Натоварен с добри идеи: Герджиков поема тежкия кръст

Провеждането на изборите – приоритет номер едно на кабинета
Обновена: 28 яну 2017 07:22 | 27 яну 2017 21:40,
73
Натоварен с добри идеи: Герджиков поема тежкия кръст
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

"Доверието много тежи. Президентът Радев ми гласува много високо доверие и е тежко човек да не поеме в такъв случай тежкия кръст. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката", посочи служебният премиер проф. Огнян Герджиков за приемането на поста, предложен му от президентът Румен Радев.

Още по темата

"Вероятно има и по-подходящи от мен, но той се отказа твърдоглав", посочи Герджиков пред БНТ.

Служебният премиер посочи, че той е приел, защото има добри идеи за развитието на страната, а тяхната реализация зависи от участие във властта.

Той очерта и един от приоритетите си - да се помогне на българския малкия и среден бизнес. "Едрият сам ссе грижи за себе си, а дребния и средния бива смазван от бюрокрация и това го спъва", посочи Герджиков. Той посочи, че ролята му като министър-председател би могла да окаже положително влияние в областта.

Служебният премиер посочи и двата най-важни приоритета пред кабинета - подсигуряването на провеждането на нормални избори и подготвянето на ротационното председателстване на Европейския съюз.

"Това са много сериозни предизвикателства. Трябват огромни усилия, за да излезем с чест, защото ако се провалим ще излезем с черна точка", посочи Герджиков.

"Сега е моментът да бъдем показани като равноправен, уважаван член на ЕС", подчерта още служебният премиер.

Той добави, че един от основните му приоритети е провеждането на нормални, демократични избори.

"Трябва да се прекрати купуването на гласове, картина, която няма нищо общо с демократичните избори", заяви Герджиков.

Все пак пред провеждането им има едно предизвикателство - намирането на над 12 000 машини за гласуването. Оказва се обаче, че това няма да се случи.

"Не може да има задължение за невъзможни неща", посочи един от основните принципи на правото служебният премиер.

За съставът на служебния кабинет Огнян Герджиков посочи, че министите в него са избрани лично от президента Румен Радев. Самият Герджиков е познавал едва 4-5 човека от министрите. Той обаче описа избраните като "експерти с желание" и посочи, че е обнадежден за работата на кабинета.

"Експерти, малцина от които са се докосвали до политиката. Служебното правителство трябва да бъде неутрално, трябва да бъде експертно и това е добър избор на президента Радев", посочи Герджиков.

"Не може да бъде без никаква ревизия досегашното управление. Длъжни сме да видим нещата как са се развивали и където има безобразия, да направим каквото е необходимо", подчерта служебният премиер.

А какъв е един от най-големите проблеми у нас? Според проф. Огнян Герджиков това е образованието.

"Инвестицията в образованието не дава резултат сега, а дава резултат след 15-20 и повече години, но е най-печелившата инвестиция", подчерта служебният премиер и допълни, че сферата трябва да бъде приоритет на няколко кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Lubo преди 7 години
Bratchedite Mustafa i Hasan mnogo iskat da mu pomagat. Da ne gubi courage.
53
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
избирателните списъци са пълни със МЪРТВИ ДУШИ и ТОВА Е ВАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ОСНОВНО ДА ГИ ПРОЧИСТИТЕ И АКО ПАК НЕ ГО НАПРАВИТЕ,ТО НИКОЙ ПАК НЯМА ДА ВИ ИМА ДОВЕРИЕ.
52
0
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
Чухме какво НЕ МОЖЕ да се направи,но не чухме какво МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ !!! Нито дума не каза за РЕВИЗИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ !
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Развалената плоча се повтаря до безкрай.,защото игличката на грамофона повтаря песента на едно и също место неможейки да прескочи надраскания участък.Този кабинет го е правил или Иван Костов или Бойко Борисов,а може да е дело и на Пеевски.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо служебно правителство.Смешници, БСП-- АРИ---.ГЕРЖИКОВ ,Соломон Паси.Пълни нещастници,соросоидиНищо няма да се промени в тази държава.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не си навехне кръста с този тежък кръст. Когато носят чувалите с парите на никой нему тежи. Даже и на хилавите депутати се отдава носенето на тежкия товар с мангизи.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от стари комунисти, аман от нови комунисти - Бойковисти, аман от всички ....исти !!!И понеже нямало проблем с енергетиката - половин София остана без ток !????????? И защо ли ? Защото дебелия го махнаха от власт ?????
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък няма да ги плюя. ЩЕ СИ ДАМ МНЕНИЕТО СЛЕД 2 МЕСЕЦА. Също така след 2 месеца ще преценя за кого да си дам гласа .Сега е рано да казваме каквото и да било.
46
1
 
5
 
! Отговори
ф преди 7 години
Герджиков ,трябва да ни разкажете за 40 милиона откраднати от лицето Г Близнашки като служебен премиер .Длъжен сте.
45
2
 
3
 
! Отговори
дебилен патриот преди 7 години
Мурджо, що не вземеш да разровиш Милен Велчев, сделката за БТК, царските заменки? Тръгнал на коректив да се прави, а крадец и измамник та дрънка.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генерал - Президент, а Професор - Премиер !...парадоксът, който е много разпространен в България: всеки прави това, което не ме е работата.
43
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 7 години
Явно няма мераклий които да сменят памперсите на КУРиНелия, та са назначили Гери !
42
3
 
3
 
! Отговори
naco преди 7 години
Какво ни показа президента Радев с назначаването на този СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ? Показа ни ,че МАФИЯТА ,КОРУПЦИЯТА,КРАЖБИТЕ,ДАЛАВЕРИТЕ......,НЯМАТ ЦВЯТ!!! И, ЧАКАМЕ да ни докаже,че е възможна ПРОМЯНА,но ТЯ трябва да започне СЕГА и ВЕДНАГА с ИСТИНАТА! Ще ИЗРОВИ ли ИСТИНАТА другарят,господин Герджиков??? ЧАКАМЕ!!!
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо ново под слънцето. Посредствени актьори , с променен грим , други маски и с други дрехи излизат на политическата сцена да играят отново една до болка позната ни политическа пиеса. Играна, преигравана и гледана , та чак втръснала вече. Сюжетът, ролите, действието на пиесата е без промяна, ето защо и поуката от нея е до болка познат на зрителя. Мисля, че само някой престанал да мисли вече или не в трезво състояние, или душевно болен може да гледа един и същи филм безспир.
40
3
 
1
 
! Отговори
izh преди 7 години
Страшно няма. Ще го поеме. Веднъж вече го доказа и показа. ДЖОБОВЕТЕ СА МУ ГОЛЕМИ
39
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 7 години
"А какъв е един от най-големите проблеми у нас? Според проф. Огнян Герджиков това е образованието."Въпрос към журналистката Боряна Павлова.Как е правилно да се напише: ". . . предложен му от президентът Румен Радев." или ". . . предложен му от президента Румен Радев."
38
0
 
0
 
! Отговори
Циник преди 7 години
КОМЕНТАР 40 ..Е ЕСЕНЦИЯЛЕН...КАЗВА ВСИЧКО!
37
0
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 7 години
Нали не сте забравили, че точно той, с негово участие в България се въведоха частните съдебни изпълнители, приватизираха се ЕРП-тата и топлофикациите, въведоха заробващия закон според който докато си жив трябва да плащаш на топлофикация. Той! Същият той!
36
2
 
4
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Герджиков е като евнусите. Знае как стават нещата, но не ги може!
35
6
 
10
 
! Отговори
Ало БСП преди 7 години
Ало Бе БСП нали щяхтеме да се променятме? Защо тоава допуснахме Радев да назнамчи правителство в което 50% от министрите са масони и мафиоти?