Последен звън, щрак на портрет и... Сбогом, 43-ти парламент!

Животът му беше малко повече от две години и два месеца
Обновена: 26 яну 2017 12:36 | 26 яну 2017 12:30, Екип на Dnes.bg
78

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Закривам последното пленарно заседание на 43-ото Народно събрание. С тези думи Цецка Цачева удари за последен път звънеца на 43-ия парламент и сложи край на съществуването му. 

"Историята ще дава оценките си от утре. За мен беше чест да бъда първа сред равни", каза още Цачева. 

Тя обясни, че за ръководството и за администрацията е заслуга, че парламентът не е работил зад железни заграждения и е бил най-достъпната институция. 

Финалът дойде след по-малко от час законодателство и още час речи. 

Депутатите направиха бързи поправки в Гражданския процесуален кодекс, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и в този за регионалнато развитие. А след това под формата на обобщение на работата на отиващия си  парламент се заредиха партийни обещания за следващия. 

"Има ли други желаещи да открият предизборната кампания", коментира с ирония Цачева след едно от изказванията от трибуната. 

Шефката на парламента запази строгостта си към депутатите и в последния им работен ден. А те й отвърнаха с признание. 

Лидерът на депутатите от ГЕРБ я изненада с голям букет. "Благодарим ви, че през цялото изминало време изтърпяхте всичко това от трибуната", каза той. 

Признание дойде и от Валери Симеонов. "Въпреки че не успя да стане майка на нацията, г-жа Цачева е безспорната добра майка на българския парламент!“, каза той от трибуната. 

След всичко през последните две години депутатите излязаха на стълбите пред сградата с надпис "Съединението прави силата" за обща снимка - за архивите и за спомен. 

А извън снимките и речите историята ще отчете, че 43-ото Народно събрание работи малко повече от две години и два месеца. Работата му не беше лесна, защото в състава му влизаха доста и разнородни формации.

За първи път парламентарно представени бяха цели осем политически проекта - ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторски блок, БНЦ – НС, Патриотичен фронт, "Атака", част от които бяха коалиции. 

Този парламент ще остане в историята и с първия независим депутат, влязъл като такъв - Ана Баракова. 43-тото Народното събрание прие 158 закона, 157 решения и една декларация през миналата година. 

През 2016 г. Народното събрание проведе 129 пленарни заседания, като 7 от тях бяха извънредни. През 2015 г. парламентът е приел 138 закона, 156 решения и две декларации. През годината Народното събрание е провело 131 пленарни заседания, като 11 от тях са били извънредни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
van zant преди 7 години
Ей днес е хубав ден за страната. Тия и.....оти се махат а Гришо играе полуфинал в Мелбърн ! Направо ще се радваме на деня с кеф! Сбогом и дано никога да не ги виждаме повече тия!!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Сбогом айдуци,и не се връщайте!Перифраза на един"култов"надпис от преди няколко години,на излизане от София.
51
3
 
2
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
Няма кой да плаче за ГЕРБ нито за россия. Комунистите се ***.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ СЛОНА
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ МРАЗЕНИЯТ ОТ НАРОДА Е БОЙЧА И КАЛЪФА И МАСКОВ ДА НО НИКОГА ВЕЧЕ ДА НЕСА НА ТЕЗИ ПОСТОВЕ И ДА НЕ УПРАВЛЯВАТ С ЛОСТОВЕ
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНО КЕЦКА ДА НЕБИЕ ЗЗЪНЕЦА НА 44 ТИЯ ПАРЛАМЕНТ ДАНОДАЕ ЗАБАВЕН И ОЯДЕН ЗА ДА МИСЛАТ ЗА СЕВЕРОЗАПАДНАЛИЯ КРАЙ ЗА ЗАВОДИ В ВИДИН ЗА ТУНЕЛ ПОД ПЕТРОХАН ЗА МЕТЕОР ОТ БЕЛГРАД ВИДИН ЛОМ ОРЯХОВО РУСЕ ВАРНА ДО БУРГАС И ОБРАТНО
47
4
 
5
 
! Отговори
единица преди 7 години
Ало, електората, Вие какво очаквате в бъдеще? Да Ви захлупи червеното цунами ли? Нищо ново под слънцето. Тази опера сме я гледали вече.
46
3
 
11
 
! Отговори
Сбогом Любима преди 7 години
Сбогом Баце сбогом Цецке сбогом Цецоу и дано вече не ви видим повече
45
1
 
11
 
! Отговори
монах преди 7 години
Сбогом Караянчева!Сбогом завинаги!Къш от политиката,къш от хората!*** в Дългосрочна командировка в Атон!Ако не откриеш Бог,може да откриеш нещо друго!Прави социалнаполитика сред грузинските монаси.
44
0
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Утре всички ще се запишат на...борсата,като безработни...дупетати,с изключение на двама-трима от...срам,като например Валерката...пудела на Боко,който си е предприемач с...кабеларка.Все едно Д.Тръмп да отиде на борсата,еее няма да стане.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На бас, че следващите нови, ще са същите стари.Найййй-много някой да прати сина си,племенника си или послушника си, защото на него са му излезли хемероиди от седене на меките столове и да не му се връща. Важното е комисиона да върви.А оправия - няма, няма и да има.И докато последния път отидох с ентусиазъм за да гласувам на референдума, но след унизителното потъпкване и пренебрежение на желанието ми за промяна, и ня милиони други, то мога единствено да започна да си търся прехраната другаде.
42
0
 
6
 
! Отговори
Защо ли? преди 7 години
ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ, пак в тия! Няма нищо ново под слънцето, всичко се повтаря. Така и пак ще бъде! Всички тия ще се върнат пак след изборите и ще държат още по-здраво кокала. Няма да го изпуснат! Вярвайте ми! На добър час на всички вярващи в доброто!
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, днес е хубав ден за българите.
40
5
 
15
 
! Отговори
boby преди 7 години
За огромно съжаление на мнозина, пак същите ще си ги гледаме и в следващия парламент...
39
1
 
21
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Тъкмо си помислиш няма как по-зле от този парламент и следващия винаги ни опровергава ,че може :)
38
3
 
26
 
! Отговори
Чао, Цецка! преди 7 години
НА ДОБЪР ПЪТ В ПОПРИЩЕТО ТИ НА СТРУГАРКА НЯКЪДЕ ИЗ ПЛЕВЕНСКО.Н ЯМА ДА МИ ЛИПСВА ГРОЗОТАТА ТИ.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последен звън, щрак на портрет и...Сбогом БСП и ГЕРБ отивате в историята завинаги.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стана ли една седмица.О най сетне
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КомунделВсичко, което комунистите знаят за парите е как да ги вземат от другите ...--...за да ги разпределят равномерно между всички.Всичко която знаят капиталистите е ка да взимат парите на другите, за да ги концентрирт в техните джобове! Действието едан и също, целта -различна!
34
0
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Думи, празни думи безчет,и в този кух парламент.Но, как живееш кажи ?!А, в джоба празен бръкни.