Успех или провал? ГЕРБ vs. БСП и за доклада от Брюксел

Червените смятат, че ще България ще оглави ЕС под наблюдение
18
Успех или провал? ГЕРБ vs. БСП и за доклада от Брюксел
Снимка: Reuters, архив

Депутатите от ГЕРБ и от БСП се разминаха в оценките си за доклада от Брюксел.

Според шефа на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов парламентът може да бъде поздравен за общите усилия, положени за приемането на стратегията за съдебната реформа от януари 2015 година, избора на главен съдебен инспектор и конституционните промени.

Той смята, че те са дали възможност в доклада на ЕК да се отбележи, че се движим в правилния път.

"Искам да поздравя всички министри, които участваха активно, на всички народни представители и институции, които работиха активно, за да има действително тази ефективност в борбата срещу организираната престъпност и законодателните промени, които бяха в диалог с изпълнителната и законодателната власт", коментира Цветан Цветанов.

Той отсече, че това, за което не стигнало времето на 43-тото Народно събрание остава за следващото – приемане на антикорупционното законодателство и по-сериозна ефективна борба срещу корупцията. Иначе според него оценката в доклада за свършеното от властите е справедлив.

Според соцдепутата Кристиан Вигенин факта, че докладът не отпада, показва, че ГЕРБ се провали.

"Липсата на реална перспектива, към днешна дата, за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка, е поредният неуспех на това правителство на ГЕРБ", отсече той.

По думите му в началото на мандата си отиващото си правителство на Бойко Борисов си е поставило за задача – Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне към периода, в който България ще председателства Съвета на ЕС.

"Към днешна дата изглежда така, че България ще председателства Съвета под такъв механизъм на наблюдение", подчерта Вигенин.

Според него все пак докладът е реалистичен, обоснован и обективен.

"Той оценява 10-годишен период на работа на България по проблемите, които са обект на наблюдение. Става дума за почти 7 години управление на ГЕРБ. В този доклад, наред с частичния напредък по ред въпроси, има и критични моменти и предложения, по които ние се ангажираме да работим активно", посочи Вигенин.

"И в този доклад, на специфичния брюкселски език, Комисията ни казва, че постиженията на България в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи е на ниско равнище и напредъкът е минимален", допълни още той.

Според Вигенин ключовите теми в доклада са две – ниското равнище на независимост на медиите и непредсказуема правна среда.

За Четин Казак от ДПС ЕК отчита значителен напредък в изпълнение на препоръките от предходните доклади.

"ЕК очаква да се приключат мерките, които все още не са предприети и препоръките, които още не са изпълнени", обясни той.

Според него за борбата с корупията правителството на Бойко Борисов внесе закон, който концептуално беше погрешен и затова не можа да бъде приет.

"Надяваме се следващото НС да си вземе поука от грешките, допуснати от това правителство и да внесе годен и ефективен законопроект за борба с корупцията, който да бъде приет, така че да изпълним и това очакване на ЕК и на обществото", посочи народният представител от ДПС.

Според него благодарение на този механизъм България е постигнала значителен напредък, както се отчита в този доклад на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
8
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ГОЛЯМ УСПЕХ НА ГЕРБ Е ЧЕ ОЩЕ НЕ СА НИ ИЗХВЪРЛИЛИ ОТ ЕС СЛЕД ТЯХНОТО МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ.
13
0
 
6
 
! Отговори
успех или провал ? преди 7 години
Ако готвачките крадът сирене от децата ?Ако за лечение на децата просиме по медиите ?Ако едни 5 милиарда изчезнаха и никой не говори затова ?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дреме ми за доклада на ЕК, по важното е, че моя доклад за работата на ГЕРБ е отрицателен
11
0
 
3
 
! Отговори
METALSS преди 7 години
Червените и сините са едни и същи, долу всяко червено или синьо правителство!!!
10
0
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Цветанов,поздрави и министър Христо Иванов,с когото успяхте да направите "успешна" съдебна реформа и му благодари,защото си подаде оставката в знак на несъгласие с мафиотската съдебна реформа на Герб.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Независимост на властите. ГЕРБ не назначава магистратите. И така трябва да бъде. Проблема е че престъпниците са в съдебната система.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако доклада е критияен щом ЕНП управлява какъв ли щеше да е обективния!!!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако доклада е критияен щом ЕНП управлява какъв ли щеше да е обективния!!!
6
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ не е съдебнаата система, червени каскети.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато ни управлява кръга ,,капитал,, няма измъкване !!!
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Механизмът за сътрудничество ОТПАДА ЗА РУМЪНИЯ, а А ЗА БЪЛГАРИЯ -НЕ! 1 година Борисов - 17 препоръка за съдебната система!
3
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има и критични моменти и предложения, по които ние се ангажираме да работим активно", посочи Вигенин.ужас! Пак ли ще фалирате държавата?
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Механизмът за сътрудничество и проверка не е толкова провал на "ГЕРБ", колкото опит на ЕС да ни държат под конец и да ни дърпат накъдето им изнася. Колкото до другото - независимост на медиите и непредсказуема правна среда, което отбелязва Вигенин, абсолютен тотален провал на "ГЕРБ" и именно заради него трябва да си заминат от политическата сцена!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според соцдепутата Кристиан Вигенин факта, че докладът не отпада, показва, че ГЕРБ се провали.то по негово време доклада беше отпаднал, ама :)))