Министри: Докладът на Еврокомисията е обективен!

Оценката за съдебната реформа на кабинета "Борисов 2" е позитивна
21
Министри: Докладът на Еврокомисията е обективен!
Снимка: БТА

Наблюдението на България по механизма за сътрудничество и проверка ще приключи, ако страната ни предприеме конкретни стъпки, посочени в доклада на ЕК. Това заяви правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева на пресконференция в МС заедно с колегите си в кабинета – вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова.

Захариева посочи, че по всеки един от шестте показателя на механизма са отбелязани стъпките, които да се предприемат, а това страната ни винаги е искала.

Иначе и трите министърки посочиха, че докладът е обективен и че Еврокомисията счита работата на кабинета "Борисов 2“ по съдебната реформа в последните две години за позитивна.

Настоящият доклад прави анализ на отминалия десетгодишен период и според Захариева като позитивно се посочва и свършеното през 2012 г., когато е първият мандат на Борисов и ГЕРБ.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която не скри разочарованието си от това, че в крайна сметка парламентът не прие антикорупционния й закон, цитира конкретен текст от доклада в тази връзка: "Приемането на този закон ще бъде съществен тест за решимостта на България за 2017".

Тя изрази очакване антикорупционният закон да бъде първият, който новото Народно събрание ще приеме и посочи, че законът е бил отложен от депутатите, за да бъде "убит“.

"Не може през цялото време да говорим за загуба на доверие и да не направим сериозна крачка, като се проверява имуществото на хората, които имат достъп до власт и пари и работят в чувствителни сфери, и като се проверяваме за конфликт на интереси", настоя тя. Кунева смята, че европрепоръките са съвсем конкретни и според нея това освен добра новина е и много силен знак за пълна национална мобилизация.

"Идеята, че ще ни осиновят и ще ни дават на всеки няколко месеца предписания какво да правим, не е вярна", подчерта Кунева.

Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова каза, че докладът отчита напредък в областта на борбата с организираната престъпност, като се посочва, че има доста осъдителни присъди и дела, които са в ход.

"Отбелязан е неудачният период, в който ГДБОП беше преструктурирана заедно с ДАНС и това е причина за спиране на добрата практика. Сегашната ГДБОП е обновена институция, която работи изключително ефективно и това е видимо и навън, но не е достатъчно видимо тук в България", смята Бъчварова.

По думите й МВР също е дадено за пример заради превантивните антикорупционни мерки по отношение на Гранична полиция и на Пътна полиция.

Екатерина Захариева посочи, че има редица важни препоръки към ВСС и се обръща специално внимание на избора на следващ ВСС. По думите й препоръчва се продължаване на работата по съдебната карта и електронното правосъдие. Не стигнало времето за внасяне на Наказателно-процесуалния кодекс в НС, но на практика той бил готов и имал подкрепа от ЕК.

Тя посочи, че за съжаление отново има упреци между партиите кой е виновен и призова всички политици да четат обективно докада и "да не го използваме за политическо противопоставяне". Захариева настоя, че в доклада се иска приемственост, а не реформата да спре и да даде заден ход. Промяната на политическата обстановка също не би трябвало да води до промяна на приоритетите.

Кунева пък каза, че не е стигнало времето за закон за държавната администрация, чрез който да се засили ролята на инспекторатите за борба с корупцията.

Тя оцени избора на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер като "знак на уважение към парламентарния характер на нашата република", като уточни, че той ще работи без парламент, но е бил парламентарен шеф.

В отговор на въпрос Бъчварова коментира препоръките за медийната среда, за която е посочено, че се "характериза често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти, което оказва отрицателно влияние върху обществения дебат относно реформите".

Министърът заяви, че МВР не е предоставяло средства на нито една медия по европрограми и това според нея се отразило на начина, по който е била представена работата на министерството. Бъчварова смята обаче, че темата за медийната среда трябва да остане и занапред, за да намери "добър отговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докладът простичко казва - "Говорите, но нищо друго не правите". И така вече 10 г, 7 от които под "крилото" на ГЕРБ
13
0
 
4
 
! Отговори
Fea преди 7 години
Bravo na ministar Moskov za prastovite otpechataci! :-)
12
0
 
4
 
! Отговори
Jiataes преди 7 години
Bravo na bulgarskite jeni ministarki! - hem rabotiat poveche i po-efikasno ot bulgarskite maje, hem sa maiki, deca otglejdat, perat, gotviat, chistiat, pazaruvat, hem i darjavnite kabinki upravliavat, hem i chujdi ezici mogat!Bravo Bachvarova - za ogradite i navesite po sinorite, za automobilite na granicharite i pojarnikarite, za podobreniata v mitnicite! Bachvarova e otlichnik na tova pravitelstvo i zaslujava nai-visoka nagrada!
11
4
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Г- жо Бъчварова така ли не разбра, че тази работа с управлението не е за жена.Каквото и да кажеш хората виждат какво си направила и какво правиш.Не е важно да те признава само ЕС, А ТРЯБВА ДА ТЕ ПРИЗНАЕ И СОБСТВЕНИЯ ТИ НАРОД, тогава се говори за добре свършена работа, но явно теб не те интересува НАРОДА.
10
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 7 години
Единственото, което кабинета Борисов свърши по съдебната реформа бе да я СПРЕ, да уволни министъра, който я предприе и той сега направи партия ДА България. Тези са някакви *** демагози от социалистически тип. Петилетката е изпълнена! Оценката е позитивна! Страшно.
9
0
 
2
 
! Отговори
бляд преди 7 години
Да ги оставяме тез *** ценности. Да ходим в Евразия- при Путин ще минем всички мониторинги- все пак от днес на изток от рая може да си биеш и жената официално без наказателни последствия, стига да не я пратиш в болница.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е вицът на годината!!!!
7
0
 
14
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Колкото и да въртят и сучат, от черното бяло не могат да направят. Хората виждат!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОКЛАДА!!!Господарите и да ги наритат и да ги почешат зад ушите все ще са доволни.ДО КЛАДА!Идете го обяснете на умиращите от студ и глад деца и старци, шиб..я ви доклад.
5
2
 
15
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Бъчвароваа, искаш да кажеш, че работата на МВР се вижда само навън, но не и в страната ли? Толкова нелепа и не на място стоиш и говориш, че само шефа ти може да те бие по избълвани глупости в минута.МВР отказва да регистрира битови престъпления, за да не лъсва колко ниска разкриваемост имат. А за знаковите убийства и отвличания никой не отиде в затвора.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля, че тези на снимката размахват опашки.Погледите им ги издават.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да не си признаете,като си се знаете какви сте.
2
1
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Управляващите винаги твърдят, че поредният доклад е положителен, а опозицията - че е отрицателен. Ако следващият доклад е отрицателен (според гербаджиите) няма ли това да е оценка и за тяхното сегашно управление, за това, че само приказваха за съдебна реформа, а си останаха само с приказките.
1
2
 
28
 
! Отговори
Така е в БГ преди 7 години
ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЕЛИКА СТРАНА- НЕВИННИТЕ МИЗЕРСТВАТ, ВИНОВНИТЕ ПИРУВАТ!КОРУПЦИЯ И КРАДЦИ РЪКА ЗА РЪКА.ТОТЕВ ПАК Е КМЕТ