Борисов съгласен с Радев: Нека министрите да разровят!

Досегашният премиер благодари на министрите за усилията им
Обновена: 27 яну 2017 14:44 | 27 яну 2017 12:15, Веселина Йорданова
91

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова служебните министри да "разровят" всичко в министерствата, за да се прекъснат спекулациите за лошо наследство.

"Ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да бъде предавано", заръча Борисов на церемонията по официално предаване на изпълнителната власт на служебното правителство в Гранитната зала на Министерския съвет.

Така на практика той даде същия съвет на служебния кабинет, както по-рано президентът Радев.

Борисов благодари на министрите си за усилията им през двете години управление и посочи, че "параметрите на държавата са такива, каквито не са били".

Той пожела успех на наследниците им и държавата да бъде "по-добра, по-силна, по-консолидирана, с повече разум, с повече толерантност".

"Искам да пожелая сърдечно успех, защото отстрани може да е лесно да се управлява държава, но сами ще се убедите колко е трудно", коментира той.

Премиерът в оставка обеща помощ на служебните министри, ако те я поискат, защото "институциите трябва да си помагат и по най-демократичния път се отива на власт и се излиза от нея". "Нямаме причини да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия, защото е лошо за народа", посочи той.

Борисов им пожела и да направят изборите така, както кабинетът му президентските - "никой не се оплака, че има каквато и да е манипулация, включително президентът Радев".

Борисов отново посочи, че според резултатите от изборите народът е поискал нови лица, а той се е съобразил с това. По думите му сега държавният глава има шанса да изпълни казаното от него пред парламента.

Отиващият си премиер се закачи и с основния си опонент в момента – лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас. Според мен не е права".

Премиерът в оставка, известен със спортните си страсти, пожела успех на тенесиста ни Григор Димитров в мача му с Рафаел Надал. "Всички ние да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една хубава победа. С проф. Герджиков сме се срещали и на кортовете няколко пъти, балансът е изцяло положителен за мен", не пропусна да се похвали Борисов. Все пак той допусна, че вече като премиер, Герджиков може и да го победи на тенис.

Служебният премиер отново обяви, че кабинетът му ще извади на светло грешките на правителството на Бойко Борисов, ако намери такива. "Поискахте сериозна ревизия, да се разровим до дъно. Не смятам да ви скършвам хатъра“, каза Герджиков. Той изрази надежда, че няма да излязат сериозни нарушения.

Новият служебен премиер обяви, че за него е чест да поеме поста от Бойко Борисов, защото Борисов бил най-дългогодишният премиер на България в най-новата история. "Благодаря за това, което направихте за България", завърши Герджиков.

По-рано служебното правителство беше представено официално от президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава очерта и приоритетите му - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовка на председателството на България на ЕС в първата половина на 2018 г.

Финалът на предаването на властта днес ще е по отделните министерства.

Служебният кабинет има сигурен хоризонт на управление от два месеца – до изборите на 26 март. Периодът на "служението", както го определи проф. Герджиков в първите си думи, обаче е по-дълъг и зависи от бързината, с която ще се сформира новото правителство след вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никои няма да рови забравихте ли че мадр лесничеи направи борисов глсекретар на мвр какво ровене сега ще се врьщат имотите които бяха отнетив полза на дьржавата
11
5
 
20
 
! Отговори
saki преди 7 години
Ненчев , Москов и Вежди , там е гнило. Другите са хитри.
10
19
 
17
 
! Отговори
найден преди 7 години
Браво , Борисов , а Радев със сигурност има в предвид министерството на Ненчев , всичко друго е дребно заяждане , което не е достойно за висш военен !!!
9
8
 
42
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
КЪДЕТО И ДА РАЗРОВЯТ СЛУЖЕБНИТЕ МИНИСТРИ ОТСВЯКЪДЕ ЩЕ СЕ РАЗМИРИШЕ НА КОРУПЦИЯ. ОЩЕ ВЧЕРА ХОРАТА НА БИЗНЕСА СЕ ПРОИЗНЕСОХА, ЧЕ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ СА БИЛИ НЕЧЕСТНИ И ПРЕДВАРИТЕЛНО НАГЛАСЕНИ. НЕ ОЧАКВАМЕ НИЩО ДОБРО И В ДРУГИТЕ ОБЛАСТИ ОТ ОБЩЕСТВЕНО-ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЖИВОТ.
8
5
 
37
 
! Отговори
До анонимен преди 7 години
Не съм сигурен! В Нова със сигурност ще му гледаме мутрата постоянно, ясно защо! А седмици преди избори ще си плаща яко да го виждаме! Тиквата е нагъл и двуличен, няма да се остаяи! Всички се надяваме да го видим с Цвъки в панделата!
7
1
 
27
 
! Отговори
учител преди 7 години
Нека новият министър на МОН спешно ревизира дейността на РУО-Кърджали и неговия началник Гроздан Колев!Голяма смрад ще се вдигне!Няма елемент в работата на набедения началник,където да няма престъпление-финансова,кадрова,липса на най-елементарни морални качества!Назначи жена си с най-голямата заплата в елитно училище,въпреки,че самата тя е изключително слаб и посредствен преподавател.Спешна проверка!
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тц! Тези не са от ровещите, по скоро са от замазващите.
5
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да спечелят изборите ГЕРБ. Не се знае. Божа работа. Но най ме радва това, че 23 месеца ще си почина от физиономията на Борисов по телевизиите. Но с тези купени медии и продажни журналисти, едва ли. Не знам кое му беше лошо на Орешарски, но найхубавото му бе, че не обикаляше по телевизиите.
4
5
 
32
 
! Отговори
Бай Ставри преди 7 години
Ами съгласен ще си Баце къде ще ходиш нямаш избор,ама не се притеснявай ние те чакаме с разтворени обятия.
3
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Поискахте сериозна ревизия, да се разровим до дъно. Не смятам да ви скършвам хатъра, каза Герджиков, ха ха жалко, че имаха много време да заметат следитеНадявам се, че ГЕРБ няма да участват в следващите избори, щото БХ каза че с РАДЕВ НЯМА ДА РАБОТИ, припомням просто
2
6
 
34
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Колко леко се диша вече!
1
4
 
36
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 7 години
Дай боже да имат волята да разровят всички кюшета и па нека да се размирисва и ако ще да разфуни.Истината ще трябва да се огласява шумно.