Канили Герджиков за президент, за кмет... само за патриах не са

Става служебен премиер 12 г., след като беше свален от шефското място в НС
58
Канили Герджиков за президент, за кмет... само за патриах не са
Снимка: Булфото, архив

Само за патриарх не са ме канили. Така с типичното си чувство за хумор проф. Огнян Герджиков коментира той преди време поредната си политическа номинация.

Още по темата

При всяко раздаване на постове името на бившия парламентарен шеф и депутат от НДСВ неизменно присъстваше.

Номинираха го за президент, за премиер, за кмет... Проф. Герджиков се завръща в голямата политика като служебен премиер точно 12 г., след като на 4 февруари 2005 г. бе отстранен от председателския пост на 39-ото НС.

Така знаковата дата, на която през 1997 г. Николай Добрев върна мандата и спаси България от национална катастрофа, се оказа също толкова знакова за професора по право Огнян Герджиков. И може да се приеме за ден на реабилитация.

Назначаването на Герджиков начело на служебното правителство се тълкува като сигнал от президента Румен Радев, че е готов на диалог с всички политически партии. Защото изборът на професора е знаков - известен с чувството си за справедливост, през годините царистът бе ухажван и от леви, и от десни. През 2001 г. професорът по право влезе в политиката неподготвен и си го признаваше.

Въоръжен с добри правни знания и перфекционист в работата си, бързо се ориентира в законодателната област. И до днес негодува срещу некомпетентни текстове в законите, както и срещу юридическото невежество на властта. Често дава пример на студентите си по право с недомислици в нормативните актове.

А в последните години критиките му към случващото се в държавата намериха стихотворна форма - написа поема срещу недъзите на здравната система.

Има развито чувство за обективност, което не се случва често в политиката. Казва това, което мисли, и често си пати заради голямата си уста. Не обича лицемерието и признава грешките си. Казва, че преди всичко е юрист и преподавател, а за толкова години в политиката така и не се е научил да е политик. Може би затова и кръсти автобиографията си “Аз не бях политик”, която представи също на 4 февруари преди 2 г.

"Така съм устроен, човек не трябва да се взема прекалено на сериозно и винаги трябва да се оглежда в огледалото на другите, за да не изкривява представата си за себе си", казва той пред "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При управлението на ГЕРБ или БСП могат да крадат само наши хора, а при Герджиков - всички !
36
2
 
0
 
! Отговори
простака преди 7 години
До Анонимен 31Иначе трябав да се разговаря с ултиматуми. видяхме Бойко докъде го докара. цяла напорд му се присмива, че дава ултиматуми--Ама изкара 10 години без да загуби и два пъти беше премиер. Това да ти говори нещо? Хората подсъзнателно търсят, избират, този, който носи отговорност, носи тежест, носи "на бой" и го казва открито - "Аз отговарям!". "Колективната безотговорност" е много удобна за тези, които управляват в сянка, но е удобна за хората!
35
0
 
1
 
! Отговори
мм да преди 7 години
Този кабинет е добре балансиран ... след изборите би било добре да остане!
34
0
 
1
 
! Отговори
хммм преди 7 години
айде стига с тоя вашия герджиков бе, писна ми всеки ден за него по 10 статии да пишете, да не ви е новия спонсор
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си удобен и наивен, много ясно, че ще те канят да им опереш пешкира. Ако си силен, ще те гонят като вълк при хайка. Познавам и от втория тип. Хора, които бяха преследвани преди 89 бяха преследвани и след това.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До StereoВече видяхме много добре какво представлява "силен и непослушен" премиер. Всички гонят келепира и ако си мислиш обратното за който и да е от тия престъпници, значи си сериозно недоразвит психически.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съмнявам се, че който и да е от вас превъзвишени мислители знае и бъкел за Герджиков. Познавам го лично, преподавал ми е, и мога да кажа, че човекът е интелигентен, компетентен в професията си и освен това е добряк.Най-вероятно нищо да няма да постигне през краткото време, което ще има. Но това няма да е защото е некадърен или мошеник, а защото мутрите отгоре няма да му позволят да направи каквото и да било. Един Герджик пролет не прави, оскотял от немотия и чалга българино.
30
2
 
2
 
! Отговори
Терминал2 преди 7 години
До !Ти на каква лютеница си ???Да ни е честито!
29
8
 
1
 
! Отговори
! преди 7 години
Страхотен кабинет е подредил президентът. За всеки пост - човек който си разбира от работата. Сегашният политически кабинет, където е по-важно да си партиен послушко ще бъде сменен с хора, професори и специалисти в съответните области. Браво!
28
1
 
10
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Тоя ще се окаже много ухажвана от политическата мафия. Явно е послушно момиченце за всичко !
27
1
 
8
 
! Отговори
И ваща мама също преди 7 години
Въпросът за промяната приключи още в началото на мандата на Радев.)Стана ясно - такава няма да има.Иначе няма обяснение защо назначи една стара муцуна като Герджиков за сужебен премиер.Няма и обяснение на тюрлюгювеча, който сготви в този служебен кабинет.Той е странна смесица от с.оросоиди, социалисти с евроатлантическа ориентация, хора на олигархията, експерти със съмнителни качества ...Друго очаквахме от новия президент. За друго гласувахме.)Очевидно ще останем излъгани и този път.
26
1
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Щом канят смешника Герджиков за всичките тези постове, значи държавата ни е много смешна и жалка.
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как си представя някой ултимативното говорене - имаш да речем 70 депутата и казваш - от утре - всички сте без имунитет - гласувайте! кой ще гласува?нали трябва да отидеш при хората, да ги убеждаваш, нали нямаш мнозинство?Много добре е че са избрани диалогични личности. И в Европарламенат гледат да избират такива.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е той Борисов беше идеален - "мъжкар", който на ден си обръщаше по три пътя мнението.За това страната ни се намира в тоав състояние. гамен с уличен език.Един политик трябав да е обран - малко да говори, много да работи и да казав нещо само когато има дасе каже. Относон тези които смятат че компромиис не трябват - как щяха да минат и половината от текстовете на Хр.Иванов изискващи 180 гласа, ако не се правеха компромиси. с Ултиматуми?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам защо ми се трие коментара. тук един написал, че скоро ще реанимират Ж елев като политически субект и аз написах че Ж елев почина. Какво в посат ми не е наред?
22
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Кукловодите на тази страна, били те вътрешни или външни, харесват именно такива мишоци като Герджиков.Безличен, нагаждач, послушен, комплексиран ... Винаги със силните на деня.Идеален за всяка една власт !
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
склонността към отстъпки не е нещо лошо- Иначе трябав да се разговаря с ултиматуми. видяхме Бойко докъде го докара. цяла напорд му се присмива, че дава ултиматуми - или ще ми гласувате Цачева - или подавам оставката. Е - не може да си водещ политик и да си ултимативен, да не си диалогичен. ББ трябваше да изслуша кои са най-одобряваните кандидатури и да избере съответната, а не да налага според собственото си мнение, най-неодобряваната. сега се сърдите, че не е сложен някой като Бриго Аспарухов.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не знам защо някои хора си мислят, че основната задача на едно служебно правителство управяващо 2 месеца е да гони реваншизъм? то трябва да е НАДПАРТИЙНО не може да се занимава с оценки на политици.неговаат основна дейност е да проведе честни избори и да отпуши еврофондовете.Напротив - аз съм доволен, че Радев е застъпил идеята, че във всички партии има свестни хора.Отникъде няма парашутисти, всеки е специалист във своята област.
19
1
 
4
 
! Отговори
без майтап преди 7 години
Огнян Герджиков е станал член на БКП на 10 ноември 1989!
18
1
 
2
 
! Отговори
леле мале преди 7 години
Мафията яко го е закъсала откъм кадри, щом е опряла до този ***. Нищо чудно скоро да реанимират бат Желю Философина.