Борисов съгласен с Радев: Нека министрите да разровят!

Досегашният премиер благодари на министрите за усилията им
Обновена: 27 яну 2017 14:44 | 27 яну 2017 12:15, Веселина Йорданова
91

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова служебните министри да "разровят" всичко в министерствата, за да се прекъснат спекулациите за лошо наследство.

"Ако има нещо, което да ви притесни, не само да го осветлявате, директно на прокуратурата да бъде предавано", заръча Борисов на церемонията по официално предаване на изпълнителната власт на служебното правителство в Гранитната зала на Министерския съвет.

Така на практика той даде същия съвет на служебния кабинет, както по-рано президентът Радев.

Борисов благодари на министрите си за усилията им през двете години управление и посочи, че "параметрите на държавата са такива, каквито не са били".

Той пожела успех на наследниците им и държавата да бъде "по-добра, по-силна, по-консолидирана, с повече разум, с повече толерантност".

"Искам да пожелая сърдечно успех, защото отстрани може да е лесно да се управлява държава, но сами ще се убедите колко е трудно", коментира той.

Премиерът в оставка обеща помощ на служебните министри, ако те я поискат, защото "институциите трябва да си помагат и по най-демократичния път се отива на власт и се излиза от нея". "Нямаме причини да считаме, че неуспех в държавата е нещо хубаво за дадена партия, защото е лошо за народа", посочи той.

Борисов им пожела и да направят изборите така, както кабинетът му президентските - "никой не се оплака, че има каквато и да е манипулация, включително президентът Радев".

Борисов отново посочи, че според резултатите от изборите народът е поискал нови лица, а той се е съобразил с това. По думите му сега държавният глава има шанса да изпълни казаното от него пред парламента.

Отиващият си премиер се закачи и с основния си опонент в момента – лидера на социалистите Корнелия Нинова. "Г-жа Нинова положи големи усилия да спечели изборите, не знам защо се срамува от вас и казва, че няма нищо общо с вас. Според мен не е права".

Премиерът в оставка, известен със спортните си страсти, пожела успех на тенесиста ни Григор Димитров в мача му с Рафаел Надал. "Всички ние да стискаме палци на Григор Димитров и да отпразнуваме днешния ден с една хубава победа. С проф. Герджиков сме се срещали и на кортовете няколко пъти, балансът е изцяло положителен за мен", не пропусна да се похвали Борисов. Все пак той допусна, че вече като премиер, Герджиков може и да го победи на тенис.

Служебният премиер отново обяви, че кабинетът му ще извади на светло грешките на правителството на Бойко Борисов, ако намери такива. "Поискахте сериозна ревизия, да се разровим до дъно. Не смятам да ви скършвам хатъра“, каза Герджиков. Той изрази надежда, че няма да излязат сериозни нарушения.

Новият служебен премиер обяви, че за него е чест да поеме поста от Бойко Борисов, защото Борисов бил най-дългогодишният премиер на България в най-новата история. "Благодаря за това, което направихте за България", завърши Герджиков.

По-рано служебното правителство беше представено официално от президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава очерта и приоритетите му - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовка на председателството на България на ЕС в първата половина на 2018 г.

Финалът на предаването на властта днес ще е по отделните министерства.

Служебният кабинет има сигурен хоризонт на управление от два месеца – до изборите на 26 март. Периодът на "служението", както го определи проф. Герджиков в първите си думи, обаче е по-дълъг и зависи от бързината, с която ще се сформира новото правителство след вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Lегислативе, Екзекутиве и Юдикативе на български управляваща, изпълняваща и юридическо/съдебна са функциите на една държава.Нито една не функционира в България - резултат близо 3 млн българи извън Б-я. Виновника (милионер) е още на свобода.
71
0
 
4
 
! Отговори
до к.75 преди 7 години
Боко е толкова ербап, защото смята,че прегръдките му с Ж.К.Юнкер ще го спасят от наказателно преследване. Само че предаването на петимата турци без санкция от съда на Ердоган, беззаконието и липса на ред, което е задължение на МВР, а него Б.Б. директно командваше, бунтът на имигрантите в Харманли, далаверите със самолетните мотори за МИГ 29, далаверата с ООН, сриването на сделката за Южен поток и евентуалното оставане без газ, аферата с контрабандата на цигари са свързани пряко с Б.Б.
70
0
 
3
 
! Отговори
БиБи преди 7 години
Ако служебните министри се разровят, халал да е на Ненчев, Митов, Бъчварова, Лукарски, Кунева, Ив.Василева. Там такива незаконни сделки се сключваха, такива далавери се замитаха, че прокурорите на ВКП ще си имат работа за цяла година, че и повече. Ама не прокурорите и съдиите от СГП и СГС, а тези от специализираната прокуратура и съдиите от специализирания наказателен съд. За премиера нещата са още по-комплицирани.
69
2
 
14
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Тя ревизията е ясна от сега как ще завърши.Така и не стана ясно колко милиарда заеми са взети за периода на управление на този кабинет.Колко,за какво и къде са похарчени?Защо цените на огради,магистрали и санирания са много по-високи от тези в страни от ЕС?Ако се намери журналист да попита,може и да ни кажат.До тогава само ще си плащаме,а управляващите ще "усвояват" средствана от нашите плащания.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Далаверите са извън министерствата! Търсете ги при фирмите спечелили обществени поръчки!!! А пропо, вижте в какви имоти живеят някои дупетати от *** само след 2 г. в парламента! Как се нарича това??? Отговорете си сами.Затова мутрата е толкова ербап!
67
4
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Ревизиращите ще открият батаци! От ясно, по ясно!
66
2
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Така и неразбрах, нещо обидно ли е при предаване на властта/поста да ти направят ревизия, м? Обаче е показателно, че и хапе и врещи , бре - внучето (Борисов) със запека, на дедото ! :))
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно време е Радев да смени герберасткото протеже Цацаров и да вкара Борисов, Цветанов и цялата им крадлива шайка в затвора, където им е мястото.Но преди това да върнат откраднатите милиарди.
64
2
 
4
 
! Отговори
Emil преди 7 години
Ok на български,не можеш да пишем,ама и на латиница ,не можеш.Затова минус
63
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най - честния министър председател който България е имала за целия преход, в най- голямата световна криза тоя човек направи толкова много
62
7
 
3
 
! Отговори
Oko преди 7 години
Proverka do dano koi kolko komisioni e vsel sa kakvo nai mnogo ot metroto nagistralite i dupkite po uj super oatischta duper asvslti proverka sa dalaverite turskivaksi i vaksini i prasti otpezatazi ma6inki kolko moskov e vsel pavlova stana milionerka proverka na fandakova da komisioni sanirane milioni proverki na milionera zazarov zvetanov i dr polotizi ministeri proverki na sobstvenizi na rest.kasina hoteli firmi s milioni pe4albi na mesez nek proverki 40% po mallo voda v jasoviri
61
2
 
28
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Нека да разровят, но и на предишното, на още по-предишното, и на още по-предишното, ама на дали!
60
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе с други думи погребаха ни официално, само някои ще го разберат малко по-късно, когато започне да се усеща.
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И то са покрили разходите на предишното правителство с 20% от парите, за другите нищо не се знае къде потънаха. Само се знае, че следващите поколения роби ще ги връщат, а те стават все по-малко, защото няма раждаемост, а тези които са се родили половината отиват на запад.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли не тия пари са от добрата работа на правителството, а не от заемите, които натеглиха и нищо не се направи с тях освен че са покрили разходите и далаверите на предишните крадци и убийци на България.
57
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той се хвалеше за тия 13 млрд, ама така се хвалеше, че да изглежда, че са дошли от развитието на смехономиката, не казваше, че са от заеми.
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
59 Браво бе акъл, като не следиш новините, мълчи си там. 16 милиарда бяха изтеглени още първата година на управлението. После още 5 че тия 16 не стигаха, и накрая 5 вътрешен дето и така не разбрахме защо е. Даже Бойко миналата година се хвалеше, че има още 13 милиарда в хазната, останали от кредите за всеки случай.
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те само 16 млрд обявиха по националната тв - нова мисля че беше или бтв, това в деня на изборите за президент, електората на герб е напълно неадекватен.
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни и същи циркаджии се въртят на люлката /хранилката/ така че нищо добро не може да се очаква . Ще пребоядисат бърдака и отново със старите лели на нов глас омайни песни ще ни запеят.
53
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтеглени са около 5 милиарда, за да се покрият стари задължения, откъде си ги измисляте тия 20 милиарда бе *** ***