Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов

Влезе в Топ 5 на най-дълго управлявалите премиери
27 яну 2017 09:20, Александър Попов
195
Към светли бъднини: Борисов се нареди до Бай Тошо и Стамболов
Снимка: Facebook

Бойко Борисов, който днес ще предаде властта на Огнян Герджиков и служебният кабинет, влезе в петицата на най-дълго управлявалите премиери в България от Освобождението насам.

Той се нарежда в класацията след комунистическите лидери Станко Тодоров, Тодор Живков и Антон Югов, както и Стефан Стамболов.

Вторият мандат на Борисов продължи 817 дни - от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г., изчислява "24 часа". Заедно с 1325 дни от първото му управление той събира общо 2137 дни в премиерското кресло.

Няма друг след 1990 г., който да има повече дни начело на изпълнителната власт. Ако се сравнява само с министър-председатели, които са идвали на поста след избори, Борисов е на второ място в класацията, изпреварен само от Стефан Стамболов.

Стамболов има начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година. Реално Борисов би могъл да го измести, ако изкара още поне година като премиер при евентуално трето свое правителство.

Другите трима министър-председатели в топ 5 по продължителност на управлението са от времето на комунистическия режим в България. Станко Тодоров, който е бил бил премиер в продължение на 10 години, оглавява класацията с 3630 дни. Неговият престой в премиерския кабинет продължава от 9 юли 1971 г. до 18 юни 1981 г.

На второ място по дълголетие като министър-председател се нарежда последният комунистически управник на България Тодор Живков.

Неговият престой начело на правителството е 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г. Той също е бил начело две петилетки.

На четвърто място след Стефан Стамболов се нарежда Антон Югов. Той е заемал поста в продължение на 2414 дни, като е начело на три правителства в периода 1956-1962 година.

Най-кратко управлявалият министър-председател в България е Димитър Станчов. Той е бил премиер само за 4 дни през 1907 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
35 Постан преди 7 години
До Асен По 35 то постановление на Министерски съвет всеки можеше да прави ОГРОМНИ ПАРИ в Народна Република България!!! Моите баба и дядо БОГ да ги ПРОСТИ го правеха!!! Калпазаните и до ден днешен се оплакват!!! Те отглеждаха ОВЦЕ като ВАС !!! Предаваха мляко, вълна,яйца,билки!!! Сега всичко е в КАНАЛА!!!! АУРОПА!!! Ще има да го .ухаме!!!!
110
2
 
0
 
! Отговори
Историк преди 7 години
Оценката се прави от Историята , а не от съвременниците , които са пристрастни.Не принизявайте интелекта на българина , заради бъдещи предизборни баталии!
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При така наречената демокрация една шепа *** живеят добре а всички останали страдат ,ама много. При все първите обясняват колко по хубаво било сега . Сития на гладния не вярва . Смятам че всички хора трябва да живеят добре и работят да забогатяват ,а не да оцеляват физически. За съжаление това не се случва и в САЩ . Обаче пък ни облъчват че така е правилно и няма друг начин. Скандинавския модел показва че това не е така. Мой колега казва така ; ако може да се вземе най доброто от соца и капи
108
1
 
2
 
! Отговори
Колио преди 7 години
Най много за тази страна и з света е направил Стамболийски.
107
3
 
4
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До Асен по тошово време се редхме на опашки за слам защото имаше сега за ГМО или за Ета да се редим.
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 162 а ти си професионален ***,нгал и лъжец
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най големите комунисти сега са успешни капиталисти с неизвеСТЕН ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛИ, С МНОГО ЛЕГЕНДИ И ДО ЕДИН ФАЛИРАТ ЦЕЛИ ОТРАСЛИ ОТ ИКОНОМИКАТА НИ, ТРЪГНАЛИ СА В БОРБА ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО, ОБАЧЕ НЕ МОЖАХА ДА ПРЕЖИВЕЯТ 460 ЛЕВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА И ОТ ПОНЕДЕЛНИК ЩЕ Я ВНАСЯТ В СЪДА- КАКВО ОТВРАТИТЕЛНО ЛИЦЕМЕРИЕ- ЕДНИТЕ КРЕЩЯТ БОРИМ СЕ ДРУГИТЕ ВРЕЩЯТ НЯМАТЕ ПРАВО НА ТАКАВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА- А СА ОТ НЯКОЛКО ДЕНА- НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ- ХАРЧЕТЕ СИ ЗАПЛАТИТЕ ТОКУ ВИЖ ФАЛИРАЛ
104
5
 
3
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 7 години
Мечтая фелдфебелът Нинова да стане най-късият мандат в света! А това зависи от нормалните българи. ДАНО СЕ ОСЪЗНАЯТ ПРЕЗ ТАЗИ 2017 ГОДИНА!
103
6
 
5
 
! Отговори
ТЕЛЕФОНИСТА ДИМИТРОВ преди 7 години
АЗ ПОДКРЕПЯ ПЪРВИЯ С БРАДИЧКАТА ИМУСТАЦИТЕ ЗАД ДЯДОТОШО ТОЙ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА ЗА НАПРЕД
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Тошо е клониран в бай Борисов за това е така.
101
4
 
6
 
! Отговори
И АЗ преди 7 години
Аз пък съм Втори българин с другата шапка и всички обичаме Бойко.
100
3
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
На снимката се виждат само ***. И аз съм там, е оня с шапката.
99
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бива да се правят внушения.Стамболов е мошеник.Има прилика.Тодор Живков беше необразован-тук също има прилика.Не е уместно да се сравняват хората.Невежо е да ми сравнявате случаен човек като боко с някакви исторически личности.Боко е мутра.Не се опитвайте да придавате на едни.ин разбоййник историческо зачение.
98
4
 
18
 
! Отговори
Дай БОЖЕ преди 7 години
Дай БОЖЕ бочко да оглави и класацията с най- голяма присъда за излежаване в затвора. Амин.
97
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само *** в този сайт
96
5
 
6
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Аз сега живея в дворец с прислуга и спя в балдахинено легло и всичко това дължа на обичания и уважаван от мен Бойко Борисов. И стига с тези лъжи че е бил член на БКП. Та нали комунистите убиха дедо му. И на госпожа Цачева убиха дядо и. Каква партийна секретарка е била. Не е била.
95
7
 
9
 
! Отговори
tttt преди 7 години
До АсенАсенчо, И АЗ СЪМ ЖИВЯЛ ПО ТОВА ВРЕМЕ И АЗ ПОМНЯ. Хайде да не ставаме за смях с тази омраза, чак пък толкоз, айде има и други живи
94
9
 
9
 
! Отговори
ttttttt преди 7 години
До СтатистикаБраво статистик, само ;е не забравяй, че все още имА такива, които са живяли и работели по тогавашното време. ХАЙДЕ ДА НЕ ЛЪЖЕМ ДЕЦАТА.
93
6
 
8
 
! Отговори
Няма проблем преди 7 години
О, тава не е нищо.Тепърва го чакат още 1 500 дни премиер.
92
6
 
24
 
! Отговори
naco преди 7 години
Ето другарю Борисов,защо хората НЕ гласуваха за Вас! СНИМКАТА казва ВСИЧКО,няма нужда от коментар!