Борисов съгласен с Радев: Нека министрите да разровят!

Досегашният премиер благодари на министрите за усилията им
Обновена: 27 яну 2017 14:44 | 27 яну 2017 12:15, Веселина Йорданова
91

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова служебните министри да "разровят" всичко в министерствата, за да се прекъснат спекулациите за лошо наследство.

"Ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да бъде предавано", заръча Борисов на церемонията по официално предаване на изпълнителната власт на служебното правителство в Гранитната зала на Министерския съвет.

Така на практика той даде същия съвет на служебния кабинет, както по-рано президентът Радев.

Борисов благодари на министрите си за усилията им през двете години управление и посочи, че "параметрите на държавата са такива, каквито не са били".

Той пожела успех на наследниците им и държавата да бъде "по-добра, по-силна, по-консолидирана, с повече разум, с повече толерантност".

"Искам да пожелая сърдечно успех, защото отстрани може да е лесно да се управлява държава, но сами ще се убедите колко е трудно", коментира той.

Премиерът в оставка обеща помощ на служебните министри, ако те я поискат, защото "институциите трябва да си помагат и по най-демократичния път се отива на власт и се излиза от нея". "Нямаме причини да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия, защото е лошо за народа", посочи той.

Борисов им пожела и да направят изборите така, както кабинетът му президентските - "никой не се оплака, че има каквато и да е манипулация, включително президентът Радев".

Борисов отново посочи, че според резултатите от изборите народът е поискал нови лица, а той се е съобразил с това. По думите му сега държавният глава има шанса да изпълни казаното от него пред парламента.

Отиващият си премиер се закачи и с основния си опонент в момента – лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас. Според мен не е права".

Премиерът в оставка, известен със спортните си страсти, пожела успех на тенесиста ни Григор Димитров в мача му с Рафаел Надал. "Всички ние да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една хубава победа. С проф. Герджиков сме се срещали и на кортовете няколко пъти, балансът е изцяло положителен за мен", не пропусна да се похвали Борисов. Все пак той допусна, че вече като премиер, Герджиков може и да го победи на тенис.

Служебният премиер отново обяви, че кабинетът му ще извади на светло грешките на правителството на Бойко Борисов, ако намери такива. "Поискахте сериозна ревизия, да се разровим до дъно. Не смятам да ви скършвам хатъра“, каза Герджиков. Той изрази надежда, че няма да излязат сериозни нарушения.

Новият служебен премиер обяви, че за него е чест да поеме поста от Бойко Борисов, защото Борисов бил най-дългогодишният премиер на България в най-новата история. "Благодаря за това, което направихте за България", завърши Герджиков.

По-рано служебното правителство беше представено официално от президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава очерта и приоритетите му - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовка на председателството на България на ЕС в първата половина на 2018 г.

Финалът на предаването на властта днес ще е по отделните министерства.

Служебният кабинет има сигурен хоризонт на управление от два месеца – до изборите на 26 март. Периодът на "служението", както го определи проф. Герджиков в първите си думи, обаче е по-дълъг и зависи от бързината, с която ще се сформира новото правителство след вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как като замирише на лапачка и от дълбоките дупки изпълзяват всякакви *** и започват да дават акъл и да се пишат големи ''родолюбци''.
31
4
 
9
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Дрогаре и дрогарки, имам един много конкретен въпрос към вас. Сега, след като вашия *** Радиф застана начело и нареди проверката, какво правим на финала като излезат резултатите? 1. Ако всичко е ОК, излиза, че БСП е плащало наистина на форумни ***, да разправят системно, че правителството на ГЕРБ много краде, а то си е било лъжа и пропаганда2. Ако няма виновни, значи че *** играе в комбина с ГЕРБ и краде заедно с тях, нали така...или че ГЕРБ са невинни.Е? какво правим сега
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно, не дава на крадци, ГЕРБ не крадат, те взимат 5 пъти по-скъпо. Четете м/у редовете, нали.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа никога не дава пари на крадци ама никога, защо ли на БСП им спряха еврофондовете, аз не знам вие знаете ли?
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова и 40те разбойници може
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Али баба и четиридесетте разбойници са вече в историята.Надявам се завинаги.
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До такава степен ще се разбере за методите за ограбване на фондове и обществени поръчки, че и ес може да ви изхвърли, като бездомници, което реално си заслужавате, най-долнопробното племе в европа - Бай ***.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама разровят ли,ще замирише....
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие си мислите, че това с обществените поръчки е майтап ли? Или тоя къде дава минуси не иска да се разбира, ше гниете, бо*лук.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да избягат кадърните и умните, като виждат за какво става въпрос. То тук да се раздаваш няма смисъл, няма правителство, което да работи за интересите на хората, всеки си мисли за обществените поръчки.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да обясни на хората, как от обявена обществена поръчка за 100 000 например, се прави нещо с 30 000 или в най-добрият случай 40 000, а останалото отива лично в джоба, също някой да обясни, как кметовете с кметски заплати строят нови къщи винаги и карат нови коли, независимо от коя партия, това е 27 години. Вие искате да се развиваме, да ставаше въпрос само за пари до 100 000 лв., става въпрос за милиарди откраднати пари от българският данъкоплатец в продължение на 27 години.
21
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както писа преди малко един в DIR - отиде си едно пс.ихо болно божество
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ няма какво да крие, нали, Бойко, ГЕРБ не краде, ГЕРБ само взима 5 пъти по-скъпо.
19
0
 
12
 
! Отговори
така е преди 7 години
До БАБА КУНАПрава си,ама никой няма да рови!Колкото разровиха на времето Герджиков и сие за върнатите двойно имоти на хазартаджията,така и сега!За политпарвенютата горе България не е грижа,а начин на употреба!
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ОТ първото до последното заседание на МС беше открито, това не беше така при БСП и другите, на тези заседания бяха извършени най-големите престъплиния срещу българския народ това е самата истина
17
6
 
29
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Влизането на Борисов във властта изобщо беше най-голямата грешка кадрова на прехода.Той чак сега си призна,че управлението на държавата е много трудна работа.Той и приближените му изобщо нямат глави за това и повече не трябва да се допускат до властта!27 години станахме още по-бедни и нещастни,в резултат на такива "мозъци"!Една прекрасна страна,която бе превърната в пустиня,населена с роми и турци,прогонени 2 милиона способни млади хора...какво повече!?
16
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В затвора Борисов, и ти и твоите продажни мекерета!
15
6
 
12
 
! Отговори
иван преди 7 години
То и Орешарските ровиха като бесни , белким изровят нещо , оправиха ктб и предвидливо напуснаха .
14
41
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не сме имали по-честен министър председател от Бойко Борисов
13
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди другите да почнат да ровят,Борисов да разрови Кърджали!При всички случаи,феотдалния модел,който създаде Караянчева не е този,за който е умрял дядо му!В града властва страхът,беззаконието и политическото мракобесие!Отново на работа се назначават и обгрижват бивши агенти на ДС.Справка-село Стремци.Така ли ГЕРБ ще върви напред!Караянчева умее да размахва единствено тояга,но никога не е способна да развее знаме!