Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов

Влезе в Топ 5 на най-дълго управлявалите премиери
27 яну 2017 09:20, Александър Попов
195
Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов
Снимка: Facebook

Бойко Борисов, който днес ще предаде властта на Огнян Герджиков и служебният кабинет, влезе в петицата на най-дълго управлявалите премиери в България от Освобождението насам.

Той се нарежда в класацията след комунистическите лидери Станко Тодоров, Тодор Живков и Антон Югов, както и Стефан Стамболов.

Вторият мандат на Борисов продължи 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г., изчислява "24 часа". Заедно с 1325 дни от първото му управление той събира общо 2137 дни в премиерското кресло.

Няма друг след 1990 г., който да има повече дни начело на изпълнителната власт. Ако се сравнява само с министър-председатели, които са идвали на поста след избори, Борисов е на второ място в класацията, изпреварен само от Стефан Стамболов.

Стамболов има начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Реално Борисов би могъл да го измести, ако изкара още поне година като премиер при евентуално трето свое правителство.

Другите трима министър-председатели в топ 5 по продължителност на управлението са от времето на комунистическия режим в България. Станко Тодоров, който е бил бил премиер в продължение на 10 години, оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков.

Неговият престой начело на правителството е 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. Той също е бил начело две петилетки.

На четвърто място след Стефан Стамболов се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 Дела се водят срещу тебе обаче накрая ставаш някак си невинен , ми дай всички да ставаме Министри тогава
90
4
 
6
 
! Отговори
CCCP преди 7 години
Тодор Живков след като загази(5-те Дела срещу него) трябваше да върне 7 млн. лева на Държавата , а дали ги е върнал или са инвестирани в Бизнеса на внучката , много неща останаха неизяснени до ден днешен
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влезе в Топ 5 на най-дълго управлявалите премиери
88
9
 
8
 
! Отговори
валери преди 7 години
Та той тепърва почва !
87
9
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
''Живков е арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение задържане под стража е заменена с домашен арест. Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.''Въпреки всичко ПРЕСТЪПНИКА си живя без да бъде обезпокояван за нещо , ама той си е невинен по неволя
86
12
 
27
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ДОКЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ - ЕДИН НИСКОИНТЕЛИГЕНТЕН, НО ХИТЪР ПАЗВАНТИН НА ЖИВКОВ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА НИ. НЕВЕРОЯТНО ПАДЕНИЕ !!!
85
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтатистикаДа допълним статистиката население над 9 000 000 добре въоръжена армия, поощряване раждаемоста, ***.ска престъпност под 1 %.Завишен контрол на храните, много добре разито селско стопанство, сигорност, ред, и най вече спокойствие.Това постигна неукия и необразован Тодор Живков.
84
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВъв Видин на това метро яко му се радват, а и магистралата до там от София е слънце!
83
7
 
46
 
! Отговори
Статистика преди 7 години
При комунистическият управник Т.Живков:Нямаше безработица,нямаше клошари,нямаше просяци,нямаше масова престъпност,нямаше имигранти,нямаше икономическа криза,нямаше ало-измамници.Имаше развита енергетика,работещи предприятия,безплатни медицина и образование,развито селско стопанство,работа за всички,топлина в домовете,спокойствие и пълни хладилници,почивки през лятото и зимата,собствени домове..,пътища които ползваме и до сега..При БО БО нямаме нищо от това.Имаме празни хвалби и празни джобове...
82
5
 
35
 
! Отговори
:( преди 7 години
От 27 години "преход" 7 се падат на лицето Бойко Методиев Борисов. Нещата от лоши, станаха катастрофални. България лети към дъното с невиждани скорости. И за това е виновно лицето Бойко Методиев Борисов, което заграби милиарди и унищожи един цял народ. Проклет да е!
81
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива, като Стамболов са безмилостно изклани и хвърляни в масови гробове в периода 1944-1950. Очевидци казват, че земята се е мърдала часове след това защото са били недоубити.. Единствените, които правят нещо за България са ГЕРБ. Построиха ви Метро - недоволни, постриха ви магистрали - недоволни. Абе българина винаги ще е недоволен - той чака да дойда месията и от днес за утре да превърне БГ в Швейцария. Е не става така. Рим не е построен за един ден.
80
2
 
10
 
! Отговори
Малкия Скромен Иван преди 7 години
До Да гласуваме за ББА бе теб да не те е напекло слънцето някъде по топлите страни, че ги ръсиш такива мъдрости за стабилността, пречиствателните станции и магистралите?
79
22
 
8
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
Камерън загуби референдума и си подаде оставката. Ренци - също. ТОВА е цивилизования начин. И Бойко Борисов направи същото. На него щеше да му е много по-добре да се направи на ударен, като комунистите, и да си продължи мандата, но просто не е ПРАВИЛНО и мъжко. Разликата с БСП е очевидна! Само вижте с каква агресия и простотия нападат ГЕРБ, това цивилизовано отношение ли е? Човек ако не следи политиката ще си каже, че Нинова е слязла от планините партизанка. Срамна история.
78
3
 
6
 
! Отговори
ROFL преди 7 години
Под нормалните новини по 5 коментара, под политическите по 200, какво означва това - 5 читатели има в сайта и 195 трола :). Дано сте си заработили надницата, о т р епки!!!
77
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ НЕ МОЖА ДА ПРЕГЛЪТНЕ 460 ЛВ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И НА 30 ЯНУАРИ Я ДАВА НА СЪД- ЕТО ТОВА Е НОВАТА БОРБА НА ЧЕРВЕНИТЕ ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО- ЧАКАЙТЕ ВА ДРУГАРЕ, ОЩЕ СТЕ ОТ НЕКОЛКО ДНИ НА ВЛАСТ ВА- АЙ ПО КРОТКО ДА НЕ ЗАЛЕЕМ БЪЛГАРИЯ С ПРОТЕСТЕ...........ИЛИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ БЕЖАНЦИТЕ- НИЕ ПОНЕ ВСЕ ОЩЕ СИ ЗАМИНАВАМЕ С ЛИЧНА КАРТА, КАТО У НАШЕ СЕЛУ.
76
16
 
8
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
127, Борисов демонстрира нормално и цивилизовано отношение и след като загуби изборите си подаде оставката и пожела сърдечно успех на президента Радев! Така постъпват големите държавници! А не като БСП - с кръв взимат властта и с кръв я дават! Орешарски като го плюеш вика дъжд вали! Помисли, че при ББ имаме 6 милиарда излишък и 8 милиона туристи, пречиствателни станции, магистрали (сега за три часа стигаш от София до Бургас на море).Какво ще направи БСП ако ги изберете? Само ще крадът и обещават
75
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво да се гласува за Борисов, щом е толкова некадърен, че не може да изкара един мандат! Само пари за избори да се харчат. А герб от 2009 г, досега е загубила над повече от половината си гласоподаватели. Как ще правят правителство с 40 депутата?
74
4
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Значи тикватал е крал и ограбил най-много нашта родина Бг
73
2
 
11
 
! Отговори
До 110 преди 7 години
Остров на стабилното потъване това е България.............. Само виж колко деца са родени от старта на управлението бат Боко Вече стаблило под 60 000. за справка при лошият Станишев бяха Близо 80 000.България просто изчезва
72
13
 
7
 
! Отговори
Да гласуваме за ББ преди 7 години
119, ако искаш гласувай не със среден, ами и с други части на тялото, но гласувай за ГЕРБ! Най-важното сега е да спасим България от БСП/ДПС и десебарките (реформатори, да българия и т.н.) на Прокопиев, обслужващи чужди интереси! Най-много да ни докарат до фалит! ББ е най-добрия държавник, а ГЕРБ най-голямата партия с най-подготвените кадри - факт