoto

Суперлативи за новия служебен премиер Огнян Герджиков изпълниха кулоарите на парламента няколко часа след като официално стана ясно, че той ще е служебен премиер в правителството на президента Румен Радев.

Партийни лидери и депутати от различни цветове един след друг изтъкваха добрите му страни - балансиран, познат, "свестен", умерен...

Неофициално в кулоарите на парламента някои припомниха и че новият премиер и бивш шеф на парламента носи душа на поет.  

Преди време Огнян Герджиков написа и издаде стихотворна книжка за деца със заглавието "История с Мечо, с патоци и с Лиса, история, дето съвсем ще ви слиса"*. Дали ще ни слиса?, пошегува се депутат.  

Официално обаче народните избраници не пестяха похвалите си.

"Всеки, когото питате, ще ви каже, че г-Герджиков е свестен човек", каза пред Dnes.bg Росен Петров от БДЦ. Той си спомни, че му е предавал по търговско право и го познава като умерен човек и брилянтен юрист.  

Според Росен Петров сред предимствата на Герджиков било и това, че е центрист по убеждение - нито ляв, нито десен.

"Спомням си когато бях в телевизията, той имаше една инициатива - "Да събудим спомена за българите в Албания. Правеше го абсолютно доброволно, обикаляше по телевизиите с цел да кани водещите да говорят по тази тема. Само добро мога да кажа", каза още Росен Петров.  

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не спести похвалите си за служебния премиер Огнян Герджиков. Според воеводата той е умерен политик, прекрасен юрист, така че не трябва да се очакват резки движения.

Каракачанов е убеден, че с такъв служебен премиер няма как кабинетът на Румен Радев да не подготви честни избори. Освен това от биографиите на служебните министри на външните работи и на отбраната ставало ясно, че няма да има промяна в международната политика.

Шефът на групата на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че Герджиков е добра фигура за служебен премиер.  

"Поне досега, за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно. Смятам, че това е един добър избор", отсече той.  

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче предпочете да не прави коментар, засега. Причината – искала да погледне на служебния Министерски съвет в цялост. Така че тя отсече, че ще изчака първо да излезе указът за състава на служебния кабинет и след това да каже тежката си дума.

"Г-н Герджиков го познаваме, той е публично лице, професор по право, винаги сме имали положителна персонална оценка към него", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той коментира и че излизащите имена за министри също показват, че служебният кабинет ще бъде съставен от доказани експерти.

Похвали дойдоха и от АБВ.  

"Президентът се спря на един много уважаван и умерен човек. Мисля, че професорът не само ще осигури основната работа по подготвката и провеждането на изборите, но и при него и при министрите ще има приемственост в държвата", каза Георги Кючуков от партията на Първанов.

Единствен лидерът на ДСБ Радан Кънев се оказа разочарован от избора на служебния премиер.

"Аз не познавам Герджиков, но бяхме на коренно противоположи мнения за съдебната реформа, така че това за мен не е добра новина. Винаги съм бил резервиран по отношение на кадрите на НДСВ, защото мисля, че връщането през задния вход в политиката не е най-добрият знак", отсече тъмносиният депутат. Иначе той виждал един доста амбициозен кабинет, за който се надява, че ще оправдае доверието на президента Румен Радев.  

* История с Мечо, патоци и Лиса

Камбаната звънва, оглася гората,

тревожно вълнува на всички сърцата.

Пристига веднага на тази поляна

Сърничка скоклива, в пот цяла обляна.

Пращят сухи клони, това е Мецана -

Угрижена много, до смърт запъхтяна.

След нея явяват се като по чудо

Добрите животни, дори и... влечуго.

Вижте, язовец пристига,

А след него - чучулига,

Катеричка-катеринка,

Заедно с една калинка,

Ежко-Бежко таралежко -

Бързал много, диша тежко,

Пъстра жаба кривокрака

Скача в миг из храсталака,

Тромавата костенурка

(Кой знай що в ръката с хурка),

Чер лалугер кат калугер,

Дългоопашат синигер,

Охльо-Бохльо рогоносец,

Пеперудка лекокрила,

Косе-Босе дългоносе,

Гущер шарен опашати,

Още - твари и пернати  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 7 години
Извинявайте, ама какво очаквахте?Правителство от извънземни изключителни политици?Прав е Росен Петров- на фона на другите Герджиков е просто свестен човек, дали ще е свестен премиер е друг въпрос. Ако говорим за него като юрист -той е от най-високите топки у нас.Класа! На БСП им се искаше да е Работническа класа , ама не се получи нещо. Да бият на изборите и тогава червен кабинет! Радев приятно ме изненада!
55
0
 
18
 
! Отговори
Избирател преди 7 години
Имам само една препоръка с Румен Радев да преименуват БЪЛГАРИЯ в ХАЗАРТНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Защото няма такава държава с такъв кумар. По кафета, ресторанти, пощи, бензностанции, лафки, подлези и надлези, репове - накъдето поглед обърнеш която и телевизия да пуснеш само ТОТО , ДЖАКПОТ, ЛОТАРИЯ, ВТОРИ ШАНС и нищо друго. Далавераджийска работа. Ако се облага това поне здравеопазването може да е безплатна.
54
7
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Марешки сваля бензина предизборно,но ако ИДИЛ отиде на кино, може би и той ще отиде на кино или ще компенсира от аптеките...Някои плюят,че БСП щяла да дойде на власт. Това не е страшно,ако дойде добър ръководител начело на държавата. По нашата българска логика през 2008 година стана икономическата криза в Америка,когато управляваха републиканците и те сега не трябваше да дойдат на власт,но американския народ отново им даде шанс...
53
5
 
11
 
! Отговори
спомени от Близнашки преди 7 години
Говорейки срещу олигархията и шуробаджанащината Близнашки се нагласи и стана служ премиер .Веднага назначи всички свои познати и приятели на постове като съветници .Трябваше да се изтеглят 40 милиона извън бюджета ,за да се усвоят от огладните протестъри ,слуги на другия олигарх Прокопиев.В края на лапането увеличиха и тока по нареждане на енергийната олигархия.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова свестен и фин човек не би се хванал с червените бандити
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечо е Герб, Лиса е бсп, а патоците сте вие!!!
50
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Основен проблем - Герджиков трябваше да е президент - Радев премиер. Само че историята ги нареди обратно
49
18
 
11
 
! Отговори
Край преди 7 години
Герджиков е много умен - много фин човек с разностранни интереси. Човек на много книги. Българите обаче дали са му на нивото да ги води -много ме съмнява. Като чета коментарите... Голям скепсис ме наляга.
48
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков е свестен човек и отличен преподавател, но министрите... Ще си замълча.Иначе, за служебен премиер, е супер.
47
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поне досега няма човек, който да се е изказал негативно за Герджиков.
46
4
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Радан да коментира Герджиков относно право - Хаааа ха - Това е горе долу, като да коментира пилотските качества на Радев, щото бил ходил до Бергамо с Уизер.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 42 - помним, помним. ДПС бламираха Герджиков, защото Шулева искаше реформа, в Булгартабак, а доган искаше с обръач от фирми да държи турците. Герджика застана зад Шулева и тропна по масата и ДПС го бламира. което доказва, че е почтен човек.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименна ниво е финансовият, Горанов вече гарантира за него.
43
0
 
4
 
! Отговори
ЕС 2007 - 2017/18та преди 7 години
До Анонименеее, чак пък толкоз! наредено е да изтипосат царствен камуфлаж за пред брюкселските зелки в спасяване европейското председателство на БСПДПС януари догодина. и това ще мине, да пускат по бързо сапунките, че пролетариатът току се разсъни и вземе да дразни пак Доналд кога ще плаща за базите и тн тинтириминтири
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега много е важно финансосовият министър да е на ниво. А също и този на икономиката.
41
3
 
13
 
! Отговори
681 преди 7 години
Кой пръв съобщи състава на това служебно правителство?Не бе Румен Радев, а синчето на Соломон Паси...При кого изприпка след като бе в Президентството бъцещият премиер? - при Пасито...Отговорети си тогава кой го е редил това правителство! И си спомнете за кого сте гласували!
40
4
 
6
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Избягалия от руските прелести Олег Калугин каза,че след 1919 г. всички руски агенти били превербувани в съветски а след 1991 г. обратно- всички съветски в руски. До 1991 г. нашата ДС бе филиал на КГБ затова,ако Герджикав й е служил,значи е служил и на КГБ сиреч на вас,червени шемети и съответно е ваш човек- от какво сте недоволни тогава? На крив ой и в-ната му пречи: това сте вие!!!
39
3
 
9
 
! Отговори
е преди 7 години
Нека този служебен премиер да провери предходния и защо са му отпуснати 40 милиона лева извън предвидения бюджет.Как Близнашки усвои със своите приятели 40 милиона лева .Безобразие.
38
6
 
6
 
! Отговори
Хайтър Пийтър преди 7 години
Много бързо се отметнахте от Радев а,червени преметачи? Знам ви мутренския манталитет- ако не подеме поход към грабителство,и най-вашия управник не ви е драг! А дали е "ваш" Радев,Америка го каза като му честити новата длъжност!
37
3
 
13
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Нещо упорито се укрива в биографията на Огнян Герджиков! Навсякъде пише, че е роден на 19 март 1946 г. в София. И веднага след раждането си завършва Юридическия факултет? Този не е ли ходил на училище? Няма ли средно образование? Като Мартин Шулц?