Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?

36% от хората искат дясно-центристко управление, 27 на сто са за ляво
27 яну 2017 19:00,
70
Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?
Снимка: архив "Булфото"

Патова ситуация в парламента, трудни коалиции и сложно формиране на кабинет – това прогнозират социолозите след предсрочните избори. Причината: Нито една партия няма да има самостоятелно мнозинство, а водещите формации са с близки, почти изравнени сили.

Ако изборите бяха следващата неделя, в парламента със сигурност ще влязат пет партии, сочат данните на "Алфа Рисърч". Те са от социологическо проучване, проведено между 14 и 22 януари 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

При избори сега ГЕРБ биха получили 32.6%, а БСП -  от 28.8%. Разликата между двете партии е 3.8%, показват данните.

Още по темата

Обединените патриоти биха постигнали резултат, близък до този на президентските избори - 10.7%.

Според данните на социолозите ДПС остава четвърта сила със 7.8% подкрепа.

От "Алфа Рисърч" обаче уточняват, че движението традиционно се представя по-слабо в проучванията, отколкото в действителното гласуване. Ако обаче и на парламентарните избори активността е  висока, то все пак може да остане в рамките на тези граници.

Малко над 4-процентовата бариера за влизане в парламента би се класирала новосформираната партия на Веселин Марешки "Воля", но социолозите се застраховат, че предстои тепърва да се види как ще се развива нейната подкрепа. 

Традиционната десница стартира от "под прагови" позиции – с 3.8% и най-близо до парламентарно представителство за момента е Реформаторския блок. 2.3% за "Да, България"; 1.4% за формация около ДСБ.

Подобна е ситуацията и с по-малките партии в ляво – 1.9% за Татяна Дончева и 1.4% за АБВ.

Според социолозите при тези данни формирането на кабинет би се оказало сложна задача. Те прогнозират и че ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, ще се отвори път към нарастващо влияние на популизма и национализма.

От "Алфа рисърч" намират парадокс в данните – те показват противоречие между евентуалния тип на управление, който биха излъчили изборите и очакванията на хората за политическия профил на следващото правителство.

В момента най-голям дял от хората (36.6%) биха желали след изборите страната да има дясно-центристко управление около ГЕРБ и други партии от този спектър. 27.3% предпочитат ляво-центристко управление около БСП.

11.5% виждат съюз на Обединените патриоти с ГЕРБ, а 8% - на патриотите с БСП. 

Най-малко желани са коалиция ГЕРБ – БСП (5.3%) и повторно управление на БСП и ДПС (4.2%). 

Макар и много слабо популярна, коалицията ГЕРБ-БСП се подкрепя основно от симпатизантите на левицата, като реакция на пакетирането им с ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОГА БСП!!!
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога БСП!!!
22
8
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДА, НО ОТ ТЕЗИ 27% ДЕТО ИСКАТ ЛЯВО 20% СА НАД 60 ГОДИНИ. :)
21
5
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 34Ма то досега нямаше сини. Всички бяха червени, и сега са такива!!!Имаше само едни сини в правителството на Филип Димитров и червените ги свалиха бързо.После някои червени се прекръстиха на сини, извадиха досиетата на някои истински сини, и в резултат виждаме днешния политически качамак...
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усетиха се, че им се изплъзва кокала и почнаха със СТЪКМИСТИКАТА.Народа не иска ни сини, ни червени и разни прескачащи от партия в партия уж нови лица!
19
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: 23Е леко да не подминат Русия точно в стремежа си и засилката да емигрират!А да попитам да не би някой да има да е емигрирал в Хаити, Сомалия, Йемен, Южен Судан или Кирибати?
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ляво или дясно - всички вън от власта. Настана времето на гражданските формации. Примерът е от Младост в София. Кои ли не ги лъга досега. Сини, Червени, Герб. Обединиха се и им биха шута на всички!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези избори трябва ясно да им покажем, че са ни писнали и да ги изринем всички досегашните изедници от власта, както направиха хората от Младост в София.
16
6
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Над 90% от гласуващите българи не знаят какво искат. И затова ще гласуват.Ще гласуват за комунистите, защото не ги смятат за комунисти. Защото са стадо овце.Ще гласуват и ще блеят. Беееее!
15
5
 
11
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
НАЙ-ДОБРЕ Е ЗА ХОРАТА ГЕРБ ДА ИСЧЕЗНАТ КАТО НДСВ, НО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ. РАНО ИЛИ КЪСНО И БОКО И ЦВЪКИ ГИ ЧАКА ЗАТВОР И ТОГАВА ГРОБ ЩЕ ИСЧЕЗНЕ ПО-БЪРЗО ОТ СПУКАН БАЛОН!
14
2
 
14
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
И аз това се чудя. Цял ден съм на работа и вечерта от новините разбирам, че всички сме искали еди коя си партия да ни управлява, че сме искали дясно-центристко правителство и тем подобни.
13
7
 
3
 
! Отговори
политики преди 7 години
До Анонименбягат от... ЕС и НАТО... и къде се изнасят - във Венесуела?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де за тия запитвания никога не съм бил питан нито някой от семейството ми нито никой от приятелите ми. Как точно ги правят тия проучвания. Искам ако някой тук са го питали да обясни какво представлява и какви въпроси го питат.
11
1
 
6
 
! Отговори
относно Царя преди 7 години
До Анонимен 10Щото царя си пазеше трона в Александър Невски и това не му е за първи път :)
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Гласуваме за Радев като форма на наказателен вот срещу ГЕРБ. ГЕРБ пада от власт, идват избори, на които пак избираме ГЕРБ."Ще те поправя, не цялата нация е съставена от мазохисти- аз за ГЕРБ не съм гласувал, а след двата им полумандата завършили с оставки, последната от които вкара държавата в политическа криза, няма абсолютно никакъв шанс някога да гласувам за ГЕРБ.
9
9
 
6
 
! Отговори
Стоименов преди 7 години
Да си социалист не е лошо. Лошото е да си русофил. За съжаление в България тези две понятия се покриват. За това няма да гласувам за социалистите.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Боже господи , този другар факт е *** като гъбена чорба . Ти си мислиш , че правиш някаква пропаганда , а миришеш на червен каскет от километри . Нали БСП и НДСВ бяха заедно , а Симеончо е дърт комунист уж някакъв цар , но на какво .
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При цар Борис III преди втората световна България беше най-силна и могъща и гърчолята работеха в България за повече пари.
6
0
 
13
 
! Отговори
Ут къдя, нъ къдя... преди 7 години
Сърдитковци и намазани пехливани от всички партии си играят на "Кой по-по-най...?" Това ще е поредната игра, но кой плаща за нея!?
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудех се защо Царя при клетвата на двамата президенти пред патриарха стоеше до тях , а то какво било Герджика.