Само 20% вярват в 43-тото НС. То си отиде днес!

Плевнелиев си спечели неодобрението на над 65% от избирателите
Обновена: 26 яну 2017 18:55 | 26 яну 2017 18:49, Камелия Цветанова
15
Само 20% вярват в 43-тото НС. То си отиде днес!
Снимка: архив, Булфото

Исторически високи нива на недоверие към президента Росен Плевнелиев и доста високи нива на недоверие към парламента и правителството, което си отива, отчете проучване на "Галъп интернешънъл".

В края на мандата си парламентът трайно се ползва с положителни оценки сред около и под 20% от пълнолетните българи и с негативни - сред над 70%.

Неодобрението към парламента е повсеместно сред всички групи в обществото.

Това не е новост в българския политически процес, отчитат анализаторите. С годините тази институция явно фокусира негативното отношение към българския политически процес като цяло. 

В последната година доверието в шефката на парламента Цецка Цачева се движеше на нива от около 20%, а недоверието – около 65%, отчитат от Галъп.

Правителството на Бойко Борисов се ползваше с одобрението на 30% от избирателите в последните си месеци.

Президентската институция също записа исторически високи нива на недоверие по време на мандата "Плевнелиев".

Според анализаторите помолени да изберат между доверие и недоверие в дадена институция, българите продължават да декларират по-скоро негативни оценки – често дори и по инерция. 

В по-голямата част от мандата доверието в парламента и правителството запази относителната стабилност. 

"Победата в местните избори от есента на 2015 г. даде психологически "бонус" подкрепа за властта, респективно за правителството. Загубата в президентските избори през есента на 2016 г. пък подейства обратно. Тя явно се отрази негативно и на личния рейтинг на премиера", коментират анализаторите.

Бойко Борисов започна новата година с 25% доверие и с 61% недоверие.  

Доверието във властта е закономерно по-високо в групите с по-високи доходи и образование. 

Мандатът на президента Плевнелиев се разви на фона на сложна политическа обстановка и това явно беше неблагоприятно за популярността на институцията. Доверието в него беше около 23% от избирателите.

В месеците от края на мандата вицепрезидентът Маргарита Попова са ползваше с двайсетина процента положителни оценки и с над 60% отрицателни, заключават от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 7 години
Бате Бойко бавно но сигурно приключва с политиката.
8
0
 
6
 
! Отговори
socialen преди 7 години
65% неодобрение спрямо Плевнелиев определено е много оптимистично. Социолозите отново са сгрешили. Реално са най-много 85% с неодобрение по отношение на Плевнелиев.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До смЕх Не си прав откъде да намерят някой в който народа има доверие. Трудна дори невъзможна работа.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова вярваха и на президента и на правителството,затова всички си отидоха.На какво отгоре отново си вярват,че пак ще управляват.
5
1
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
На тия от "Галъп интернешънъл" щеше да им е по-лесно да кажат на кого от тези ояли се политически гни.ди хората имат доверие.
4
20
 
2
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
До ХасанчоХасанчо тук не става въпрос за 'мой' или 'твой' душа,а за фактите такива,каквито са.Става въпрос за свършена и несвършена работа.Бъди обективен и признайрзаслугите му.Винаги ще има какво да се желае,но за 2 години свърши повече работа от предшествениците си.
3
0
 
26
 
! Отговори
Кой? Кой? Кой? преди 7 години
Кой са тези малоумнuцu, които харесват дупетатите? 20% ми се виждат изключително много. А за Роско Мишката и 1% реална подкрепа няма. Този е толкова нелеп, че ме хваща срам като го видя по телевизията. И най-дивите герберасти от познатите ми го мразят и признават, че е пълен потур.
2
6
 
1
 
! Отговори
едит пиав преди 7 години
Лъжа
1
21
 
1
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Малко са 20%...благодарение на реформите в здравеопазването на Пепи процентите трябва да са поне 70.Не казвам 100,защото Павлова оплеска нещата заради некадърност и лакомия.