Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?

36% от хората искат дясно-центристко управление, 27 на сто са за ляво
27 яну 2017 19:00,
70
Едните избори отминаха, задават се нови. Пак във властта?
Снимка: архив "Булфото"

Патова ситуация в парламента, трудни коалиции и сложно формиране на кабинет – това прогнозират социолозите след предсрочните избори. Причината: Нито една партия няма да има самостоятелно мнозинство, а водещите формации са с близки, почти изравнени сили.

Ако изборите бяха следващата неделя, в парламента със сигурност ще влязат пет партии, сочат данните на "Алфа Рисърч". Те са от социологическо проучване, проведено между 14 и 22 януари 2017 г. сред 1024 пълнолетни граждани от цялата страна.

При избори сега ГЕРБ биха получили 32.6%, а БСП -  от 28.8%. Разликата между двете партии е 3.8%, показват данните.

Още по темата

Обединените патриоти биха постигнали резултат, близък до този на президентските избори - 10.7%.

Според данните на социолозите ДПС остава четвърта сила със 7.8% подкрепа.

От "Алфа Рисърч" обаче уточняват, че движението традиционно се представя по-слабо в проучванията, отколкото в действителното гласуване. Ако обаче и на парламентарните избори активността е  висока, то все пак може да остане в рамките на тези граници.

Малко над 4-процентовата бариера за влизане в парламента би се класирала новосформираната партия на Веселин Марешки "Воля", но социолозите се застраховат, че предстои тепърва да се види как ще се развива нейната подкрепа. 

Традиционната десница стартира от "под прагови" позиции – с 3.8% и най-близо до парламентарно представителство за момента е Реформаторския блок. 2.3% за "Да, България"; 1.4% за формация около ДСБ.

Подобна е ситуацията и с по-малките партии в ляво – 1.9% за Татяна Дончева и 1.4% за АБВ.

Според социолозите при тези данни формирането на кабинет би се оказало сложна задача. Те прогнозират и че ако част от десните избиратели останат без свое представителство в парламента, ще се отвори път към нарастващо влияние на популизма и национализма.

От "Алфа рисърч" намират парадокс в данните – те показват противоречие между евентуалния тип на управление, който биха излъчили изборите и очакванията на хората за политическия профил на следващото правителство.

В момента най-голям дял от хората (36.6%) биха желали след изборите страната да има дясно-центристко управление около ГЕРБ и други партии от този спектър. 27.3% предпочитат ляво-центристко управление около БСП.

11.5% виждат съюз на Обединените патриоти с ГЕРБ, а 8% - на патриотите с БСП. 

Най-малко желани са коалиция ГЕРБ – БСП (5.3%) и повторно управление на БСП и ДПС (4.2%). 

Макар и много слабо популярна, коалицията ГЕРБ-БСП се подкрепя основно от симпатизантите на левицата, като реакция на пакетирането им с ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Ако Бойко пак успее да състави правителство, този път няма да изкара и две години. И пак сам ще си подаде оставката - вече му стана изпитан номер.
43
0
 
0
 
! Отговори
Ц. Караянчева преди 7 години
Пекин е във Виетнам. Подпис Цвета Каравиетнамчева.
42
0
 
1
 
! Отговори
да можеш преди 7 години
да крадеш значи да си власт, 26 години ни крадат и нищо повече
41
0
 
2
 
! Отговори
Доцент преди 7 години
Никога,ама никога повече Цвета Караянчева!Това е най-странното произведение на политическата генетика:дебилност+злоба+отмъстителност+егоизъм+жестокост+двуличност+парадираща посредственост.Има обаче едно хубаво качество-любовта към географията.Спомнете си ресторантите,Пекин,Ханой!Ако не се класира на предстоящите избори,ще я запишем за редовна студентка в географския факултет на Магаданския университет-САЩ!
40
1
 
6
 
! Отговори
Леля ми преди 7 години
Абре ,хора, не разбрахте ли,че да се краде няма цвят, няма партия! Всеки с някой си все е свързан! Да си внесем хора от Марс ли????Пак ще се лутаме в избори да търсим по-малкото зло!?Ама тия от гроб биха всички по грабеж...то винетки,то...т.н.и с усмивка ни убеждаваха колко мнооооого работа са свършили,а хората все по -бедни....никаква СОЦИАЛНА политика нямаха.....все сме на кръстопът!?....
39
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименКАК НЯМА КОГО ДА ИЗБИРАШ--ИЗБЕРИ МЕН ПРОГРАМАТА МИ Е--1-РЕВИЗИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА Б--Я ОТ 1989 ДО СЕГА И НАКАЗВАНЕ НА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КАТАСТРОФАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА 2 ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ С ЕС И НАТО ИВНАСЯНЕ НА КОРЕКЦИИ 3 БЕЗПЛАТО МЕД- ОБСЛУЖВАНЕ И ОБРАЗОВАНИЕ 4 РАЗВИВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА И СЕЛ- СТОПАНСТВО 5 ВРЪЩАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТА В ЕНЕРГИЍНИЯ ВОДНИЯ ГОРСКИЯ И МИНЕН СЕКТОР ---ТАКА Е И ПО КОНСТИТУЦИЯ ГЛАСУВАЍ
38
0
 
2
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Не се притеснявайте, имаме напредък....От доцент( по някакви си там маркучи) скочихме на истински професор!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се вързват числата. Как така 28.8%. биха гласували за БСП но само около 27% биха искали коалиция оглавена от БСП да управлява
36
3
 
10
 
! Отговори
До ДПС +ДПС преди 7 години
*** от ДС=ДПС, СДС, ОДС, РФ, ГЕРБ, НДСВ,АБВ,БДЦ,ПФ,- Виденов искаше 1 милр. заем, за да не приватизира, от МВФ не му ги дадоха и предизвикаха кризата, ГЕРБ изтегли 16 милиарда. Виденов 1 стотинка не е откраднал- Южен Поток и Белене ги спря г-жа Клинтън и сенаторите от САЩ, сега плащаш на Турски поток, турски ток, в пъти по-скъпо, защитаваш Турция?- Орешарски спаси част от държавните активи в КТБ, чрез решението му, да изтегли 50% от КТБ.Лъжеш като вожда от ГЕРБ, но и те са ***.
35
1
 
5
 
! Отговори
Dessan преди 7 години
Theater 199 - komunisti menkat durugi komunisti...chengetata i agentite vse edni i sasti, samo s novi psevdonimi...hasan, asen, sunai, simeon, rujdi, rumen, ismigul, iliana, djamile, desislava, saliha, elena, ibriam, ivailo...
34
7
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 7 години
нз как стигна до извода за сърбия та чак и македония споменаваш. няма мярка за сръвнение с тях в момента. събите са ок но са около 5 назад от нас, а макетата дори няма да отделям време. разбирам че има хубави гледаки на места там, но това не говори кой колко е добре
33
6
 
10
 
! Отговори
... преди 7 години
са като имате сигурност заради нато и еу много ви е добре и говорите за тия съюзи ама ако излезнете и станеме хапка за турция и за кой ли не как ше е ???? а и като толкова знаете отиваите си в сибиро-кавказия да ви видиме ?? като толкова ви харесва миграция ама не на запад, а в русия да ви видиме
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
663 милиона долара е вноската ни в НАТО за 2016 година. Докога ще плащаме пари за безумни каузи? България вън от НАТО и ЕС! Вноската ни в ЕС е 993 милиона долара за 2016 година! Докога? Искам референдум за излизане от тези порочни съюзи!
31
9
 
16
 
! Отговори
.... преди 7 години
каквото и управление да дойде си оставаме бананова република.. добре че беше тоя евро съюз да ни приеме та малко поне на фона на останалите балкански държави да дръпнеме, че не знам.. тва не променя факта, че сме си бананова република с комунистически привкус много натрапчив все още.. с тия *** и след 10 год тяхните още по- тегави дечица няма скоро да се доближим лекичко дори до нормална евро държава
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъвто президента-такова и правителството. Сиви невзрачни мишки.
29
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е тоя Гарелов в Министерски съвет?Нали щеше да е експертно?Направо си е на БСП,ако ме питате.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората искат диктатура. Искат държавност. А то сега какво е... Имаш ли кинти си безнаказан
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българинСега всички са сини а Филип Димитров е посланик в Белгия и НАТО.
26
10
 
15
 
! Отговори
... преди 7 години
Бесепарите са се наточили да крадат яко.Сега или никога!
25
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените ***,когато няма какво да кажат,развиват тезата:"Всички са маскари".Целта е разколебаване на некомунистите.